新手未種植過, 想學種檸檬. 請問可否有人願意賜教呢?

作者: jennifer1 發表于 2014-3-2 19:43:02
20376 26
新手未種植過, 想學種檸檬. 請問可否有人願意賜教呢?
沙咀釣友 發表於 2014-8-22 13:26:51 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2014-8-5 18:56
我去年買咗棵唐檸,舊年同今年都勁多果。不過勁多毛毛蟲!

蝴蝶幼蟲...... 可惜結蛹後多數都係俾寄生蜂食晒   
回復

BTFCHAU 發表於 2014-8-18 11:39:03 |顯示全部樓層
我都係核種起, 差吾多4年, 未試過開花結果. 睇嚟有排待等
我種果只係thai lime, 吾係karffir. D葉真係好香檸檬味, 但我媽話可以用嚟煮食. 其實係吾係真係食得架.???
回復

Sumbie 發表於 2014-8-5 18:56:09 來自手機 |顯示全部樓層
我去年買咗棵唐檸,舊年同今年都勁多果。不過勁多毛毛蟲!
回復

yota 發表於 2014-8-3 12:32:13 |顯示全部樓層
我都是由種子種起,好期待結果子!!
回復

lameloise 發表於 2014-5-21 00:09:43 |顯示全部樓層
I also grew my lemon trees from seeds.  I took the seeds out from fresh lemons.  Peeled off the thin shells of the seeds.  Then, just grow them from then on.  My baby lemon trees are just 10 months old.
回復

skypower 發表於 2014-5-19 23:45:08 來自手機 |顯示全部樓層
我都是由種子種起已經4年,不過好期待結果子
回復

lameloise 發表於 2014-5-18 20:04:11 |顯示全部樓層
I also have grown lemon from seeds. These three babies are only about 8-months old.  Their leaves smell very lemony.
回復

hk_sleepy 發表於 2014-4-23 21:52:59 來自手機 |顯示全部樓層
我見有虫就用蒜頭辣椒水加胡椒粉噴,連噴咗差不多一星期又好似好D,於是乎久不久就噴下去!
回復

健康站 發表於 2014-4-23 13:56:21 |顯示全部樓層
請問有辦法防蟲嗎?
回復

nysum730 發表於 2014-4-22 23:51:06 來自手機 |顯示全部樓層
我都聽說用種子種係唔會出果,只會生葉
回復

沙咀釣友 發表於 2014-3-7 21:00:46 |顯示全部樓層
iceiceice 發表於 2014-3-7 20:49
我有諗過拎啲檸檬葉整嘢食,但收尾爬文先知食葉嘅係巢皮檸檬。
諗諗下想種埋青檸  ...

呀.....  我以為食得O架...... 吃羊果陣仲用檸檬葉名腐乳做醬......
回復

iceiceice 發表於 2014-3-7 20:49:55 |顯示全部樓層
沙咀釣友 發表於 2014-3-7 16:38
我棵檸檬種咗兩年, 養蟲仔多過似種檸檬...  不過都冇咩所謂, 種住先

我有諗過拎啲檸檬葉整嘢食,但收尾爬文先知食葉嘅係巢皮檸檬。
諗諗下想種埋青檸
回復

沙咀釣友 發表於 2014-3-7 16:38:04 |顯示全部樓層
iceiceice 發表於 2014-3-6 20:58
真係好多蝴蝶蟲,夏天睇少幾日啲葉就穿哂洞。
買返嚟嘅檸檬都係老枝先有花蕾,今年睇下有幾多個檸檬。
我 ...

我棵檸檬種咗兩年, 養蟲仔多過似種檸檬... 不過都冇咩所謂, 種住先

之前唔明你地講乜,叫我養蟲仔? 而家先知道會招惹好多蝴蝶蟲! hahaha 多谢你地畀我認知多D 種植嘅知識!  發表於 2014-3-9 14:18
回復

iceiceice 發表於 2014-3-6 20:58:01 |顯示全部樓層
沙咀釣友 發表於 2014-3-6 19:27
養吓蝴蝶先, 好快幾年

真係好多蝴蝶蟲,夏天睇少幾日啲葉就穿哂洞。
買返嚟嘅檸檬都係老枝先有花蕾,今年睇下有幾多個檸檬。
我日日都飲檸檬水,所以先想種,但係冇可能種到日日都有得飲
回復

沙咀釣友 發表於 2014-3-6 19:27:48 |顯示全部樓層
jennifer1 發表於 2014-3-6 18:53
..咁漫長 都知等唔等倒!

養吓蝴蝶先, 好快幾年

光陰似箭. 眨下眼又幾年啦.  發表於 2014-3-6 20:19
回復

jennifer1 發表於 2014-3-6 19:01:53 |顯示全部樓層
我食緊新界檸檬 清香味濃. 所以先想學,原本要咁耐!
回復

jennifer1 發表於 2014-3-6 18:54:54 |顯示全部樓層
iceiceice 發表於 2014-3-3 20:44
檸檬我種緊,舊年春季成盆買,兩三呎高,種到開花後夏天結了一果,修剪後可插枝,已成功插了兩盆送給友人。 ...

谢谢!  
回復

jennifer1 發表於 2014-3-6 18:53:23 |顯示全部樓層
沙咀釣友 發表於 2014-3-5 16:28
剛才查過O下, 原來檸檬由種子種起有5年係幼年期......  出邊賣緊會結果果D係老樹壓條出來的......漫長 ...

..咁漫長 都知等唔等倒!
回復

12下一頁