兜Astrophytum asterias 的養殖 p.4 #76 新加資料

作者: tonylhk 發表于 2015-4-27 09:41:14
4351 78

相信好多肉友都比Melb(貓B/兜王)所感染, 對多肉植物中既"兜"又愛又恨, 愛既係佢既外型可愛, 花又大又靚; 另一方面, 在認識不深的情況下, 往往出現(爛肉/根, 菌...)問題.  為左比大家有機會去了解下依樣咁獨特/多樣性既多肉植物, 希望各位愛兜者可以係度分享下種兜既心得~ 謝

原生墨西哥东部,雨季多雨,非常闷热。多生长在光线较弱的低矮灌木丛下,泥土的保水性较好,球体的2/3埋于土中,根系直长。

通常8棱,稀6—10棱,棱直而整齐,棱脊浑圆。花3厘米长,漏斗状,黄色花喉红色。果成熟时基部开裂,种子帽形,黑色或红黑色。

浇水:
    兜非常喜水,应时常保持土壤湿润为好,4—10月的生长期(在全日照棚内)一次从头上给水,并追施少量腐熟稀薄液肥和复合肥化肥;冬季休眠期(棚内)约两周给一次水,室温以保持8℃至10℃为好,最低也不得低于4℃。完全断水容易造成兜腰部折痕,充沛的阳光和根系使兜健康度过冬季。浇水选在晴天的早晨。

遮光:
    夏季50%的遮光。给予较柔和的光线。在强光直射下易灼伤。若长期放在光线不足的环境下,则球体会变长,缺乏生气。做到通风的环境~~

土壤:
  要求排水良好又肥沃的培养土,如在培养土中加点石灰质材料可防止表皮起褐斑。宜用浅盆栽植,自根苗栽培容易。但嫁接在量天尺上,则可提早开花,如欲快速繁殖或进行杂交,则嫁接还是有必要的。本种栽培普遍,但株形标准的很少,因而造成原产地野生球被采掘过度,目前不得不进行保护。

配土建议:
                      赤玉 4、
             轻石2、
            日向土2、
             蛭石1、
           碳/稻壳炭 1、
            腐叶土 2~~
       赤玉选用硬质的为好,日向土选用小粒。重要的是能让水分自然的流掉,以免过于潮湿~~

选盆:
        中型以下的盆每年都要换土,大型的盆每两年换一次也可以。
        方法是在盆地的大颗粒土上放发酵的鸡肥作底肥,盆表面放大颗粒土防止浇水时下面的土流失,稍微种的深一点以增加重量感,4—7月换盆为宜,兜的根在40℃(夜间15℃左右)比较活跃,3月还达不到这样的温度。冬季注意应尽少浇水。

修根的方法:
        抖掉根上的土,摘掉细根,在球体粗根下部约2—3cm处用剃须刀片切断,放一周晾干种入,修根时注意根部是否有赤腐病,有的话要全部切除~~

病害:
    低温+日照不足+多湿容易造成赤腐病。

Link by http://www.douban.com/note/274784356/

評分

查看全部評分

tonylhk 發表於 2015-4-27 09:45:02 來自手機 |顯示全部樓層
回復

claudiatang 發表於 2015-4-27 10:02:26 |顯示全部樓層
謝謝東B
回復

Audrey 發表於 2015-4-27 10:40:51 |顯示全部樓層

謝謝出帖。

我不太讚成從頭頂淋水,
特別係疣粒多嘅超兜,
咁好易留低水漬,變得唔靚。

淋水更不可訂期限,
因為各人種植環境、用嘅植料、
盆嘅大細都不同,
再有就氣溫同濕度,
全是决定淋水嘅重要因素。

如半腰修剪粗根(蘿蔔根)有太大危險,
很多時因傷重死去。
建議只修乾、壞嘅鬚根。

香港換泥、修根最好四月做,
二十五C或更高温,不應做。

評分

查看全部評分

回復

tonylhk 發表於 2015-4-27 10:49:21 |顯示全部樓層
Audrey 發表於 2015-4-27 10:40
謝謝出帖。

我不太讚成從頭頂淋水,

謝謝版主回覆及分享^^
回復

mego 發表於 2015-4-27 10:56:12 |顯示全部樓層
種子播種的話,注意種子凹位向泥,凸位向上,這樣可增加發芽率。

謝mego分享,加分  發表於 2015-4-27 11:02

評分

查看全部評分

回復

ai_amoeba 發表於 2015-4-27 12:02:17 |顯示全部樓層
東東, 你家的兜會唔會生生下斜左一邊ga?
我的兜兜, 原本係平放係泥面ga, 然後我間中都會轉下佢個盆, 等佢360度都曬到
但2粒都係生生下就由平面變成斜左, 側左一邊入泥哦...

洗唔洗掘番佢出黎, 再平放番係泥度ga?
回復

tonylhk 發表於 2015-4-27 12:05:11 |顯示全部樓層
ai_amoeba 發表於 2015-4-27 12:02
我的兜兜, 原本係平放係泥面ga, 然後我間中都會轉下佢個盆, 等佢36 ...

哦.. 咁有趣~??? 有無相睇下呀???睇到相比較會知道個情況~
回復

ai_amoeba 發表於 2015-4-27 12:31:30 |顯示全部樓層
tonylhk 發表於 2015-4-27 12:05
哦.. 咁有趣~??? 有無相睇下呀???睇到相比較會知道個情況~

haha, 我都知我文字表達mama day ga la
等我番去影番個側面相先~
回復

tonylhk 發表於 2015-4-27 12:41:12 |顯示全部樓層
ai_amoeba 發表於 2015-4-27 12:31
haha, 我都知我文字表達mama day ga la  
等我番去影番個側面相先~

其實種兜最緊要都係要硬身, 健康, 有時形態D野, 好難控制到既... 你種植既環境夠光線嗎??
回復

airainsun 發表於 2015-4-27 16:12:09 |顯示全部樓層
ai_amoeba 發表於 2015-4-27 12:02
我的兜兜, 原本係平放係泥面ga, 然後我間中都會轉下佢個盆, 等佢36 ...

應是追光,我喲也有這情況
回復

ai_amoeba 發表於 2015-4-27 17:40:25 |顯示全部樓層
airainsun 發表於 2015-4-27 16:12
應是追光,我喲也有這情況

咁就慘lu, 最近太陽唔入屋tim...
回復

airainsun 發表於 2015-4-27 18:38:58 |顯示全部樓層
ai_amoeba 發表於 2015-4-27 17:40
咁就慘lu, 最近太陽唔入屋tim...

只好勤力轉方向或加燈幫助

回復

ai_amoeba 發表於 2015-4-27 21:27:59 |顯示全部樓層
tonylhk 發表於 2015-4-27 12:05

咁樣, 斜斜地打側左個身~
回復

ai_amoeba 發表於 2015-4-27 21:28:49 |顯示全部樓層
airainsun 發表於 2015-4-27 18:38
只好勤力轉方向或加燈幫助

轉方向係咪一日轉一轉佢ga?
um, 我家加唔到燈哦~
回復

airainsun 發表於 2015-4-27 22:31:09 |顯示全部樓層
ai_amoeba 發表於 2015-4-27 21:28
轉方向係咪一日轉一轉佢ga?
um, 我家加唔到燈哦~

我現每週轉一轉
回復

tonylhk 發表於 2015-4-28 00:25:16 |顯示全部樓層
ai_amoeba 發表於 2015-4-27 21:27
咁樣, 斜斜地打側左個身~

用2隻手指穩定隻兜, 另一隻手左右搖下個盆,修正返粒兜就ok~
回復

shin_angyo 發表於 2015-4-28 08:35:28 |顯示全部樓層
mego 發表於 2015-4-27 10:56
種子播種的話,注意種子凹位向泥,凸位向上,這樣可增加發芽率。 ...

播了十粒,出了九粒,可能種子夠新鮮,冇諗過出咁多。
回復

tonylhk 發表於 2015-4-28 08:58:19 |顯示全部樓層
shin_angyo 發表於 2015-4-28 08:35
播了十粒,出了九粒,可能種子夠新鮮,冇諗過出咁多。

小心小苗,不要太曬,保持濕潤,通風環境 加油!
回復

shin_angyo 發表於 2015-4-28 09:34:21 |顯示全部樓層
tonylhk 發表於 2015-4-28 08:58
小心小苗,不要太曬,保持濕潤,通風環境 加油!

苗苗是用燈照的。但唔知會唔會太光
回復

1234下一頁