公園見到唔知咩樹

作者: Starter 發表于 2014-3-6 15:27:48
2543 20
請問呢棵咩黎ga?
宮粉洋紫荊?
Starter 發表於 2014-3-8 20:25:15 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-3-8 16:01
見你咁支持local野,好喇~遲d出個" 情繫香港植物緣 " 群組,找你做成員

我剛才在路邊及公園拍咗下面的相 ...

好豐富既資料呀, 謝謝!
回復

tonyli 發表於 2014-3-8 20:03:03 |顯示全部樓層
神農侍 發表於 2014-3-8 17:23
有 0的 0野要講﹐“宮粉洋蹄甲”同“紅花洋蹄甲”都係外來植物﹐而佢 0地 0既“雜種” ––– “洋紫荊”就 ...

洋紫荊因為"不育",只能靠接枝
係咪因此而抗病力較差呢?

我見市面的,樹型又生得不好,花又開殘
其實做市花也不太適合街道種植
回復

金剛 發表於 2014-3-8 19:04:18 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-3-8 18:47
你真係咩野都識。。
紫荊花同洋紫荊既區別我在大學時就已識得分,因為個時學校有成片既 紫荊花,但此紫荊 ...

哈哈^^我咁鍾意植物點會局限玩香港植物,記得早年我買咗好多本義賣書本,當中有一些是台灣植物書籍,我感到好新鮮,原來植物學的領域真係博大精深,所以我依架遊網海係睇世界上不同植物的~~真係學海無涯
回復

hiatus 發表於 2014-3-8 18:47:48 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-3-8 17:59
三八婦女節送樓主多一個驚喜^^豐富吓個帖子

內地叫的紫荊花~下圖~差一字之隔~正所謂:差之毫釐 謬之千里,別 ...

你真係咩野都識。。
紫荊花同洋紫荊既區別我在大學時就已識得分,因為個時學校有成片既 紫荊花,但此紫荊花唔同彼紫荊花(香港市花)。
不過真正見到洋紫荊還是來香港之後。

香港植物真係豐富,太喜歡了~
回復

金剛 發表於 2014-3-8 17:59:36 |顯示全部樓層
三八婦女節送樓主多一個驚喜^^豐富吓個帖子

內地叫的紫荊花~下圖~差一字之隔~正所謂:差之毫釐 謬之千里,別混淆是指洋紫荊

紫荊,又名裸枝樹、紫珠,為豆科紫荊屬的植物
回復

金剛 發表於 2014-3-8 17:53:00 |顯示全部樓層
回覆點評:

神農侍 維基百科雖然帶俾我 0地好多知識﹐但係 佢 0既資料有時都 0吾係百份百正確﹐請勿過份依賴!^^  

所有網路資料常有錯漏,相片放錯哂都係常見~~我只會作參考
回復

金剛 發表於 2014-3-8 17:39:04 |顯示全部樓層
神農侍 發表於 2014-3-8 17:23
有 0的 0野要講﹐“宮粉洋蹄甲”同“紅花洋蹄甲”都係外來植物﹐而佢 0地 0既“雜種” ––– “洋紫荊”就 ...

雜交(英語:hybrid,又稱雜種或混種)是一個涉及有性繁殖過程,是指二倍體或多倍體染色體在減數分裂後,與另一組分裂後的同源染色體重新配對,形成新的染色體稱為雜交種,一般可以含有以下含義:[1]:

新的染色體在一些在相同的基因片段上具有不同的等位基因;
    新的染色體中有一條或多條單倍體上的基因片段與其他單倍體的不同;
    新的染色體中有一條或多條單倍體的基因結構與其他單倍體的不同;
    生命體中的染色體都符合第一條,因為純合子是難以生存的 。

維基百科,自由的百科全書

維基百科雖然帶俾我 0地好多知識﹐但係 佢 0既資料有時都 0吾係百份百正確﹐請勿過份依賴!^^  發表於 2014-3-8 17:47
回復

金剛 發表於 2014-3-8 17:32:45 |顯示全部樓層

洋紫荊係香港市花^^要認住佢呀
回復

神農侍 發表於 2014-3-8 17:23:32 |顯示全部樓層
有 0的 0野要講﹐“宮粉洋蹄甲”同“紅花洋蹄甲”都係外來植物﹐而佢 0地 0既“雜種” ––– “洋紫荊”就最先 0係香港發現﹐因此成為香港 0既市花。由於“洋紫荊”係“雜種”以致不育(自問自答: 0甘人類 0既“混血兒”會 0吾會不育呢?答當然係 0吾會啦!因為佢 0地係“混血”而 0吾係“雜種”﹐我講真 0既﹐係我研究“混血”同“雜種”得出來 0既答案。)﹐但係佢都會結果﹐只係機率較細!而花期呢樣 0野﹐會因應氣候異常而有所偏差!洋紫荊其中一片花瓣 (有時會1.5片﹐因為佢係雜種﹐結合兩種植物 0既基因)一樣有深紅色條紋﹐只係因為佢 0既花色較深可能會被忽視!

博學  發表於 2014-3-8 20:26
回復

金剛 發表於 2014-3-8 16:01:40 |顯示全部樓層
Starter 發表於 2014-3-7 21:08
係ga, 我支持local野

見你咁支持local野,好喇~遲d出個" 情繫香港植物緣 " 群組,找你做成員

我剛才在路邊及公園拍咗下面的相片,你看看兩者的分別

宮粉羊蹄甲於每年3月至5月落葉後開花,花有5枚粉紅色的花瓣,其中1枚有深紅色條紋。

======================================================================

洋紫荊嫁接木面貌^^兩者樹紋有明顯分別

洋紫荊(學名:Bauhinia × blakeana[1]),別稱香港蘭(英語:Hong Kong Orchid Tree),是豆科蘇木亞科羊蹄甲屬有花植物,於香港首次發現,並獲定為香港市花。該樹現廣泛作為行道樹進行栽培。其花大而艷麗,但是無法結果。2005年,研究証實洋紫荊並非獨立物種,而只是紅花羊蹄甲(Bauhinia purpurea)和宮粉羊蹄甲(Bauhinia variegata)的混種,因花粉敗育導致受精過程無法完成。
回復

Starter 發表於 2014-3-7 21:08:03 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-3-7 14:52
相信你每次去公園都會好開心嗰度有齊哂你鍾意既植物,吃飽飽散吓步唔錯咖
...

係ga, 我支持local野
回復

金剛 發表於 2014-3-7 14:56:41 |顯示全部樓層
☆桃仔☆ 發表於 2014-3-6 16:33
宮粉同洋紫係兩樣野黎.
有果莢就係宮粉.冇果莢就像洋紫.

>>> 洋紫荊與洋蹄甲的分別

白花洋蹄甲/宮粉洋蹄甲Bauhinia variegata開花期由二月至五月 ,花色: 淺粉紅色

粉花洋蹄甲 Bauhinia purpurea 開花期由十月至十二月 ,花色:粉紅色

洋紫荊 Bauhinia blakeana 開花期由十一月至三月 ,花色:深紫洋紅色

咁答案呼之欲出

學習了  發表於 2014-3-7 21:08
回復

金剛 發表於 2014-3-7 14:52:39 |顯示全部樓層
Starter 發表於 2014-3-7 14:44
冇問題既, 我戈頭原本就有掃不完既樹葉

相信你每次去公園都會好開心嗰度有齊哂你鍾意既植物,吃飽飽散吓步唔錯咖
回復

Starter 發表於 2014-3-7 14:44:25 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2014-3-7 08:34
若怕經常要掃落葉/花,勸你就不要種嘞!

冇問題既, 我戈頭原本就有掃不完既樹葉
回復

Starter 發表於 2014-3-7 14:41:24 |顯示全部樓層
紫菜豆腐湯 發表於 2014-3-7 02:01
開咁多花?
你個邊D 花王應該好勤力,或者D 雀仔好鍾意個度便便

乜原來好難開花ga?
回復

silicon 發表於 2014-3-7 08:34:23 |顯示全部樓層
Starter 發表於 2014-3-6 17:59
想種番棵宮粉羊蹄甲

若怕經常要掃落葉/花,勸你就不要種嘞!
回復

紫菜豆腐湯 發表於 2014-3-7 02:01:01 |顯示全部樓層
開咁多花?
你個邊D 花王應該好勤力,或者D 雀仔好鍾意個度便便
回復

Starter 發表於 2014-3-6 17:59:08 |顯示全部樓層
想種番棵宮粉羊蹄甲
回復

神農侍 發表於 2014-3-6 16:40:24 |顯示全部樓層
雖然圖片 0吾係好清晰﹐但係睇樹型、花色、樹葉多寡﹐推斷應該係“宮粉羊蹄甲”

唔該晒  發表於 2014-3-6 17:46
回復

12下一頁