(系上環陳X合買左, 臭過殺蟲水!) 邊度有平苦棟油?

作者: Christopher 發表于 2012-10-26 10:03:55
6063 12

花墟果度邊度有平苦棟油?

興X果間D野好貴, BUN BUN 冇問過, 太子道西果D都系賣得貴...

我本人住港島, 最多只能去到太子花墟, 新界再平車費都系番度而且唔熟路會迷路
zara123 發表於 2013-5-2 13:48:23 |顯示全部樓層
Christopher 發表於 2012-10-28 10:15
多謝提供資料, 我已經去左上環既 "陳x合" 買左啦!  

$15/樽, 一樽100ml, 開稀可以用好多次啦 : ...

咁陳X合係咪只有呢款苦楝油?有三益牌既苦楝油?我會O係屋內噴葯但怕臭得滯整到成間屋都係一陣味,知唔知陳x合星期六開唔開鋪?
回復

yky_farm 發表於 2012-10-28 23:25:08 |顯示全部樓層
花墟差不多間間都係賣三x,$45-55不等

果然花墟貴...  發表於 2012-10-28 23:28
回復

pan123pan 發表於 2012-10-28 21:01:42 |顯示全部樓層
我有睇到呀...我見到好多人寫佢D 功效,都有人話無咩用,所以自己試下最好!!
不過都想問下我D 生菜好多菜青虫,我本身想噴辣椒水或放煙草骨O係泥上,但人地話只係預妨,老闆教用苦煉油,可以整死佢地,大家有無經驗依3樣野對菜虫GE反應如何呀??

"pan123pan 我買要$30呀...你買好平!! " <== 我都以為要 2X (有網友話要), 點知我去問果時佢話 $15/支, 感我冇理由比多D架 lol  發表於 2012-10-28 21:08
回復

Christopher 發表於 2012-10-28 20:13:51 |顯示全部樓層
pan123pan 發表於 2012-10-28 18:51
我最近唔停咁搵苦煉油D 資料,發現好多台灣人都話無用!!我D生菜最近好多菜虫,等我試下先.... ...

我系我另一個常去既台灣 WEBSITE 找到...

苦煉油的功用? (請看POST #3 及 #4)
http://flowers.hunternet.com.tw/showthread.php?t=11569

------------------------------------------------------------------

苦煉油登記上就防除粉蝨,紅蜘蛛,蚜蟲等....

但重點是,油類的殺蟲作用是物理性的
也就是在蟲體及蟲卵的表皮計有披覆,侵蝕及燻蒸作用
亦由蟲體的氣門即皮膚侵入...

但植物因油類而易生藥害也是來自這物理性
由於油份在葉子表面附著,一部分亦由氣孔侵入...
而擾亂植物呼吸與蒸散作用...因而使植株生長勢衰弱,甚至死亡!

所以使用油類應特別注意"次數"與"濃度"!

---------------------------------------------------------------------

你要了解苦煉油的作用方式, 它不會馬上毒殺害蟲,而是使害蟲無法進食、成長及繁殖
慢慢的讓牠死亡。 可能要等一個禮拜以上才會看到效果 !
你覺得沒效 就猛噴藥~~反而會搞死你的植物 !

---------------------------------------------------------------------

真係好似好掂喎﹗  發表於 2012-10-28 21:18
回復

pan123pan 發表於 2012-10-28 18:51:45 |顯示全部樓層
我最近唔停咁搵苦煉油D 資料,發現好多台灣人都話無用!!我D生菜最近好多菜虫,等我試下先....
回復

pan123pan 發表於 2012-10-28 18:49:35 |顯示全部樓層
我O係西貢陳X合買$30 枝呀!!>.<
回復

yky_farm 發表於 2012-10-28 13:40:47 |顯示全部樓層
我用三益,味唔係太濃,未稀釋前係萬年油咁色,開左係透透哋明淺啡色,陣味幾好聞

三X 賣幾$$$支? 有幾大支?  發表於 2012-10-28 13:48
回復

Christopher 發表於 2012-10-28 10:15:20 |顯示全部樓層
michele1004 發表於 2012-10-26 13:38
三木是花墟森x園,上環是陳x合

多謝提供資料, 我已經去左上環既 "陳x合" 買左啦!

$15/樽, 一樽100ml, 開稀可以用好多次啦

普通蚜虫,紅蜘蛛果D, 藥同水既比例系 1:200

嚴重既好似白粉病果D, 就要 1:100

開稀出來既液體系奶白色, D 味臭過晒D殺蟲水, 嗅到都差D中毒! 所以見議戴眼罩同口罩

最好系返工前噴, 噴完即閃, 唔系好辛苦好難定!

嘩╴臭?我驚我會臭到暈咗﹗HAHAHA  發表於 2012-10-28 21:16
我買要$30呀...你買好平!!  發表於 2012-10-28 21:04
15蚊,好平  發表於 2012-10-28 16:52
回復

Christopher 發表於 2012-10-26 15:22:17 |顯示全部樓層
Christopher 發表於 2012-10-26 15:02
THANK YOU, 打電話問過 "陳x合", 佢地系干諾道西3號西港城, 但我唔記得問佢幾樓...  

仲有平日收 6:15 ...

" michele1004  地舖,兩位叔叔都好好人,有咩種植問題都可以問 "

THANK YOU  
回復

Christopher 發表於 2012-10-26 15:02:44 |顯示全部樓層
michele1004 發表於 2012-10-26 13:38

THANK YOU, 打電話問過 "陳x合", 佢地系干諾道西3號西港城, 但我唔記得問佢幾樓...

仲有平日收 6:15pm ,真系招識我都未收工佢就收, 只好星期六先去 lol

隔離個間黄xx仲早  發表於 2012-10-26 15:16
地舖,兩位叔叔都好好人,有咩種植問題都可以問  發表於 2012-10-26 15:14
回復

michele1004 發表於 2012-10-26 13:38:11 |顯示全部樓層

TY :)  發表於 2012-10-26 13:42
回復

michele1004 發表於 2012-10-26 11:49:17 |顯示全部樓層
Bun Bun 55, 三木48,上環25

THANK YOU, 三木系邊條街? 上環系邊度?  發表於 2012-10-26 12:02
回復