新來的c9 receiption

作者: oneonewe 發表于 2013-8-30 00:08:21
4997 42
under我的
非常口沫遮攔
我好後悔請o左佢
我真係容忍唔到
佢o既口不擇言的程度已經超越o左我的極限
竟然問我同另外一個同事係咪處女
今日仲高談闊論尋日"衝" captain cool同holiday講番佢地纏綿o個幕
仲大大聲同另一八婆同事講G點o係邊!
oneonewe 發表於 2013-10-31 20:49:55 |顯示全部樓層
maybabe 你安樂咯, 但點抄

我老細又係咁成日同我講呢句: 你而家安樂哂啦!
點炒....其實佢已經extend o左probation 1個月(至10月尾)
咪話佢未達標即炒囉!

有沒有用柚葉灑淨...............^0^
未喎!聽日去買!!!
回復

oneonewe 發表於 2013-10-30 23:52:32 |顯示全部樓層
今日終於炒O左個淫賤receiption o勒!

有沒有用柚葉灑淨...............^0^  發表於 2013-10-31 13:32
你安樂咯, 但點抄  發表於 2013-10-31 11:05
回復

oneonewe 發表於 2013-10-12 23:43:24 |顯示全部樓層
叫佢做 time log
呢樣o野我叫o左
係我俾人炳!
回復

孖吉 發表於 2013-10-12 11:43:33 |顯示全部樓層
oneonewe 發表於 2013-10-10 11:11
而家個c9 extent o左1 month probation
佢sense到我要炒佢
(而且冇人企o係佢o個邊

>>> hr話要extent佢probation, 佢竟然同人講話佢已經過o左probation仲會加10%人工)

即係話佢好要面啦,如果你唔怕你闆話你唔識管人,你咪借啲意 dok 爆佢 extent 咗 probation 等佢唔開心囉!

有嘢做錯,就拎份嘢出廳鬧佢,或者打開門鬧!

SET 公司總機接電話時限, pick up in 3 rings, call hold, call transfer, transfer fail handling,  message taking ... 樣樣有要求,個個星期問 user comment,表現貼响佢個位,或者 pentry ...

做 productivity mangement, 叫佢做 time log, 每日乜嘢做咗幾耐,見到有位就要高調加工作量,一方面俾老細睇你對佢工作有要求,唔係唔理佢,另一方面俾佢知道佢工作只會加,唔會減,增加佢唔 do 誘因。

開會叫佢幫輕自己部門其他同事,一定要指派佢俾兩個或以上同事,然後叫果兩個同事交貨。交到貨咪由得佢囉。交唔到貨,工作壓力咁大,就算過咗 probation 都會自己走。如果佢真係好難頂,夾响中間的同事埋怨,都有多幾個同事支特你話佢唔留得,同老闆講又會多啲籌碼。
回復

oneonewe 發表於 2013-10-12 11:14:44 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2013-10-12 10:57
咁你老闆為乜唔俾你炒佢呀?係因為唔想俾代通知金?因為人手唔夠?定係覺得佢冇問題呀?

...

覺得佢做到少少o野!
or另外一位高層覺得佢可以抗衡我掛?

一個 reception 可以抗衡你?當你清潔阿嬋?  發表於 2013-10-12 11:45
回復

孖吉 發表於 2013-10-12 10:57:00 |顯示全部樓層
咁你老闆為乜唔俾你炒佢呀?係因為唔想俾代通知金?因為人手唔夠?定係覺得佢冇問題呀?

回復

oneonewe 發表於 2013-10-10 18:04:02 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2013-10-10 17:24
應該相反,對好好啲,叫佢做少D,等佢防範意識降低。
佢勤力工作是不好的,要叫佢多D,傾偈,大大聲講笑, ...

佢根本上已經日日係咁做
都仍然可以留低!
回復

oneonewe 發表於 2013-10-10 18:03:07 |顯示全部樓層
maybabe
好衰既做法, 每日比D恐怖既意識佢, 例如, 每日揾佢一個錯處就大大聲咁話佢錯咯, 當然佢亦可以大大聲咁話自己好忙啦

我已經咁做啦!! 但佢死都唔肯走!!!!!
回復

八王爺 發表於 2013-10-10 17:24:03 |顯示全部樓層
應該相反,對好好啲,叫佢做少D,等佢防範意識降低。
佢勤力工作是不好的,要叫佢多D,傾偈,大大聲講笑,做私人事,咁先有理由炒佢。
回復

oneonewe 發表於 2013-10-10 11:11:43 |顯示全部樓層
而家個c9 extent o左1 month probation
佢sense到我要炒佢
(而且冇人企o係佢o個邊
之前佢以為公司高層會企o係佢o個邊
hr話要extent佢probation, 佢竟然同人講話佢已經過o左probation仲會加10%人工)
佢而家好盡力去做o野
但我絕對唔會留佢
我堅持一定要炒
唔知有咩辦法可以搞掂佢?

好衰既做法, 每日比D恐怖既意識佢, 例如, 每日揾佢一個錯處就大大聲咁話佢錯咯, 當然佢亦可以大大聲咁話自己好忙啦  發表於 2013-10-10 15:39
回復

mayl12 發表於 2013-9-15 11:03:32 |顯示全部樓層
oneonewe 發表於 2013-9-13 20:22
我都想即炒呀!但我老細唔肯!

這樣就無能為力了, 唯有小心炸彈, 事事謹防, 她的過錯 當面通知她並記下, 警告記下, 保護自已, 免被拖累及作辭退的証據.
回復

oneonewe 發表於 2013-9-13 20:22:43 來自手機 |顯示全部樓層
我都想即炒呀!但我老細唔肯!
回復

maybabe 發表於 2013-9-12 10:04:03 |顯示全部樓層
ONE ONE 應該唔係我以前個位收數同事, 因為佢應該係時候放假生仔,
不如你出WARNING即抄啦
你比平機會D指引佢睇, 佢性SO擾緊同事呀
回復

ahhung68 發表於 2013-9-9 03:33:48 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2013-9-8 20:57
你同C9比?

咪自貶身價。

王爺想食乜嘢,隨便開聲

青春,靚仔,有禮,醒目,不能盡録x 4 , 我想食九大簋 ^^  發表於 2013-9-12 15:41
青春,靚仔,有禮,醒目,不能盡録x 3, 我想食黃油蟹..... :D  發表於 2013-9-11 11:44
青春,靚仔,有禮,醒目,不能盡録x 2, 我係咪想食mud都隨便開聲呀?  發表於 2013-9-11 09:40
早晨,幫主,貢得閒來坐呀﹗  發表於 2013-9-10 10:24
回復

八王爺 發表於 2013-9-8 20:57:31 |顯示全部樓層
ahhung68 發表於 2013-9-7 03:54
突然覺得我好專業吖

你同C9比?

咪自貶身價。

青春,靚仔,有禮,醒目,不能盡録!
回復

mayl12 發表於 2013-9-8 12:39:59 |顯示全部樓層
如果是我, 他一定無得留, 留下只會是負累, 要兼顧多一樣.

而且工作時可以明目的做私人事 ?
回復

mayl12 發表於 2013-9-8 12:34:14 |顯示全部樓層

It is easy, I am also a front supervisor leading  6 different operators to operate all the machine in my office.

As all the staff are in one year contract and the mobilitiy is very high. There are always new staff under training.

For the first few days if I find they cannot follow my instruction, only two changes for the same mistakes. I will ask them leave. If not I will write reports on their mistakes and wrong them. Fire them.
回復

oneonewe 發表於 2013-9-8 01:28:59 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2013-9-7 15:13
你好清楚佢嘅正資產,亦好清楚佢嘅負資產,咁呢張 final account 好易計啫   ...

計完
過唔到老細o個關!!!!
正如我之前話
我已經趕走o左好多個receiption!
佢覺得係我領導無方先會咁!
唔識同佢溝通唔鼓勵佢o既工作
下達工作唔清晰
個C9 receiption 日日返工上FB,淘寶,Yahoo, whatsapp
我老細一句"得"埋o黎"你都係啦!"

我以後見到任何人有咩唔妥我都絕對唔會出聲
做錯任何事都唔會講
廢事佢又一句"得"埋o黎

11v , 老闆講嘅一定啱。事實每個人都有長處,明顯C9的專長不是做接待。你要使老闆明白,唔系你教唔好,而系塊料唔對位。  發表於 2013-9-8 21:03
回復

孖吉 發表於 2013-9-7 15:13:07 |顯示全部樓層
oneonewe 發表於 2013-9-7 11:33
D同事o既exp 單
散修修
我俾佢幫我handle

你好清楚佢嘅正資產,亦好清楚佢嘅負資產,咁呢張 final account 好易計啫
回復

123下一頁