作者: nwss54510 發表于 2013-2-18 14:49:45
10201 162

種子幾年AV, 看來今年會是豐收年丫~~

在數量上雖不及各大大, 但各一盆都是我的最愛來的丫~~~

還有很多AV已起花苞了啦, 花照將會繼續更新的丫^^~

Rob's Humpty Doo

Rob's Humpty Doo

Armageddon

Armageddon

名字甩左色.. 有誰知其芳名嗎?

名字甩左色.. 有誰知其芳名嗎?

雲上舞

雲上舞

變面大師

變面大師

自家品種

自家品種

自家品種

自家品種

評分

查看全部評分

nwss54510 發表於 2013-4-30 09:04:30 |顯示全部樓層
Amour Elite

種了兩年, 終於都等到它開花了啦~ 還要是母女同時開呢~ 如果不是同時開花, 我也不記得我上年有和它插葉了呢^^"
DSC01771 (Medium).JPG
DSC01772 (Medium).JPG
DSC01776 (Medium).JPG
DSC01777 (Medium).JPG
DSC01778 (Medium).JPG
回復

nwss54510 發表於 2013-4-30 08:58:38 |顯示全部樓層
Ness' Spring Blush

原本以為今年它只會開一菖花給我看, 誰知它已在靜悄悄之下, 開出了數菖花了啦~~
真的越看就越美丫^^~
DSC01787 (Medium).JPG
DSC01788 (Medium).JPG
DSC01789 (Medium).JPG
DSC01790 (Medium).JPG
DSC01791 (Medium).JPG
回復

nwss54510 發表於 2013-4-25 00:39:39 |顯示全部樓層
Heart’s Aglow

又是一個09年入手的紅花品種來丫~ 那時實在太愛紅花了呢^^~
這個品種有樣特別的, 就是天氣越熱, 中心變成白至淡紅色的部分會越多的丫~~
DSC01760 (Medium).JPG
DSC01761 (Medium).JPG
DSC01762 (Medium).JPG
DSC01763 (Medium).JPG

mcw
嘩嘩...又嚟毒花...>_<  發表於 2013-4-25 22:00
回復

nwss54510 發表於 2013-4-24 08:54:44 |顯示全部樓層
HLAM  又一夢中情人出現 ^.^  發表於 昨天 10:51

看來你有很多情人丫XD"
回復

suki4140 發表於 2013-4-23 11:44:14 |顯示全部樓層
blue mist同frosty cherry真係....襯到=口=!!!
好靚呀=]

多謝賞花丫^^~ 真的沒想到它們會如此相襯的丫~  發表於 2013-4-24 08:45
回復

Breeze 發表於 2013-4-23 11:08:05 |顯示全部樓層
真的有好多靚花花~  

多謝賞花丫^^~ 大大亦都有不少丫~  發表於 2013-4-24 08:45
回復

ahhung68 發表於 2013-4-23 10:41:52 |顯示全部樓層
大大真係超多靚花吖~~~

多謝賞花丫^^~ 已經差不多尾聲啦, 有部份都重係唔願開花丫^^"  發表於 2013-4-24 08:44
回復

candy- 發表於 2013-4-23 09:59:00 |顯示全部樓層
哇~~樓主的花真係好靚呀,有d好似牡丹咁高貴

多謝賞花丫^^~ 其實都係今年先有此景況咋^^  發表於 2013-4-24 08:43
回復

mcw 發表於 2013-4-23 01:53:24 |顯示全部樓層
nwss54510 發表於 2013-4-23 01:18
Blue Mist

上年回來時都已很大盆的了, 但還是要經過一年時間才開出其第一次花丫~~

噢...果然是絕配...

夜嗎嗎至嚟放毒... ...攪到睇花睇到唔願瞓... ...

哈哈~ 看來今晚應該有時間再POST新相丫^^  發表於 2013-4-24 08:42
回復

nwss54510 發表於 2013-4-23 01:18:12 |顯示全部樓層
Blue Mist

上年回來時都已很大盆的了, 但還是要經過一年時間才開出其第一次花丫~~
將其和Frosty Cherry一併放, 真的很完美丫~~ 很相愛丫^^~
DSC01738 (Medium).JPG
DSC01739 (Medium).JPG
DSC01740 (Medium).JPG
DSC01741 (Medium).JPG
DSC01742 (Medium).JPG
DSC01743 (Medium).JPG
DSC01744 (Medium).JPG
DSC01745 (Medium).JPG
DSC01746 (Medium).JPG

靚到唔識形容,我又要種  發表於 2013-4-24 11:02
好一對俊男美女 ^.^  發表於 2013-4-23 10:56
回復

Tony 發表於 2013-4-23 01:14:00 |顯示全部樓層
nwss54510 發表於 2013-4-23 01:10
Eternal Orbit

早在個多月前它探了一支花菖出來看一下這個世界, 可能認為環境尚算適合吧, 今天終於都盛放 ...

點算~~~我好鐘意呢隻~~
幾時買架

咪又係上次囉=口="  發表於 2013-4-23 01:20
回復

nwss54510 發表於 2013-4-23 01:10:49 |顯示全部樓層
Eternal Orbit

早在個多月前它探了一支花菖出來看一下這個世界, 可能認為環境尚算適合吧, 今天終於都盛放其最美的一刻了啦~!!
我果然沒帶錯你回來我的深居丫XD"
DSC01734 (Medium).JPG
DSC01735 (Medium).JPG
DSC01736 (Medium).JPG
DSC01737 (Medium).JPG

又一夢中情人出現 ^.^  發表於 2013-4-23 10:51

評分

查看全部評分

回復

nwss54510 發表於 2013-4-20 01:20:42 |顯示全部樓層
Ness' Dream Maker

這一盆已入手多年了, 捱過了多年炎夏, 還是一樣的美麗動人~~~ 今年開的花更是又大又多~ 真的是不能不愛它的丫!!
DSC01724 (Medium).JPG
DSC01725 (Medium).JPG
DSC01726 (Medium).JPG
DSC01727 (Medium).JPG
DSC01728 (Medium).JPG
DSC01729 (Medium).JPG

我的夢中情人...十字花 ^.^  發表於 2013-4-23 10:49
回復

nwss54510 發表於 2013-4-20 01:09:59 |顯示全部樓層
Velvet Gem

又一盆跟了我多年的美花丫~ 09年就入手了, 年年都有花開, 次次都是花球~ 真的很美丫^^
DSC01730 (Medium).JPG
DSC01731 (Medium).JPG
DSC01732 (Medium).JPG
DSC01733 (Medium).JPG
回復

nwss54510 發表於 2013-4-19 00:01:37 |顯示全部樓層

一年開一次花的丫, 但開花真的很慢長, 1月就開始長出花苞, 到3月長出5菖花了, 都還沒開花.. 直至到了4月中, 它才真正的開花=口="
DSC01711 (Medium).JPG
DSC01691 (Medium).JPG
DSC01692 (Medium).JPG
DSC01694 (Medium).JPG
DSC01695 (Medium).JPG
DSC01710 (Medium).JPG

我愛朱古力 ^.^  發表於 2013-4-23 10:46
回復

nwss54510 發表於 2013-4-18 23:55:56 |顯示全部樓層
一個買回來時就知是變了色的花種來啦~

小的真的十分喜愛它的紫藍色丫^^~ 今年終於開出第一次花啦~~ ^^
DSC01720 (Medium).JPG
DSC01717 (Medium).JPG
DSC01718 (Medium).JPG
DSC01719 (Medium).JPG
回復

Tony 發表於 2013-4-18 10:24:41 |顯示全部樓層
nwss54510  上年年尾同你一齊買的囉  發表於 9 小時前
好快...好勁...

其實我都係得一盆者~ 我好少會買重覆的丫xd"  發表於 2013-4-18 23:45
回復

Tony 發表於 2013-4-17 01:38:02 |顯示全部樓層
nwss54510 發表於 2013-4-15 23:43
原本打算keep住post相的, 怎知撞上復活節和測驗週, 被大帝們拉拉鋸了所有時間@@"
今晚總算有點小時間可以做 ...

係咪嗰次我同你去買嗰棵...?
唔知點解我覺得你好似買咗好多呢隻野咁...哈

上年年尾同你一齊買的囉  發表於 2013-4-18 00:30
呢D叫花多眼亂, 仲要係咁靚既~~~  發表於 2013-4-17 23:14
回復

Louky 發表於 2013-4-16 23:42:42 |顯示全部樓層
靚花放不停

多謝賞花丫^^~ ^^  發表於 2013-4-24 08:48
回復