我的Phalaenopsis Gibbosa 同有關人功蘭花光照問題

作者: foreverwithyou 發表于 2013-4-16 23:10:23
1803 7
以下係小弟嘅Phalaenopsis Lobbii

Phalaenopsis Lobbii.jpg

小弟屋企冇光到. 試過用T5HO水族燈照蘭花, 但係太熱. 而家用緊紅藍LED燈. 請問師兄知唔知紅藍LED燈同水族白LED燈效果好唔好?
nightscrawler 發表於 2013-4-17 00:41:28 |顯示全部樓層
我也是用紅藍LED燈去補光, 不過沒有比較過白LED的功效.
用紅藍LED燈暫時不覺有什麼問題.
回復

foreverwithyou 發表於 2013-4-17 01:21:49 |顯示全部樓層
nightscrawler 發表於 2013-4-17 00:41
我也是用紅藍LED燈去補光, 不過沒有比較過白LED的功效.
用紅藍LED燈暫時不覺有什麼問題. ...

請問師兄你的補光效果如何和一天照多久? 我的只用了不足一個月. 而且是掏寶貨, 不知紅光和藍光的波長是否正確!!
回復

BATISTA88 發表於 2013-4-17 10:44:03 來自手機 |顯示全部樓層
我都用緊,師兄你株lobbii都係用人工光源嗎?
回復

foreverwithyou 發表於 2013-4-17 13:33:53 |顯示全部樓層
BATISTA88 發表於 2013-4-17 10:44
我都用緊,師兄你株lobbii都係用人工光源嗎?

唔係. 我買LED燈之前佢已經出花梗. Lobbii喺冇陽光照到嘅地方都種到. 好易種
回復

店小義 發表於 2013-4-17 18:49:43 |顯示全部樓層
幫t5ho加個散熱風扇啦 我都係咁用
回復

dtyhbv 發表於 2013-4-17 18:59:32 |顯示全部樓層
種蝴蝶t5都夠la
回復

nightscrawler 發表於 2013-4-17 20:58:12 |顯示全部樓層
foreverwithyou 發表於 2013-4-17 01:21
請問師兄你的補光效果如何和一天照多久? 我的只用了不足一個月. 而且是掏寶貨, 不知紅光和藍光的波長是否 ...

我也是淘寶貨, 但我見大部份淘寶植物燈都係紅藍光源,估計不會有大問題吧.
我的是輔助性質, 通常連續陰雨天我先開幾個小時當做補吓光.
回復