鮮豆渣與花生麩

作者: magichand 發表于 2011-6-15 01:35:55
6584 42
miffymary 發表於 2011-6-16 15:00:11 |顯示全部樓層
owlcyr 發表於 2011-6-16 14:33
我同你一樣都係二級花友,同輩的~~
學版友話齋,其實唔駛detail計o架啦,你o係屋企,不如整BOKASHI好過啦,有 ...

即係花墟熱賣果隻無氧堆肥桶?
回復

cklife 發表於 2011-6-16 15:16:23 |顯示全部樓層
回覆<<owlcyr  因為厭氧堆肥比較難攪(BOKASHI例外) 碳多發得慢,so無咁臭,紙巾都可以,不過相對要落好多wo.......紙皮會好o的>>

紙皮要出街執先有....唔好同婆仔爭啦....報紙...無...睇網上報紙...除左紙巾外...就只剩番垃圾郵件果D信封同宣傳單張咋...
回復

cklife 發表於 2011-6-16 15:19:23 |顯示全部樓層
eeyore 發表於 2011-6-16 14:47
c hing, 請問 BOKASHI 和平時既堆肥有咩分別? 點解用佢會好d既?

好唔好睇個人...

我既理解係...

無氧...無臭味...但分解時間長...適合無地方既家庭....

有氧...會有味...但分解寺間較短.....適合有空間既地方...有田地更好..

我有無理解錯呀?

厭氧堆肥係唔開蓋唔臭啫,開蓋咪要掉頭走.... 有氧堆肥做得好,過程可以少臭,成品係有香味咖!!!  發表於 2011-6-16 15:44
回復

孖吉 發表於 2011-6-16 15:36:02 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-6-16 15:16

紙皮要出街執先有....唔好同婆仔爭啦....報紙...無...睇網上報紙...除左紙巾外...就只剩番垃圾郵件果 ...

冇紙皮,搵件舊的綿T裇都得。

就算厭氧堆肥都要有碳,用以固定氮,以免養份流失

下...T恤 @@ 點攪佢呀...強暴佢將佢撕爛..再掉入去撈廚餘呀?佢溶唔溶架?  發表於 2011-6-16 15:38
回復

孖吉 發表於 2011-6-16 15:53:38 |顯示全部樓層
ck: 咁你有冇担心加樹枝會唔溶吖?

@_@.......睇下有無舊衫先...  發表於 2011-6-16 16:40
回復

miffymary 發表於 2011-6-19 02:15:35 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-6-16 15:16

紙皮要出街執先有....唔好同婆仔爭啦....報紙...無...睇網上報紙...除左紙巾外...就只剩番垃圾郵件果 ...

我一路都意為買呢隻堆肥桶係壓氧,但依你們說這是bokashi,分別是在於菌種嗎?
回復

cklife 發表於 2011-6-19 07:38:41 |顯示全部樓層
miffymary 發表於 2011-6-19 02:15
我一路都意為買呢隻堆肥桶係壓氧,但依你們說這是bokashi,分別是在於菌種嗎? ...

我一路睇到..話Bokashi都係厭氧架....你係邊度睇到係好厭既呢?

回復

miffymary 發表於 2011-6-20 02:11:50 |顯示全部樓層

你地指呢隻係bokashi,係嘛?
因為我睇書講厭氧係show呢個樣,講bokashi果時係另一個樣…有d混亂。重點在有否加菌?
回復

cklife 發表於 2011-6-20 09:43:14 |顯示全部樓層
miffymary 發表於 2011-6-20 02:11
你地指呢隻係bokashi,係嘛?
因為我睇書講厭氧係show呢個樣,講bokashi果時係另一個樣…有d混亂。重 ...

我覺得...有加菌粉會快D咁解啫....無加菌粉...最初要佢自己生會慢D囉...同埋比較起有用菌粉容易失敗....

但如果己經養殖到一定數量既菌...我覺得應該唔一定要菌粉囉....

所以我覺得識養既....就算無菌粉都可以自己養出菌...

不過我地唔識...為左方便快捷...當然最初買菌粉接種啦....

咁有D人無信心自己可以係第一次以後,自己可以接到種繼續養....咪一直買菌粉囉...

以上係我既理解....

我既第一及第二桶己經落田喇....第三桶剛剛封桶。
第三桶,底部係舊既廚餘,之後放廚餘無加菌粉,只係有醃菜汁時就倒入去,加到桶八成滿,面既廚餘就撈左兩撮咁多菌粉落去。
跟住封桶....

第三桶一直處理時都係酸既醃菜味,氣味比第一同第二桶濃,而且桶邊好快睇到有白毛毛。第一桶同第二桶係無白毛毛既。
我己經係廚餘面蓋左一張垃圾袋,等佢小D接觸空氣。

第一桶廚餘堆左落去我既一號田,星期六去翻泥時,見到好多蚯蚓,之前無見到,睇黎係廚餘吸引左蚯蚓黎開餐...
不過全部係較紅色既細蚯蚓...我諗係咪就係引入果種做蚯蚓肥既品種呢.....

如果係...香港既農田,應該開始比外來品種攻佔喇....

之前睇過資料,本地蚯蚓係食半熟既肥...生肥唔係好食,所以會引入外國品種,因為佢地肯食生肥....但係如果外國品種落左田,食根既機會係咪大左呢,因為生肥佢地都食.....

咁對本地物種平衡又或植物生長係咪做成威脅呢?
記得養殖蚯蚓教學,最後皆段係要殺死堆肥裡既蚯蚓同蛋蛋,確保佢地唔會威脅本地物種....
如果我田度係有外國品種,睇黎養蚯蚓既人,係後階段既工作做得唔好囉...

我對蚯蚓既擔心唔知係咪多餘呢...但我見到就好直接咁擔心左一陣...

不過我都攞左D蚯蚓番黎試下養,有蚯蚓既泥好臭呀.....

CK,呢條會唔會係原居民呢?因為尋晚我見盆木瓜都有.  發表於 2011-6-21 11:08
我覺得堆肥晝講得比較正面…原來會臭…我之前都搵過蚯蚓想養不過搵唔到,對於種天台的我是太risky嗎?  發表於 2011-6-20 23:04
回復

Lingling64 發表於 2011-6-20 20:23:21 |顯示全部樓層
其實bokashi和你 show出相的廚餘筒,性質都是厭氧的,祇是不同生產商,bokashi是用兩個筒組合,一個有孔、一個冇孔,大家都要用菌粉,大家都說往後不需再用菌粉,改用廚餘液或發好的廚餘,讓它加快發烤,兩者都是密封冇氧氣的,我有bokashi這筒,現第三次用,不知是不是我放在室外,第一次我做的廚餘一點毛也沒有,氣味似醃菜味,很濃的。但也ok,但當放入泥內可能不夠深埋,出了很多蛆蟲。及后我將它再加泥土覆蓋,並用膠布封閉,過了二星期打開泥土變成黑泥是成功的,不過之前見肥肥白白的蛆蟲都很驚嚇、但驚嚇還未完,當我第二次再做的時候,其實巳清冼它,當我要將兩個筒分離以便倒出廚餘液時,發覺內筒的筒身有白色一點點的東西,初頭以為是毛菌,鬼死咁開心有毛啦!但當我再細心些看清楚(因晚上),哇!不是毛菌是蟲呀!嚇得即時全倒進泥內並深埋cover膠布,並大清洗它和放在太陽下灑它幾曰。到第三次再做,情況一樣和發覺此筒當我放入廚後會吸引很多很大隻的蒼蠅在筒上停留,跟住我又再分離兩筒查看,又見很多很多bb蟲在筒身,我又再一次大清潔(上星期),現在hold住不用。所以我覚得用水龍頭開闗出廚餘液會好些,因當你取後可用水清洗龍頭就ok,蒼蠅不能產卵就不會有蟲蟲出現。因前者兩筒不可能完全緊貼的,蟲卵fu化成幼蟲可走進筒內。

我覺得兩桶式仲有另一個問題,就係要取肥水時抽起果一桶要開張厚報紙墊地,否則地下又會滴烏糟...初初見蛆毛管豎,而家開始有啲麻木lu!  發表於 2011-6-21 11:11
多謝你的經驗分享...星期六..遇到一個田友,他就是買了你那種兩桶式廚餘筒...但他放著還未用...有空見到他要跟他說一下你的經驗。  發表於 2011-6-21 08:17
你嘅遭遇超恐怖!  發表於 2011-6-20 23:01
回復

Lingling64 發表於 2011-6-21 01:17:16 |顯示全部樓層
係呀!睇見都心寒,我剛剛睇完你的三代同堂,我覺得貴族那個最好,不過記緊要將半熟廚餘深埋,如你在天台做的話,最好用發泡箱用泥覆蓋,像三文治那樣,並用篕cover,cover後再用膠紙封口,不要讓任何空氣入內,就這樣放置一個月就成為黑肥土啦!(我是係u tube的綱頁見人是這樣做成功的)。不要就這樣三文治般的放在花盆內,就這樣種花,這樣是可以種出很好的植物,同時有機會養殖出一大堆蛆蟲出來,因氣味會吸引很多大蒼蠅飛來產卵。記住呀!要不然論到你驚嚇呀!

咿?!其實一淋花生麩就好多烏蠅,咁咪同放半熟廚餘係花盆面一樣?!  發表於 2011-6-21 11:15
回復

cklife 發表於 2011-6-21 08:14:21 |顯示全部樓層
回覆<<miffymary  我覺得堆肥晝講得比較正面…原來會臭…我之前都搵過蚯蚓想養不過搵唔到,對於種天台的我是太risky嗎?>>

係個田D泥臭....依D泥我係未加埋肥既...田主之前係落花生麩。

攞左番黎...攪左...放左兩人無臭味...但虫虫有無死度唔知....過兩日先挖出黎睇...
回復

cklife 發表於 2011-6-21 08:21:17 |顯示全部樓層
Lingling64 發表於 2011-6-21 01:17
係呀!睇見都心寒,我剛剛睇完你的三代同堂,我覺得貴族那個最好,不過記緊要將半熟廚餘深埋,如你在天台做 ...

死喇...我剛剛做實驗.....十四天廚餘放左係花盆當基肥....唔知會唔會有事呢....

放蚯蚓果兩個盆...都係加左廚餘蓋上一吋泥....用布蓋盆口咋....

睇黎我係養緊蛆虫....@@
回復

Lingling64 發表於 2011-6-21 09:41:59 |顯示全部樓層
又吾洗咁驚住,如你在天台又或市區,況且你又未見大蒼蠅出現,蛆蟲是吾會自己跑出來的,講開又講,有次當我整理有蛆蟲的泥土時,我見住隻蛆蟲蛹前端露出蒼蠅前半部並拖着蟲蛹跑出泥土,嚇到我即刻殺死佢地!因我住新界區容易吸引很多昆蟲,又因最近見你地種得咁開心(又其是你們在石市森林也那麼享受)又想將冇用的廚餘變成有用的肥料,又年頭在冇意間見有bokashi這雙層筒買,咪去聽講座並訂購一套回家玩,其實這套是ok的,不過相比你那個用水龍頭來取廚餘液,來得更為輕鬆和衛生啦!我早兩個月見花墟有得買的時候,我真的有蔥動買的,(因已有bokashi/又有在yahoo拍賣的三層有氧堆肥箱)最近我學花園仔老師造左一個有水龍頭的堆肥筒(藍色大筒)現看看成不成功啦!

我之前用發泡膠堆有超多烏蠅入侵  發表於 2011-6-21 14:35
ck你唔係自己整廚餘桶架咩?!  發表於 2011-6-21 11:16
我想買好耐喇...但我只想要有水龍頭依種...終於等到....所以我買左兩隻交替用...其實唔夠架...所以遲D可能會用花盆堆果D 14日廚餘..或用蚯蚓...  發表於 2011-6-21 10:41
回復

Lingling64 發表於 2011-6-21 10:05:46 |顯示全部樓層
我又有一個3層的worm farm,是朋友幫我買的,初期我在田裏找蚯蚓放進去並加報紙啦、泥土啦、三廚餘啦!頭一兩星期見它們在箱內開心的鑽來鑽去,但再過多一兩個星期打開看看它們並想看看有冇worm bb出世,點知又是見到蛆蟲的物體(月驚月見到)我的心情間直跌左落谷底,後才發現此箱原來要放在有蓋的地方、不可太陽直照、要用全熟廚餘肥,最重要是要用不織布cover 最上層后才cover頂蓋,現在情況改善啦!D蚯蚓生活得很開心。我朋友遲些幫我在大與山訂可食生廚餘的worm,其待看看成功否。

我都想訂蚯蚓,方便嗎?  發表於 2011-6-21 14:36
回復

cklife 發表於 2011-6-21 10:47:05 |顯示全部樓層
Lingling64 發表於 2011-6-21 10:05
我又有一個3層的worm farm,是朋友幫我買的,初期我在田裏找蚯蚓放進去並加報紙啦、泥土啦、三廚餘啦!頭一 ...

多謝經驗...

我依家實驗緊用花盆,其中一盆都係用不織布封頂...但就諗緊係咪要搵野蓋呢?....唔蓋我怕裡面D泥會乾...麻煩比D意見...

用不織布封盆底...

盆底放入泥土

再放入有蚯蚓的田土

放入14日廚餘...再蓋一層給1吋厚泥土

蓋上不織布,用繩扎實盆邊..

用濕報紙蓋泥面先再用不織布會唔會好啲呢??  發表於 2011-6-21 11:17
回復

cklife 發表於 2011-6-21 11:24:24 |顯示全部樓層
回覆<<muitau  用濕報紙蓋泥面先再用不織布會唔會好啲呢??>>

我屋企..係無報紙依樣物體架.....所以我咪用泥囉.....我見人地係濕報紙係底...放虫..加廚餘...再放濕報紙....

所以我將報紙改左做泥囉....

剛才去睇...蓋紗網果盆...田土乾左(我諗蚯蚓應該死左囉)...有蚊滋仔...

蓋不織布果盆...田土DD濕(唔知蚯蚓死左未)...但就無異味無蚊滋仔囉....

聽日去田睇下有無蚯蚓挖番黎補充下先....,己經用保鮮紙拮洞...蓋係盆面,改蓋補濕...
回復

owlcyr 發表於 2011-6-21 11:35:15 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-6-20 09:43
我覺得...有加菌粉會快D咁解啫....無加菌粉...最初要佢自己生會慢D囉...同埋比較起有用菌粉容易失敗....
...

其實市面一般所謂o既em菌,多數有5大種類( 1.Lactic acid bacteria 2.Yeasts 3.Actinomycetes 4.Photosynthetic bacteria 5.Fungi),理論上除非你用田入面O的泥撈落去,否則ONLY廚餘+高碳物料係唔會有呢類菌.

另外,我唔熟蚯蚓,所以唔識認,不過紅色細條果O的本地都好多,未必一定係外來品種,同埋點解蚯蚓肥會臭O既?
回復

cklife 發表於 2011-6-21 11:50:42 |顯示全部樓層
owlcyr 發表於 2011-6-21 11:35
其實市面一般所謂o既em菌,多數有5大種類( 1.Lactic acid bacteria 2.Yeasts 3.Actinomycetes 4.Photosynt ...

係呀....原來高碳無果五種菌架...咁我要加番D其他野落去囉...

昨日去睇書先發覺...原來我D廚餘...大部份係高碳....

我以為香港只有大條黑麻麻果種蚯蚓添....咁個心又舒服D...

唔係D蚯蚓糞臭...係蚯蚓鑽緊果D泥臭....我諗係因為田主放左花生麩....最近佢有一袋生生麩唔扎實..落雨浸濕左...好臭....

我諗佢好勤力咁用左袋浸既花生麩...
回復

owlcyr 發表於 2011-6-21 12:13:56 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-6-21 11:50
係呀....原來高碳無果五種菌架...咁我要加番D其他野落去囉...

昨日去睇書先發覺...原來我D廚餘...大部份 ...

對個田幫助最大的就係果O的紅色細條的蚯蚓,好大條果O的反而作用不大~
放心,你擺花生麩落田,如果幅田健康的話,好快就會被分解晒O架啦~

咁又係...通常臭一陣就無野....THX  發表於 2011-6-21 12:17
回復