(第一次整皂問題)整皂底油

作者: sai56 發表于 2012-9-17 12:39:34
4212 19
各位前輩,

我打算開始整人生第一個手工皂,但係有個問題出現左。我一開頭打算買florihana的底油做皂,但計計下整一塊的成本好貴下@_@,請問你地用咩牌子,我知置頂有個前輩提供左一堆鋪頭,不過如果想買有機的底油或可可脂等材料,整一塊好似要成百元,請問我有無計錯嗎?

因為我見d手工皂書都係話用有機的材料,另外網上d鋪頭賣皂都係幾十蚊,即係佢地都係用無機的材料?

謝謝!
FD113 發表於 2012-9-18 15:46:17 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2012-9-18 15:31
打皂果支多數用黎打果汁個種,唔好攪錯

即係打baby food ,打湯,打牛油香草果支攪掽拌棒:p,唔係打蛋果器,有兩個頭種。明白。謝謝!!
回復

prodorothyhkg 發表於 2012-9-18 15:31:39 |顯示全部樓層
FD113 發表於 2012-9-18 15:20
cklife  用黎皂果D唔係整蛋糕打蛋個支喎....唔好攪錯呀...兩支唔同樣架..打蛋果支係好似鐵線咁樣架  發 ...

打皂果支多數用黎打果汁個種,唔好攪錯
回復

FD113 發表於 2012-9-18 15:20:53 |顯示全部樓層

cklife  用黎皂果D唔係整蛋糕打蛋個支喎....唔好攪錯呀...兩支唔同樣架..打蛋果支係好似鐵線咁樣架  發表於 24 分鐘前

唔⋯Thank you
回復

FD113 發表於 2012-9-18 10:12:17 |顯示全部樓層

jellyfishy  .... 用佢造出來的蛋糕,你敢食,你d親友敢唔敢食? ^o^  發表於 9 小時前

回復

jellyfishy 發表於 2012-9-18 09:00:18 |顯示全部樓層

各位新手, 發問前請先參考本版置頂文章, 如未能找到你心中答案, 再發問也未遲.

置頂文章是很多花友用心機和時間製作給大家的, 若大家次次唔先找資料就問,  單是買材料地方和新手配方這些問題, 幾乎每月都有人問, 浪費了製作置頂文章的心機和回應時間.

希望大家能好好享用置頂文章, 善用資源.

其他版都係  發表於 2012-9-18 15:41

評分

查看全部評分

回復

sausau 發表於 2012-9-18 06:24:16 |顯示全部樓層
FD113 發表於 2012-9-18 00:43
請問...
唔知... 支電攪拌棒打完皂後,仲可吾可以用黎打蛋糕呢?
有無人兩用架呢?  ...

做皂的所有工具,包括器皿和接觸過皂液的東西只能for打皂用,絕不能再拿來作製作食品的用途。

等我分定d 舊器皿出來先....  發表於 2012-9-18 11:29
回復

FD113 發表於 2012-9-18 00:43:55 |顯示全部樓層
sausau 發表於 2012-9-17 15:59
我所以建議做100%橄欖油是因為買單一油容易,在超市隨時買到。其實打100%橄欖油如果用電攪拌棒不會打到[嘔] ...

請問...
唔知... 支電攪拌棒打完皂後,仲可吾可以用黎打蛋糕呢?
有無人兩用架呢?

用黎皂果D唔係整蛋糕打蛋個支喎....唔好攪錯呀...兩支唔同樣架..打蛋果支係好似鐵線咁樣架  發表於 2012-9-18 14:52
.... 用佢造出來的蛋糕,你敢食,你d親友敢唔敢食? ^o^  發表於 2012-9-18 00:49
回復

jellyfishy 發表於 2012-9-17 18:42:22 |顯示全部樓層
請參考本版置頂文章。你會找到很多有資料。
回復

sausau 發表於 2012-9-17 18:36:14 |顯示全部樓層
"prodorothyhkg你好掂呀,一開始已買定電攪拌棒,比個叻你"

菲媽,係我朋友替我想得周到,我患有[網球肘],但又鍾意打皂,所以她送我一支電攪拌棒等我慳番d力。但我初做皂時係全程用手打ga。
回復

八王爺 發表於 2012-9-17 17:26:47 |顯示全部樓層
求其去超巿買樽OLIVE OIL 都唔使成百蚊啊!
回復

sausau 發表於 2012-9-17 15:59:59 |顯示全部樓層
我所以建議做100%橄欖油是因為買單一油容易,在超市隨時買到。其實打100%橄欖油如果用電攪拌棒不會打到[嘔]的,因為我已做過卅幾煲,所以才敢這樣說。問題在於油本身;extra virgin真是超難trace,我打過一次要2個鐘後真是怕怕。用pomace就快好多,用機打約10-15分鐘內一定trace,但補充一句,又不是隻隻牌子的pomace olive oil也必定這麼快。我就是試過好幾隻才找到現在覺得最好的牌子。因為有朋友指定要100%橄欖油皂,所以我要定期製造。
菲媽建議的20%椰子油20%棕櫚油60%橄欖油應不難做成功的,你試試喇。
計算準確很重要,祝你好運。

聽說用pomace 會比extra virgin 怏好多。  發表於 2012-9-18 12:39
100%橄欖還算好啦....打液體皂唔用攪拌棒就真係想死喇....我最初打皂都堅技唔用攪拌棒,但做完第一鍋液皂後就投降喇...  發表於 2012-9-17 23:18
你好掂呀,一開始已買定電攪拌棒,比個叻你 ^^  發表於 2012-9-17 17:58
回復

prodorothyhkg 發表於 2012-9-17 15:40:53 |顯示全部樓層
sai56 發表於 2012-9-17 15:39
牛x角diy姐姐係咪有website? 可唔可以比條link來睇睇~

http://hkplants.com/thread-67928-1-1.html

http://blog.yahoo.com/diy_beauty ... 9%E9%8C%A2%E8%A1%A8
回復

sai56 發表於 2012-9-17 15:39:05 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2012-9-17 15:13
獅頭魚  想買NaOH,去牛x角 or 太子 or 葵芳,邊問好d?  發表於 4 分鐘前
獅頭魚  想請教,用固態油有什 ...

牛x角diy姐姐係咪有website? 可唔可以比條link來睇睇~
回復

prodorothyhkg 發表於 2012-9-17 15:13:38 |顯示全部樓層
獅頭魚  想買NaOH,去牛x角 or 太子 or 葵芳,邊問好d?  發表於 4 分鐘前
獅頭魚  想請教,用固態油有什麼事項要留意。  發表於 10 分鐘前

如果想懶,牛x角diy姐姐都有貨,太子同葵芳化工工司就淨係NaOH比較質量好少少~

固態油要完全全溶化要成60-70度高溫,而且要用多一點時間等佢地跟其他油品溶合,如果做得不好,冷卻後仍會有小粒粒油脂凝固出來~

Thanks!  發表於 2012-9-17 15:39
回復

FD113 發表於 2012-9-17 15:10:30 |顯示全部樓層
我都係準備中... 有想過出去上堂,見書都寫得非常詳細,網上又有好多資料,應該無問題吧!!
靚油留做護膚品啦,打皂應該唔洗用咁靚既油掛,我諗等自己熟練後至做頂級極品啦。

我都係咁話,靚油會直接用。  發表於 2012-9-17 15:15
回復

獅頭魚 發表於 2012-9-17 14:49:34 |顯示全部樓層

大家是同路人,我又係將開始人生第一底皂
做咗個幾月功課

不用計較有機或無機,就算是無機估計品質都好過出街買掛。
就算用無機底油,如要用品種較好的油也是不平

ND有團購,今個星期四開車啦,有野要買,要怏落單。

100%純橄欖皂最好放半至一年才用,傳聞100%純橄欖皂會打得好「柑」

靚油, 都係食入口有用100倍~  發表於 2012-9-18 08:56
其實我覺得香港唔係咁適合用100%橄欖油皂,都係溝番D硬油適合D。  發表於 2012-9-17 23:15
其實我覺得用有機油打皂無乜意義,因為都要落氫氧化鈉,都係化學野,做皂一定要佢起化學作用嘛..唔係就皂化唔到..  發表於 2012-9-17 23:14
回復

prodorothyhkg 發表於 2012-9-17 14:49:17 |顯示全部樓層

第一次唔好打100%橄欖油,會打到傻架,買3種油,椰子油,棕櫚油,橄欖油3種,頭2種同NaOH可以去牛x角買~
建議係椰子油20%,棕櫚油20%,橄欖油60%,NaOH自己試下計,簡單做一次,記住,做350g油好啦,試左得先做第2樣~

新手唔好用乳木果脂同可可脂等固態油,等做多一兩次先考慮

想買NaOH,去牛x角 or 太子 or 葵芳,邊問好d?  發表於 2012-9-17 15:03
想請教,用固態油有什麼事項要留意。  發表於 2012-9-17 14:57
回復

FD113 發表於 2012-9-17 14:36:08 |顯示全部樓層
可以去759睇下啦... pomace olive oil 都係28 蚊 1 lt  
回復

sausau 發表於 2012-9-17 14:21:27 |顯示全部樓層
成本唔駛成百蚊一件。請問你心目中想整甚麼皂?如果你從未有打皂的經驗,我建議你第一煲整些簡單的,到掌握好技巧和熟習步驟才進階用多些材料組合的配方。
現在開工整也要等兩個月後才可使用(因為皂有個叫成熟期的過程)。屆時已是11月,天氣涼及乾燥。所以我覺得第一煲皂可考慮做滋潤的100%純橄欖皂。你只需買一支橄欖油(pomace會比extra virgin容易trace),一支蒸餾水和氫氧化鈉(化工舖有售)就可以開工。另外,做皂的基本油脂離不開椰子和棕櫚油。你去看看jellyfishy手工皂材料店價格比較的帖子,順便看看她的水母新手打皂配方,你會找到好多有用資料。
至於有機或無機,前者當然貴好多,你要看值得餘與否了。我就無用過有機的油喇,但覺得皮膚使用了手工皂後明顯比以前好
祝你第一底皂成功!
回復