Bokashi廚餘桶已經來到香港啦!

作者: klai 發表于 2010-12-4 22:16:42
8748 20

今日綠領行動係富昌邨舉行了工作坊,內容介紹廚餘桶的使用方法。

個桶有15升的容量,而一包bokashi菌則有1公升,估計一個四人家庭包菌可用三個月。

1. 首先放1-2茶匙菌係桶底,然後放廚餘,接住放2茶匙菌,如此類推至滿或至自己的目標;廚餘要乾身,即不要有水滴出;
2. 當達標後廚餘會在7-14日(或更長)被分解,時間長短會視乎氣溫;其間不要打開蓋,此為無氧分解;
3. 其間要倒去桶內廚餘分解出來的液體,分解出來的液體可直接用來沖廁,稀釋後可作液肥淋植物;液體多寡視乎廚餘本身的含水量;
4. 將桶內已分解的廚餘移出到另一個桶內,並與乾的泥混合,在面加入1茶匙 bokashi ,然後表層再用乾泥覆蓋廚餘混合物直至完全遮蓋為止;此為有氧分解這過程約需時一個月,堆肥才成熟完成。
klai 發表於 2010-12-10 21:10:00 |顯示全部樓層
好開心呀!個廚餘桶終於到咗香港啦!下星期二去綠領處攞,大家可以交換下做堆肥啲心得。
回復

klai 發表於 2010-12-14 22:36:55 |顯示全部樓層

今日去綠領處攞左個桶返黎,即刻將我多月黎留低嘅廚餘放落去,又將今日的湯渣放埋落去,聽日再將田裹面嘅黃葉加落去,差吾多有大半桶滿....好快有第一桶廚餘堆肥啦!

15升的廚餘桶

15升的廚餘桶

說明

說明

1 公升的bokashi菌

1 公升的bokashi菌

配件

配件
回復

zero1 發表於 2010-12-18 21:15:01 |顯示全部樓層
我今日都清左D凍壞的植物堆肥.都有成1/4桶.
說明書說發酵完的廚餘要和泥土混合AU多1個月才可使用,之前好似沒有這個步驟,仲以為一AU完可立即使用.
回復

亞實 發表於 2010-12-18 21:39:16 |顯示全部樓層
我都訂左,好想快D去拎
回復

klai 發表於 2010-12-19 22:28:19 |顯示全部樓層

回復 zero1 的帖子

你點知d廚餘凍壞!點為之凍壞咗?我聽綠領示範話最後階段要溝泥和加菌粉係面,然後再加一層泥係面至覆蓋所有廚餘,如果放係花園,覆蓋的泥更加要厚!
我考慮買多個桶,因為當個桶滿左之後要等7-14日才轉落另一個桶或花園裹,於是便會有一個真空期,又想自己整一個,但絕對吾平得好多。綠領亦吾贊成加水喉頭,因為bokashi分解過程基本要在缺氧下進行。
回復

zero1 發表於 2010-12-19 22:38:57 |顯示全部樓層

凍壞<--指前幾日寒流襲港、天台被寒風吹爛的葉片/凍死的植物,唔係廚餘呀。
當然,都加左少許廚餘--雞蛋殼數個
回復

ryo_cateyes 發表於 2010-12-23 16:25:09 |顯示全部樓層
我想問..這廚餘桶要多少錢呢?
回復

klai 發表於 2010-12-23 18:39:18 |顯示全部樓層
一套要$380,散買廚餘桶$280,bokshi 菌$110。
回復

HKCyberCatt 發表於 2010-12-28 17:57:31 |顯示全部樓層
請問仲有無得買呢?
回復

klai 發表於 2010-12-28 22:21:12 |顯示全部樓層
你可以打個電話比綠領行動問下,佢個電話係 66551926,負責人係 Helen,或者上佢地嘅網頁www.greeners-action.org
回復

HKCyberCatt 發表於 2010-12-29 09:19:27 |顯示全部樓層
OK! 唔該晒!等我打去問問先
回復

daisy.yip 發表於 2011-3-11 21:30:35 |顯示全部樓層
請問有無蚯蚓制肥箱賣架?
回復

owlcyr 發表於 2011-3-15 09:33:31 |顯示全部樓層
其實Bokashi出來的產物要再堆漚後(一般的堆肥方法)先可以用o架............
回復

klai 發表於 2011-3-16 23:14:36 |顯示全部樓層
回復 owlcyr 的帖子

其實Bokashi出來的產物要再溝乾泥,面放菌再加一層泥係面,然後視乎天氣吽多一至兩個月,完成!
回復

yeemin 發表於 2011-3-20 02:04:01 |顯示全部樓層
pcjy998 發表於 2011-3-20 01:13
鹏创教育中心www.pcjy998.com鹏创教育:本中心成立于2006年:专业办理资格,代办职称及考试咨询,是一个特殊职 ...

你的做生意手法真係...用咁無品的方法發廣告, 比我都唔幫襯你啦。
回復

ammonch 發表於 2011-3-22 13:52:25 |顯示全部樓層
回復 klai 的帖子

乜要混合乾泥先架? 綠領之前俾個張紙既instruction只mention要加1茶匙bokashi粉再放泥係面咋wo!? 有無問題架??
回復

klai 發表於 2011-3-22 20:27:31 |顯示全部樓層
回復 ammonch 的帖子

其實我係係佢地 (綠領) 嘅工作坊,睇佢 (Helen) 的示範!你可以問問佢地。
回復

joey0623 發表於 2011-3-24 21:41:22 |顯示全部樓層
好貴啊~
回復

klai 發表於 2011-3-24 23:46:25 |顯示全部樓層
回復 joey0623 的帖子

可以試下自家做,工具篇有好多呢類專題。我自已都做左一個,問題係個蓋唔夠實,有烏蠅飛入去,或者你可緹搵一D化工桶,又可以參考"自制堆肥桶",又或"請問有無人有o的唔要既洗衣粉桶? 想用作堆肥用!!“兩個topics.
回復

12下一頁