保護瓜果嘅不織布袋

作者: 花園仔 发表于 2008-5-5 15:33:48
128193 443
我個花園仔雖然細細但都種過好多嘢架!

現時種嘅生果有木瓜﹑芒果﹑楊桃﹑黃皮﹑檸檬﹑葡萄﹑金橘等……

以前種過有柳橙﹑番石榴﹑青棗﹑西印度櫻桃﹑釋迦﹑荔枝等……

蔬果就唔講禁多咯!

第一年種時好乾淨無果蠅㗎,點知第二年就有好多果蠅來針到啲果花斑斑,最初都唔

知系乜東東嚟㗎,後來查查吓先知係果蠅,咁咪打電話向漁農署問囉,果個主任好

好人,即刻就同我聯絡並寄來兩種不同厚薄及尺寸嘅不織布保護袋給我試用,並介

紹我購買不織布自行製作,不織布是有分不同的厚薄,而做保護袋的是14g及

25g兩種,此布可多次使用後會自然分解, 我認為25g好用!

購買地點在深水埗,石硤尾街附近。

價格好搞笑㗎!! 果啲不織布每匹長1100碼, 原匹購買14g每碼七毫子,

原匹購買25g每碼一蚊雞, 如散買無論厚薄都係每碼十蚊雞, 而且不受歡迎添!

製作袋袋極之簡單, 大小尺寸隨機應對用膠袋封口機封口即可…..

用法也簡單容易, 袋型又得筒型又得, 用紥花軟線封口就OK喇!

不織布保護袋與小青瓜

不織布保護袋與小青瓜

評分

查看全部評分

花園仔 發表於 2008-5-5 15:38:25 |顯示全部樓層
芒果都需要保護袋架!
花園仔 發表於 2008-5-5 15:45:25 |顯示全部樓層
如果唔用袋笠住邊有禁靚仔吖! 除非用大量農藥喇!

你估吓一個有幾重吖拿

你估吓一個有幾重吖拿

你種的芒果好靚呀!請問是甚麼品種?  發表於 2013-6-8 00:14
你種的芒果好靚呀!請問是甚麼品種?  發表於 2013-6-8 00:14
花園仔 發表於 2008-5-5 15:48:25 |顯示全部樓層
楊挑最須要保護袋!
ChrisTsui 發表於 2008-5-5 16:14:26 |顯示全部樓層
包住會唔會防礙生長o架?
駛唔駛間中開一開比佢o抖o抖氣呀?
heiheimama 發表於 2008-5-5 16:27:12 |顯示全部樓層
你個點止係花園仔呀,直頭係果園啦,連咁大棵芒果樹都種到.

不織布是透氣的,所以不用抖氣.不過少量不知道可以去哪裡買.~
maymay靚 發表於 2008-5-5 17:05:09 |顯示全部樓層
嘩!!!!  
茄星人 發表於 2008-5-5 19:25:46 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-5-5 16:27 發表

不織布是透氣的,所以不用抖氣.不過少量不知道可以去哪裡買.~

同感,仲要種到d mango 隻隻都咁肥大 流晒口水啦   園主,d 芒果點賣法呀  
花園仔 發表於 2008-5-5 20:20:03 |顯示全部樓層
原帖由 Christsui 於 2008-5-5 16:14 發表
包住會唔會防礙生長o架?
駛唔駛間中開一開比佢o抖o抖氣呀?

唔使架! 過有時會忍唔住手拆開睇吓啫!

800克呀! 差少少就兩磅囉!

800克呀! 差少少就兩磅囉!
tobysiu 發表於 2008-5-5 20:33:42 |顯示全部樓層
好想食呀
花園仔 發表於 2008-5-5 20:37:41 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-5-5 16:27 發表

真係好細個咋! 樣樣都種吓逼逼夾夾敢啦!

我都係買過兩次啫, 每次10碼共用大洋200, 用咗好耐重有大把剩呢!

當然人多鴿份買一匹(厚料25g)只要千一蚊, 如果分20碼廿雞就搞掂咯!

青皮黃肉 -- 真正樹上熟!

青皮黃肉 -- 真正樹上熟!

流曬口水啦~~ 今年收成如何?  發表於 2011-5-18 15:38
tobysiu 發表於 2008-5-5 20:46:53 |顯示全部樓層
我個生果盆都有芒果,不過我要留來明天做蛋糕既,但我就忍唔住啦
花園仔 發表於 2008-5-5 21:01:16 |顯示全部樓層
maymay靚, tobysiu及小茄
大家好! 而家啲芒果都有小朋友拳頭禁大囉!
好快就有得食咯! -- 非賣品黎架! 嘻嘻!

想食梗要做吓野喇!

想食梗要做吓野喇!
小雲 發表於 2008-5-5 22:46:38 |顯示全部樓層
原帖由 花園仔 於 2008-5-5 20:37 發表

真係好細個咋! 樣樣都種吓逼逼夾夾敢啦!

我都係買過兩次啫, 每次10碼共用大洋200, 用咗好耐重有大把剩呢!

當然人多鴿份買一匹(厚料25g)只要千一蚊, 如果分20碼廿雞就搞掂咯! ...

我就好懶咁就咁去左d十蚊店買d不織布圍裙返黎剪開佢再整做袋,都ok既.....
Mini 發表於 2008-5-5 23:36:52 |顯示全部樓層
你種D芒果真係又大又靚呀,成日有芒果食,真好呀
tomato 發表於 2008-5-5 23:41:20 |顯示全部樓層
資料好有用呀,謝謝!
我就買左煲湯袋...
muitau 發表於 2008-5-6 12:22:55 |顯示全部樓層
好有用既資料,多謝你.

你既芒果好大隻, 好羨慕你呀!!
maymay靚 發表於 2008-5-6 12:51:41 |顯示全部樓層
我流晒口水la......      你唔賣邊食得晒, 好濕熱ga  haha....
carolc 發表於 2008-5-6 12:58:27 |顯示全部樓層
夏天有好多自家水果食喎
arp 發表於 2008-5-6 14:42:29 |顯示全部樓層
真係好甜, 好靚呵........