上傳圖片教學

作者: suki4140 發表于 2013-4-26 11:16:52
8092 39

可能以前已經有一樣的帖, 但實在太多人說不懂上傳圖片, 明明過數比寄回郵方便更多的事情都變得複雜了, 所以決定發一篇上傳圖片教學的帖, 希望幫到新會員

Iphone篇(samsung真的不知道, 因為我是用iphone的XD"), 請參考以下做法.

先到appstore下載一個叫photobucket的app, 其實它是一個網站.

進入app後,

注意, 如果你是第一次接觸這個網站, 要先登記做會員.不外乎是打個username(登入帳號), 和password(密碼) 及少少資料

1)在settings上logout的地方會變成login, 按login
2)再按Join Now, It's Free申請帳號就ok~

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
1)按upload media
2)如果你想選你已經拍下的照片,按choose existing
   如果你想即時拍即時上傳的, 就按choose camera

3)選要上傳的圖片

點下後就會自動上傳了~

4)按My Albums搵番上傳左既圖片
5)按下圖片

6)按右下角的那個i符號

7)點下後會出現圖中的畫面, 點一下第2行, 它會自動把網址複制了.

8)之前到你用來上網的browser, 到論壇中.......

如果你是要發表新帖的話~ 在3)中貼上剛複制了的網址

在回覆中加入圖片的話~ 在2)中貼上剛複制了的網址, 最後要按發表回覆

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

電腦篇 如果你的圖片已經放入電腦裡面的話......
先到以下的網站~
http://s48.photobucket.com/

如果是第一次用這個網站.~需要注冊成會員

填好資料(星星的地方就是把箭嘴拉過去)

按Upload~

選你的圖片, 或把圖片拖進長方形裡

之後就會自動上傳了

上傳後點View Library

之後搵番你已經上傳的圖片

點一下第2行, 就會自動copy了圖片

發表新帖的話, 在箭嘴裡貼上剛複制了的網址

回覆的話, 在箭嘴裡貼上剛複制了的網址

評分

查看全部評分

B17 發表於 2019-8-6 18:56:22 |顯示全部樓層
之前收到google通知,google photo將會摺埋,舊帖會死圖

另外tinypic都話做埋今年收工,舊相應該可以留一年半載卦,不過點都係死路一條
回復

hecate 發表於 2019-8-4 15:17:46 |顯示全部樓層
個人空間不能上傳
回復

nomisgnuey 發表於 2016-4-11 09:57:19 來自手機 |顯示全部樓層
最近用手機在園藝館貼相,好似無咗file size限制,方便好多,唔知係咪更新咗系統。
回復

frankyfranky 發表於 2015-3-29 22:50:40 來自手機 |顯示全部樓層
Iphone果個用facebook登入可以嗎?
回復

maggieTP 發表於 2015-3-20 11:44:28 |顯示全部樓層
多謝你先. 這幾天很忙呀, 我會遲些再試吓.
回復

powergun 發表於 2015-3-16 23:25:49 |顯示全部樓層
maggieTP 發表於 2015-3-16 22:59
我是新丁, 唔識上傳相片下來.  click入了s48.photobucket.com., 但出來的晝面有些已不相同了., 所以搞不清 ...

可能有部份畫面改版了, 但應相差不遠的, 或去呢度睇睇
http://hkplants.com/thread-146845-1-1.html
回復

maggieTP 發表於 2015-3-16 22:59:53 |顯示全部樓層
我是新丁, 唔識上傳相片下來.  click入了s48.photobucket.com., 但出來的晝面有些已不相同了., 所以搞不清如何做呀. 唔該先.
回復

pmqq 發表於 2014-9-10 23:08:01 |顯示全部樓層
Thank you晒
回復

iluvuboyz 發表於 2014-7-18 16:59:06 |顯示全部樓層
剛剛跟著大大的教學試用了,
成功了上傳圖片了啦...謝謝!!~
回復

俊仔 發表於 2014-7-8 20:14:14 |顯示全部樓層
论坛上传图片很不放便
回復

yansk 發表於 2014-6-4 21:33:58 |顯示全部樓層
我想問一下,見到你地上載的相片都有論壇LOGO,是要自己加上後再上載相片嗎?我剛上載了一張相片,但沒有LOGO…
回復

愛不釋手 發表於 2014-5-17 21:50:12 |顯示全部樓層
唔知得唔得...
回復

powergun 發表於 2014-3-6 23:59:28 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2014-3-6 16:00
請問B17 師兄有冇D外掛LINK 推介?

好多的, 但要慢慢試了, 世上無免費的午餐的, 有一利就有一弊了
https://www.google.com.hk/#q=image+host
https://www.google.com.hk/#q=photo+host
回復

Melb 發表於 2014-3-6 16:00:01 |顯示全部樓層
請問B17 師兄有冇D外掛LINK 推介?
回復

同同 發表於 2014-3-6 11:33:02 |顯示全部樓層
我試過上傳相冊之後按發表, 佢就彈DISCUZ! SYSTEM ERROR,
(你當前的訪問請求當中含有非法字符, 已經被糸統拒絕)
我要完全出晒去再入去先可出貼.
我應該點做先唔會咁?
請多多指教!
回復

Garden-life 發表於 2014-3-3 17:27:48 |顯示全部樓層
咁, 你試下先上傳去相冊再用呀
回復

同同 發表於 2014-3-3 13:35:37 |顯示全部樓層
我試過, 但時得時唔得!都唔知點解
回復

Garden-life 發表於 2014-3-2 15:04:45 |顯示全部樓層
當你寫帖子的時候, 用高級模式, 上面有個 logo --- 圖片, 按下後再選取上傳圖片--> 選擇上傳文件上傳.  
咁就可以系電腦度選取你想用的圖片
回復

老黃 發表於 2014-3-2 13:30:12 |顯示全部樓層
我都唔識
回復

12下一頁