16樓的小菜園 + 天台格仔田

作者: Ladyfafa 發表于 2011-10-5 12:32:26
8007 51
BanbieChan 發表於 2011-12-5 13:58:12 |顯示全部樓層
DORA 發表於 2011-12-5 11:50
多謝你分享既韓國生菜,本來生得唔錯,但尋日上晝一睇,泥入面有好多小昆蟲,噴左三益,唔知得唔得...  
交 ...

DORA

奇怪喇~虫虫好少會食生菜啵~
回復

DORA 發表於 2011-12-5 14:03:53 |顯示全部樓層
BanbieChan 發表於 2011-12-5 13:58
DORA

奇怪喇~虫虫好少會食生菜啵~

公主,未必係蟲,係 d 好細隻好似蚊滋仔但係係泥入面既,好似係泥度吽出黎咁咖,一淋水就湧出黎,好噁心咖
回復

DORA 發表於 2011-12-5 14:06:08 |顯示全部樓層
DORA 發表於 2011-12-5 11:50
多謝你分享既韓國生菜,本來生得唔錯,但尋日上晝一睇,泥入面有好多小昆蟲,噴左三益,唔知得唔得...  
交 ...

rainbow2011  見你種得咁靚靚, 又話好好味, 公主又話岩氣候, 我決定買包黎種下先. hehe....

我都唔識咖,係樓主分享出黎咖。
rainbow2011  但你種得好靚喎, 我好鐘意食生菜架! XD

多謝讚賞!我都好鐘意食生菜咖!

但你種得好靚喎, 我好鐘意食生菜架! XD  發表於 2011-12-5 14:11
回復

BanbieChan 發表於 2011-12-5 14:13:47 |顯示全部樓層
DORA 發表於 2011-12-5 14:03
公主,未必係蟲,係 d 好細隻好似蚊滋仔但係係泥入面既,好似係泥度吽出黎咁咖,一淋水就湧出黎,好噁心 ...

下次影相一齊研究啦~

DORA   我都唔識咖,係樓主分享出黎咖。

唔使識架~種到同種得靚都可以分享經驗架~

其實種c都得架~好似異靈小姐~咁~

公主,咁細隻驚影唔到,等我返去再試下啦。20唔知會唔會打乞痴呢?  發表於 2011-12-5 14:18
回復

DORA 發表於 2011-12-5 21:27:56 |顯示全部樓層

Ladyfafa  要向你請教一下, 你用咩肥料架? 你d菜菜實在太靚了~~  發表於 22 分鐘前

Ladyfafa  嘩! 好靚丫~ 種得靚過我好多好多~~ 點解我種極都唔大棵既?  發表於 1 小時前

回覆點評
吓!我 都係請教ZOE,用左魚肥,好似係大得快左。

回復

Ladyfafa 發表於 2011-12-8 10:47:59 |顯示全部樓層

2011-12-8 update

韓國紅葉生菜, 可以是天氣凍的關係, d葉紅左. 終於似返種子包裝上圖片的樣子啦~~
不過無dora種得咁靚咁大棵.

試驗: 將一棵種在獨立屋(3寸盆), 比較在擠迫户(花花盆)中的, 長得大棵好多丫~~

另一款 SALAD MIX

上環馬XX記椰菜, 我放左3粒種子, 發芽率100%
有無人有興趣要種子? 我仲有一大包.

應一應節先, 聖誕紅~~

--------------------------------------------------------------

發表於 2 小時前 |只看該作者

2011-12-8 update

韓國紅葉生菜, 可以是天氣凍的關係, d葉紅左. 終於似返種子包裝上圖片的樣子啦~~
不過無dora種得咁靚咁大棵.
16樓的小菜園-香港園藝館-農業植物

試驗: 將一棵種在獨立屋(3寸盆), 比較在擠迫户(花花盆)中的, 長得大棵好多丫~~

另一款 SALAD MIX

上環馬XX記椰菜, 我放左3粒種子, 發芽率100%
有無人有興趣要種子? 我仲有一大包.

應一應節先, 聖誕紅~~

DORA  其實係角問題咋,我都覺得你 d 生菜種得大d 同靚 d !
呢d係咪叫做隔離飯香, 人地果d,  睇上去都靚d

rainbow2011  係呀, 你果D種得都好靚呀, 睇見好想即刻生食左佢. XD   
BanbieChan  你d生菜都好靚呀~~~~~~~~~~~~~~~~~~   
多謝丫 rainbow & 公主.  等我今晚就食左佢!

其實係角問題咋,我都覺得你 d 生菜種得大d 同靚 d !  發表於 2011-12-8 11:18
係呀, 你果D種得都好靚呀, 睇見好想即刻生食左佢. XD  發表於 2011-12-8 11:09
你d生菜都好靚呀~~~~~~~~~~~~~~~~~~  發表於 2011-12-8 10:53

評分

查看全部評分

回復

Ladyfafa 發表於 2011-12-26 13:13:37 |顯示全部樓層

Update 26 Dec 2011 又到聖誕~~又到聖誕~~

沙律菜菜, 影完張相, 就比我收左黎食了~~

P1070766.JPG P1070767.JPG

火雞沙律

士多試左好多次都發唔到, 最後買左一棵現成的~~

蕃茄有花"林"了, 努力啊~~

三個聖誕"實Q"

評分

查看全部評分

回復

BanbieChan 發表於 2011-12-26 14:20:46 |顯示全部樓層
火雞沙律很好味的樣子~~~
回復

Ladyfafa 發表於 2012-1-3 23:40:15 |顯示全部樓層

Update 3 Jan 2012, 新既一年, 祝大家種瓜得大瓜, 種豆得長豆, 種菜得靚菜~~

蕃茄開花了

韓國生菜大個仔了

亞雞老豆小棠菜都食得 lu

椰菜苗苗, 長得好慢

之前辣椒被芽虫大軍搞死了, 再接再勵種辣椒

DIY左個爬架仔比香豌豆

是日靚花 Snow Cloth

菜菜大個仔之後好靚呀, 蕃茄一開花就會不斷開, 仲會好快結果, 恭喜晒呀! :)  發表於 2012-1-3 23:52

評分

查看全部評分

回復

Ladyfafa 發表於 2012-2-12 12:47:45 |顯示全部樓層

好凍丫, 好懶丫, 成個月無update了.

蕃茄長得好高, 加左個架比佢, 唔怕大風吹跌了~~

蕃茄有bb了

我係沙律菜狂, 繼續種~~ (呢款係網友交換來的y牌salad mix, 唔好意思大多種子, 唔得左網友的名字了~~)

沙津菜收成

火箭菜, 夾埋PIZZA食好好味 (呢款火箭菜都係網友送的~~)

上環馬仔記菜心, 上次比虫虫食都穿晒hole, 今次再試~~

大得超超慢的椰菜, 2個月了, 見到少少包心啦

THYME 都係好慢, 長唔高的

是日花花, 牽牛花~~

評分

查看全部評分

回復

Ladyfafa 發表於 2012-8-26 12:47:54 |顯示全部樓層

秋天來了, 涼涼地, 有返D種野既動力~~

發D苗苗先, 遲D羅去格仔田度種
P1090195 (640x480) (500x375).jpg

日本小松菜, 點解中間D葉卷卷地?
P1090192 (480x640) (375x500).jpg

紅色莧菜, 呢兩棵好鬼大.
P1090191 (640x480) (500x375).jpg

夏天後的尚餘生還者: 九層塔和羅勒
P1090190 (480x640) (375x500).jpg

多謝花友SIMON送贈的龍利葉, 煲湯止咳好正架!!!
P1090193 (480x640) (375x500).jpg

是日靚花花, (葉)紫薇~~
P1090194 (375x500).jpg

WinG09123  九層塔,羅勒唔係同一樣野黎既咩
<< 九層塔係左邊尖葉果棵, 煮泰式/越式果D呢, 羅勒係右邊圓圓地谷起葉果棵, 煮西餐用~~

九層塔,羅勒唔係同一樣野黎既咩  發表於 2012-8-26 13:11
回復

cowcowpop 發表於 2012-8-27 09:26:08 |顯示全部樓層
嘩!利害!
高質素‥‥‥‥

No LA, 我種左一年野, 都係馬馬地, 收成只有幾條菜仔咋~~  發表於 2012-8-27 10:48
回復

Ladyfafa 發表於 2012-9-2 18:30:46 |顯示全部樓層
天台格仔田開工啦!!

WEEK 1, 落左種子: 通菜, MIX SALAD, BABY CARROT, 雪球羅白. 暫時乜都無得睇~~
DSC_0294 (375x500).jpg

WEEK 2, 搭左個迷仔瓜棚
DSC_0303 (500x375).jpg

通菜和雪球羅白出苗啦, 天台多太陽晒, 快高長大啊~~
DSC_0305 (375x500).jpg    DSC_0304 (500x375).jpg

回復

hugopoodle 發表於 2012-9-2 19:14:28 |顯示全部樓層
格仔盆自己買的嗎? 幾多錢一個?

格仔田租架, 唔係買的.  發表於 2012-9-2 19:20
回復

tomtomtom 發表於 2012-9-2 19:21:24 |顯示全部樓層
個天台仲有好多位,會唔會種其他嘢?
唔覺你有瓜,個咁趣緻嘅瓜棚仔俾咩用?

我租架仔田咋, 天台唔係我的. 有好矮既矮瓜苗, 遲D大個D, 再影比你睇.  發表於 2012-9-2 19:40
回復

tomtomtom 發表於 2012-9-2 19:45:28 |顯示全部樓層
Ladyfafa  我租架仔田咋, 天台唔係我的. 有好矮既矮瓜苗, 遲D大個D, 再影比你睇.  發表於 1 分鐘前

原來如此

不過矮瓜唔係攀藤類,係個瓜棚仔未必啱用

噢... 我笨左添~~~ 咁有咩合時的攀爬類丫?  發表於 2012-9-2 19:50
回復

tomtomtom 發表於 2012-9-2 21:39:55 |顯示全部樓層
Ladyfafa  噢... 我笨左添~~~ 咁有咩合時的攀爬類丫?  發表於 1 小時前

你可以睇睇個種植時間表,有部份豆同瓜都得

資訊下載區(農業植物種植時間表5月23日更新、新增24節氣)
http://hkplants.com/forum.php?mo ... 1&fromuid=44808

THANKS TOMTOMTOM :)  發表於 2012-9-2 22:03
回復

Ladyfafa 發表於 2012-9-16 23:14:38 |顯示全部樓層

WEEK 4 天台田

全景
DSC_0324 (300x400).jpg

莧菜好高大, 成棵樹仔咁~~
DSC_0325 (300x400).jpg

小棠菜和日本小松菜生到密麻麻, 要疏苗~~
DSC_0326 (400x300).jpg

鷹爪蕃薯苗
DSC_0327 (300x400).jpg

左邊係(成功)雪球羅白, 右邊係(失敗)BABY 紅羅白
DSC_0328 (400x300).jpg

平時收成只有幾條菜, 今次有咁多收獲, 好開心丫~~~
DSC_0331 (400x300).jpg
回復

Ladyfafa 發表於 2012-11-11 20:27:23 |顯示全部樓層

UPDATE 下屋企小菜園先~~ 2012/11/11

四季豆, 收左5條咁少, 比左媽媽食, 媽媽話好甜wor~~
DSC_0411 (480x640) (300x400).jpg

沖澠特產的菜菜, 有無人知佢係乜菜?
DSC_0436 (640x640) (400x400).jpg

繽繽買的紫色辣椒仔, 轉紅色才食得
P1090201 (480x640) (300x400).jpg

今年第一次種豆苗, 失敗左, 支莖好似食草咁~~
P1090213 (480x640) (400x300).jpg    P1090224 (640x478) (400x299).jpg

SALAD MIX 長得勁靚仔~~ 紅色果個係中秋生果籃來的, 見佢咁靚我又拾左返屋企用.
P1090219 (640x480) (400x300).jpg

豆苗試下搬到遮蔭處, 只靠散光 ... 曬左會纖維化, 所以食落覺得老/硬 ^^  發表於 2012-11-12 23:12
你個天台格仔田租金多少?  發表於 2012-11-11 21:52
回復

週日農夫 發表於 2012-11-11 20:38:42 |顯示全部樓層
我種的豆苗都係老到唔食得

其實豆苗係咪只食葉, 唔食莖架?  發表於 2012-11-11 20:40
回復