DIY植物補水器

作者: 花園仔 發表于 2008-7-3 10:22:12
90999 133
上班族及要去旅遊嘅朋友注意囉!

DIY植物補水器  

我今朝用咗手邊嘅材料做咗個豪華型嘅.
材料:
樽一個(乜都得架, 盆, 水桶, 電油桶咁大都得架視乎你嘅需要啫, 你可能去歐洲廿天團架馬!  )
養熱帶魚嗰D氣喉 -- 每呎$1(一般用3-5呎就OK嘞!)
養熱帶魚嗰D氣喉出氣調節器(膠嘅, 體旺角金魚街買架$23一組有3粒可分拆獨立用, 維7個零一粒囉!)
嗱! 十幾蚊喎! 梗係豪華啦!   

普及環保型又點呀!  
材料:
樽一個, 要有蓋架因為個樽要反轉放, 個樽蓋拮個窿插條飲管入去架馬!
汽水飲管駁長咪得囉, 無壓力嘅, 注意接駁為上細下大套入呀!
點樣調節出水大小, 用木衣夾做調節器囉!
其他點做諗吓啦, 唔使乜錢啵!!  

求其懶惰型!  
樽一個(乜都得架, 盆, 水桶, 電油桶咁大都得架視乎你嘅需要啦!)
揾D類似地拖棉條物體做引水, 將上位嘅水引到植物度.
點調節? 按引水物體嘅粗幼囉!

今朝整嘅豪華型植物補水器! :n4

評分

查看全部評分

花園仔 發表於 2008-7-3 10:24:22 |顯示全部樓層
你梗係會問我點調教滴水嘅速度嘞!
嗱! 首先揾隻量杯黎試吓例如100CC幾耐流曬咁囉!
好易啫, 嗰個調節器好準及好易檸架!
回復

ChrisTsui 發表於 2008-7-3 10:52:27 |顯示全部樓層
嘩嘩!!
好犀利呀花園仔~
等我遲d都試o下整番個先~
多謝分享~add6icon
回復

yuwaiman 發表於 2008-7-3 11:03:56 |顯示全部樓層
好好咁噃, 等我叫師傅睇吓可唔可以整返隻先
回復

蛀米虫 發表於 2008-7-3 11:24:29 |顯示全部樓層
好有搶意por~
回復

蘑菇 發表於 2008-7-3 11:56:24 |顯示全部樓層
好正呀!! 功德無量!!  出TRIP的朋友有福了!!多謝!
回復

襲人 發表於 2008-7-3 12:08:51 |顯示全部樓層
呢個仲好適合幾日先可以淋一次水既人丫~
超正丫
回復

lammanfung 發表於 2008-7-3 14:51:32 |顯示全部樓層
厲害!佩服!

回復

soy 發表於 2008-7-3 15:24:39 |顯示全部樓層
花園仔好勁~
回復

chuping 發表於 2008-7-3 15:50:25 |顯示全部樓層
嘩嘩嘩! 好得呀! 多謝指導啊!
我用左好多水樽架啦, 有D流得快,有D好慢, 唔知係咪角度問題, 流得慢個邊D植物真係D葉下垂架, 快個D一日就無哂水囉, 正頭痕中... 不過你吊起個樽既? 唔吊得架呵?
諗下諗下一個樽一set都幾貴喎, 不過都好個比佢地乾蒸幾日既...
Copy of IMG_7155.JPG
回復

花園仔 發表於 2008-7-3 17:02:05 |顯示全部樓層
原帖由 ChrisTsui 於 2008-7-3 10:52 發表
嘩嘩!!
好犀利呀花園仔~
等我遲d都試o下整番個先~
多謝分享~add6icon

如果有需要隨時都可以整番個架!

溫馨提示

回復

花園仔 發表於 2008-7-3 17:03:47 |顯示全部樓層
原帖由 yuwaiman 於 2008-7-3 11:03 發表
好好咁噃, 等我叫師傅睇吓可唔可以整返隻先

你好! 使唔使出動到師傅老人家呀!
回復

花園仔 發表於 2008-7-3 17:16:12 |顯示全部樓層
蛀米虫, 磨菇, 襲人, lammanfung, 蛙太,
大家好!

其實好多嘢體我地手邊黎而冇充份去利用啫.
回復

花園仔 發表於 2008-7-3 17:24:39 |顯示全部樓層
原帖由 chuping 於 2008-7-3 15:50 發表
我用左好多水樽架啦, 有D流得快,有D好慢, 唔知係咪角度問題, 流得慢個邊D植物真係D葉下垂架, 快個D一日就無哂水囉, 正頭痕中... 不過你吊起個樽既? 唔吊得架呵?
諗下諗下一個樽 ...

唔吊梗係得啦, 放高少少咪OK囉!!

使乜咁多樽唧, 揾個桶咪得囉(揾幾舊磚墊高個桶水 - 總之高過出水口咪得啦!),
放幾多條喉都得呀!
回復

chudaicheung 發表於 2008-7-3 18:25:47 |顯示全部樓層
簡直係創意滿分 !  做福要外遊的人亦做福d植物 !!!
回復

yuwaiman 發表於 2008-7-3 18:37:23 |顯示全部樓層
原帖由 花園仔 於 2008-7-3 17:03 發表

你好! 使唔使出動到師傅老人家呀!

呢d時候梗係要俾師傅做吓嘢啦, 我呢d師奶仔點識呢d啊
回復

花園仔 發表於 2008-7-3 18:55:33 |顯示全部樓層
原帖由 chuping 於 2008-7-3 15:50 發表
諗下諗下一個樽 ...

嫌貴牙?
咪執兩個大型梘粉桶囉! 唔用咁多個調節器都得格, 冇咁準之馬!
同時調節器有平有貴架馬, 3蚊個都得格而且加個一開二嘅分流器就變咗兩set洛,
個分流器2蚊個之馬, 你倒插16個樽即係可以用8組16set黎取代啦!
唔計喉嗰D調節器分流器加埋都係40蚊啫, 嘩! 慳好多時間啵!

用平D都得格!

用平D都得格!
回復

貓貓 發表於 2008-7-3 21:26:07 |顯示全部樓層
嘩! 呢個設計好啱用! 我都要試下造番個.
回復

chiman 發表於 2008-7-7 13:09:22 |顯示全部樓層
真係冇得頂
回復

maymay靚 發表於 2008-7-9 00:07:19 |顯示全部樓層
我整好左啦!! 好好用呀.....

水 002.jpg
水 001.jpg
回復