來參觀我的小花園~~(14/11//08 updated P.13)

作者: raccoon 发表于 2008-4-25 15:55:12
27841 252
得閒來坐坐,花花排隊等著開。

大雜匯區

大雜匯區

苦科小苗區

苦科小苗區

K. Connecticut Belle

K. Connecticut Belle

Sun Rays

Sun Rays

Sinn. Mark Twain

Sinn. Mark Twain

Sinn. Laura

Sinn. Laura

Ice storm

Ice storm

大岩桐

大岩桐

大岩桐

大岩桐

估下有幾多個lum?

估下有幾多個lum?

評分

查看全部評分

raccoon 發表於 2008-11-16 09:48:20 |顯示全部樓層
原帖由 sandylam 於 2008-11-16 00:28 發表
呢度既花花好靚呀~
我有個小問題,我想問殖料成日換會影響開花嗎?
我既迷岩殖料都生青苔,我已經換左一次但又再生.
我用隱型眼睛既夾夾走面層有青苔既殖料,再加返新既,差不多二星期又變返好多青苔.
我驚換得太 ...

我沒有試過經常換植料,但相信不會對植物太好,因為可能會傷到根系,也要它常常適應新植料。
我的迷岩很多都生青苔,除了醜怪一點以外,我覺得問題不大。
sandylam 發表於 2008-11-16 00:28:35 |顯示全部樓層
呢度既花花好靚呀~
我有個小問題,我想問殖料成日換會影響開花嗎?
我既迷岩殖料都生青苔,我已經換左一次但又再生.
我用隱型眼睛既夾夾走面層有青苔既殖料,再加返新既,差不多二星期又變返好多青苔.
我驚換得太密會影響迷岩生長.
raccoon 發表於 2008-11-15 23:12:36 |顯示全部樓層
原帖由 江江 於 2008-11-14 23:09 發表
好美的小花園.....
羨煞鄰人了

江江的花園一定比我的漂亮多了。
江江 發表於 2008-11-14 23:09:30 |顯示全部樓層
好美的小花園.....
羨煞鄰人了
raccoon 發表於 2008-11-14 23:05:25 |顯示全部樓層

雜貼一堆

希望大家喜歡。
20081109_1239 (Medium).JPG
20081109_1241 (Medium).JPG
20081109_1242 (Medium).JPG
20081109_1244 (Medium).JPG
20081109_1245 (Medium).JPG
20081109_1246 (Medium).JPG
20081109_1247 (Medium).JPG
20081109_1250 (Medium).JPG
20081110_1251 (Medium).JPG
20081108_1231 (Medium).JPG
raccoon 發表於 2008-11-14 17:42:47 |顯示全部樓層
原帖由 kong 於 2008-11-14 17:06 發表
剛剛去街回家, 好攰, 下次交功課! 同一次影,睇住先!

我見到隻狗公仔…
kong 發表於 2008-11-14 17:06:00 |顯示全部樓層
剛剛去街回家, 好攰, 下次交功課! 同一次影,睇住先!
DSC_0107 (Small).JPG
raccoon 發表於 2008-11-14 14:11:16 |顯示全部樓層
原帖由 kong 於 2008-11-14 14:09 發表

收到! 調較埋 white balance, thanks!

影多張正面既靚女相黎睇下…add14icon
kong 發表於 2008-11-14 14:09:55 |顯示全部樓層
原帖由 raccoon 於 2008-11-14 14:01 發表

花花mode係冇得禁止閃光架,要用P mode先得。
White Balance可以較到光管(你花架應該係用光管照明),色彩會準確d。

收到! 調較埋 white balance, thanks!
raccoon 發表於 2008-11-14 14:01:41 |顯示全部樓層
原帖由 kong 於 2008-11-14 13:55 發表
我拍的 susan! 用 macro 光圏 4.5啦! 點解冇得較禁止閃燈嘅?

花花mode係冇得禁止閃光架,要用P mode先得。
White Balance可以較到光管(你花架應該係用光管照明),色彩會準確d。
kong 發表於 2008-11-14 13:55:32 |顯示全部樓層
我拍的 susan! 用 macro 光圏 4.5啦! 點解冇得較禁止閃燈嘅?
DSC_0120 (Small).JPG
raccoon 發表於 2008-11-10 17:17:06 |顯示全部樓層
原帖由 kong 於 2008-11-10 11:20 發表

(細聲)唔該! 聽落都唔係幾難,我得閒攞黎試下先!

唔使客氣…其實我好多時都用auto就算,呢部機測光各樣都幾準。
kong 發表於 2008-11-10 11:20:07 |顯示全部樓層
原帖由 raccoon 於 2008-11-9 11:18 發表

唔好話俾人知…我用P mode EV +0.7,光圈快門是auto的。

(細聲)唔該! 聽落都唔係幾難,我得閒攞黎試下先!
raccoon 發表於 2008-11-9 11:18:16 |顯示全部樓層
原帖由 kong 於 2008-11-8 14:51 發表
你拍得好鬼靚呀! 光圏幾多快門幾多?等我偷下師先啦!

唔好話俾人知…我用P mode EV +0.7,光圈快門是auto的。
raccoon 發表於 2008-11-9 11:11:05 |顯示全部樓層
原帖由 beebeebo 於 2008-11-8 13:13 發表

好靚喎!!!

Thank you~~
raccoon 發表於 2008-11-9 11:10:51 |顯示全部樓層
原帖由 sinningia 於 2008-11-8 12:25 發表

add6icon 全屋都係靚花!正!而喱隻是否Glory Be?

yeah!!佢係Glory Be…
kong 發表於 2008-11-8 14:51:37 |顯示全部樓層
你拍得好鬼靚呀! 光圏幾多快門幾多?等我偷下師先啦!
beebeebo 發表於 2008-11-8 13:13:12 |顯示全部樓層
原帖由 raccoon 於 2008-11-8 11:21 發表
花花開滿屋

好靚喎!!!
sinningia 發表於 2008-11-8 12:25:07 |顯示全部樓層
原帖由 raccoon 於 2008-11-7 23:51 發表
阿B大個女啦,爸爸都未出來相認…陰公。

add6icon 全屋都係靚花!正!而喱隻是否Glory Be?