制作縮圖

作者: minmin 發表于 2007-8-11 20:15:34
25995 60
因為本論壇限制了圖片上載size,所以很多時都需要把圖片的size縮細左先可以上載,現在為大家介紹一個簡單的方法.

首先下載軟件(放心這是microsoft軟件,For Windows XP only)
http://download.microsoft.com/do ... erPowertoySetup.exe

如果你使用Windows 7 / Windows Vista 請下載本貼的符件,請選定Windows 版本.

安裝它之後,你會發現指向圖片按下mouse右鍵會多了一個選項: Resize Picture
用法如下:

當安裝了,在你想縮少的圖中按下右鍵,會見到 Resize Picture

當安裝了,在你想縮少的圖中按下右鍵,會見到 Resize Picture

按下Resize Picture,你會看到圖中的視窗,這時就選擇small或者medium,按下ok

按下Resize Picture,你會看到圖中的視窗,這時就選擇small或者medium,按下ok

你會見到會多一幅圖,檔名會多一個small的,你可以upload這個

你會見到會多一幅圖,檔名會多一個small的,你可以upload這個

ImageResizer-2.1_x64.msi

351.5 KB, 下載次數: 507

Windows 7/Vista 32Bit 版本

ImageResizer-2.1_x86.msi

1.18 MB, 下載次數: 504

Windows 7/Vista 32Bit 版本

samanthaor 發表於 2016-3-17 17:35:49 |顯示全部樓層
我想問左下個個香港園藝館點黎架
回復

yaxin3106 發表於 2014-2-18 23:03:04 |顯示全部樓層
如果系window 7點算?
回復

chrisyam 發表於 2012-12-4 13:13:14 |顯示全部樓層
testing   20121105_000320.jpg

評分

查看全部評分

回復

jose666 發表於 2012-9-17 07:54:41 |顯示全部樓層
O~~明白喇~
回復

Pinkyleung 發表於 2012-9-5 20:37:20 |顯示全部樓層
min min, 我是用 Window 7,但找不到附件下截呀 !

你可以用 小畫家 內個 resize 功能調較至適當大小  發表於 2012-9-5 21:48
回復

孖吉 發表於 2012-8-3 11:59:00 |顯示全部樓層
2020 發表於 2012-8-3 11:18
有Mac 版嗎?

OSX用preview開圖,Tools -> Adjust Size,File -> Save as

Thx  發表於 2012-8-3 13:38
回復

2020 發表於 2012-8-3 11:18:01 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2012-7-18 20:12
惡EE,睇吓呢個啱唔啱你用:
http://www.obviousidea.com/windows-software/light-image-resizer/ ...

有Mac 版嗎?
回復

惡姨 發表於 2012-7-18 20:17:50 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2012-7-18 20:12
http://www.obviousidea.com/windows-software/light-image-resizer/ ...

些些
回復

孖吉 發表於 2012-7-18 20:12:06 |顯示全部樓層
惡姨 發表於 2012-7-18 18:53
請問Windows 7/Vista 32Bit 版本, 可以幾時用到呢??

http://www.obviousidea.com/windows-software/light-image-resizer/
回復

惡姨 發表於 2012-7-18 18:53:23 |顯示全部樓層
請問Windows 7/Vista 32Bit 版本, 可以幾時用到呢??
回復

mingfunming 發表於 2012-7-3 22:54:35 |顯示全部樓層
me too...
回復

惡姨 發表於 2012-7-3 18:37:53 |顯示全部樓層
依家又download 唔到Windows 7/Vista 32Bit 版本, 點算呀?

error message

抱歉,該附件無法讀取

[ 香港園藝館 首頁 ]
回復

金魚迷 發表於 2012-5-6 00:46:16 |顯示全部樓層
了解了~
知道使用的方法~
謝謝囉~
回復

staw 發表於 2011-11-6 16:22:22 |顯示全部樓層
但冇FOR WINDOW 7既64BIT 版本喎
回復

小霖 發表於 2011-9-8 19:10:08 |顯示全部樓層
謝謝教路
回復

土豆貓 發表於 2011-6-21 18:33:14 |顯示全部樓層
thanks....好好用...終於可以upload相啦....
回復

caca8j 發表於 2011-6-8 00:22:12 |顯示全部樓層
啱啱至發現有新版本啱VISTA,
唔該晒minimin
回復

rrr888 發表於 2011-5-8 15:35:33 |顯示全部樓層
謝謝館長的指導. 我剛剛下載了.
回復

debuuu 發表於 2011-5-6 17:23:58 |顯示全部樓層
好有用, 謝謝!
ImageResizer-2.1_x64.msi 的下載點應該是64Bit版本?
回復

DORA 發表於 2011-4-28 14:25:16 |顯示全部樓層
DORA 發表於 2011-4-28 14:01
我都係睇唔到

得啦得啦!辛苦哂!唔該樓主!
回復

1234下一頁