痰火核(淋巴結核)

作者: cklife 發表于 2012-8-14 21:43:34
18078 5
淋巴結核是外科常見的慢性病,以青少年受病最多。多發於頸部、下頷、腋下、腹股溝等處淋巴叢。
局部腫硬如核,小如白豆樣大,大如梅核。累累成串者,中醫名為[瘰癧]。
如果結核潰膿破口,久治不愈,稱為[鼠瘡]。
此病因肝鬱不舒,痰濕凝聚,或肆食煎炸燥熱,燥火爍痰而成。日久痰濕化熱潰膿,破潰而成瘡。
此病以結節型纏綿難消或停留不變者較多見。起病緩慢,局部淋巴結腫硬如黃豆或杏核樣大,一側或兩側,一個或多個串列,皮色不變,推之移動,甚少浮出膚面,無壓痛,無灼熱感。

發財好市大利湯(清熱消滯健脾)

髮菜一兩
生曬蠔豉三兩
去衣花生三兩
紅棗十枚
豬脷一條
生薑四片

• 髮菜清水浸透洗淨。
  • 蠔豉略洗外垢,以清水浸軟。
  • 花生開水浸後去衣。
  • 生薑去皮切片。
  • 紅棗和豬脷洗潔,和其餘材料加水,普通火候煲約一個半鐘。
  • 撈起豬脷切片,放回湯裡再加熱煮沸,約得湯液一大碗,略加食鹽調味。
  • 此湯可供一定三、四口佐膳,或兩人空腹連材料盡量吃用。

凡在新春時期恣食瓜子,以及煎堆、油角、煎蘿蔔糕及年糕等燥熱食品,甚或多吃膩滯,過量食酒,都可以吃用此湯以清理腸胃,消除熱氣。
如果出現口舌糜損(俗稱生飛螆),或是嘴角潰瘍破加流血,咽腫喉痛,聲音嘶啞,大便燥結難出,脘腹脹滿,胃納呆滯。
頸項、腋下、股溝淋巴結核等等,食用此湯五至七次,皆有滿意的治效。

羅漢果豬肺菜乾湯(消核治咳)

羅漢果半個
舊陳皮2錢
豬肺一個
白菜亁2兩

煲湯2小時得湯一大碗,連可吃渣滓盡服。連吃七天,以觀後效。

風熱交結後遺,積熱傷肺,挾濕煉痰而致咳嗽,名為[熱嗽]。病由痰火蘊結而成。
症見咽喉乾痛,鼻出熱氣,咳嗽痰不多,痰色黃稠而黏,屢咳難出,或帶血絲,或有微熱,並見唇乾涸,或胸脘滿悶等。
此病每於夏秋季節感冒後遺咳嗽,衍化而成,經常纏綿多日始解。

資料取自︰食療精選----江一葦著
jack872184 發表於 2012-8-14 23:06:22 |顯示全部樓層
肝鬱不舒
可飲玫瑰花茶
玫瑰花茶疏肝解鬱活血,止氣鬱脹痛

唔同人需要既方法都唔同,花茶如果長期飲多少都會有效果...適合無飯主婦,始終有食好過無食。簡便既方法有佢既好處既..  發表於 2012-8-15 14:26
呢個單方不是不好, 只係太輕軟了, 完全feel唔到效果呢~ 當普通茶飲也無防的~  發表於 2012-8-15 09:18
回復

jack872184 發表於 2012-8-15 10:52:06 |顯示全部樓層
jack872184 發表於 2012-8-14 23:06
肝鬱不舒
可飲玫瑰花茶
玫瑰花茶疏肝解鬱活血,止氣鬱脹痛

正是用來當普通茶飲
回復

mono 發表於 2012-8-15 14:13:54 |顯示全部樓層
唔該晒 CK。但佢屋企唔食內臟,豬脷、豬肺可以轉其他嗎?

其實我建議佢睇中醫....把個脈就知道佢咩體質,適合邊種方法。佢係身體免疫力出問題,但整個身體狀況..唔可以當睇西醫咁,頭痛醫頭。  發表於 2012-8-15 14:28
回復

mono 發表於 2012-8-15 14:34:51 |顯示全部樓層
cklife : 其實我建議佢睇中醫....把個脈就知道佢咩體質,適合邊種方法。佢係身體免疫力出問題,但整個身體狀況..唔可以當睇西醫咁,頭痛醫頭。
我都知。但佢媽媽係護仕,只信西醫個下,我無辦法改。所以先想自己煲啲保健湯佢飲。

我老豆係西醫,反而我唔信佢個套,因為睇到西醫個套太多副作用了~  發表於 2012-8-15 17:53
回復

mono 發表於 2012-8-16 00:13:08 |顯示全部樓層
jellyfishy  我老豆係西醫,反而我唔信佢個套,因為睇到西醫個套太多副作用了~

無錯~
但我覺得一般人都會用西醫個套。因為覺得見效快。食粒藥打下針,唔洗三秒。

最重要係西醫要戒口既唔多...可以繼續食食食...  發表於 2012-8-16 08:16
回復