葉底紫色有無問題㗎?(加咗圖片)

作者: 弘安 發表于 2012-4-13 10:57:02
5505 20

我係種av既新手,買咗盆迷你種,由最初5塊葉仔種咗半年變咗成20幾塊葉,變咗擠迫戶,都唔長花(因為只係見$5咁平,買嚟玩吓,一直無理佢,有次仲一個星期無淋水),最近落咗花肥,好多花苞標緊出嚟,仲剪咗12塊葉出嚟(第1次剪8塊,噚晚又剪咗4塊),噚晚先發現有d葉底綠色,有d係紫色,有無問題㗎?

剪咗十二塊葉之後,仍然好迫

出緊花苞

剪出嚟既葉,唔知有幾多可以生到根呢?
Juna 發表於 2012-4-13 11:21:08 |顯示全部樓層
無問題, 紫色葉底, 通常花會深色點, 綠色底的會淺....我種的就係, 唔知對不對
回復

lok_1980 發表於 2012-4-13 11:22:55 |顯示全部樓層
以我所知係無問題,但原因等其他人答。
但你一次修一半葉會唔會太多?
回復

george 發表於 2012-4-13 11:33:15 |顯示全部樓層

弘安你好,花無貴賤,五元也好,五百元也好,我們亦一視同仁。

花友們已答道若花色為深色花,則葉底為深色,反之亦然,但深色花在幼嫩未成熟時,所長出之葉子仍會較淺色。另外,如本為淺色葉底的品種,遇到不利生長環境,如過光、過肥等,也會產生變異,長出較深色的葉子,此時就是植株向你發出的警號了。希望能釋你所疑。

佐治

好一句花無貴賤,平花都有生命,大家好好愛惜。  發表於 2012-4-14 17:27
好開心, 又學到o野...  發表於 2012-4-13 13:31
wow 更清楚, 更明白, 謝謝佐治  發表於 2012-4-13 11:43
回復

弘安 發表於 2012-4-13 11:51:55 |顯示全部樓層
太好了,我既花係深紫色的,咁應該係正常了,多謝版主指點
本來都無諗住理佢,種咗半年開始同佢發生感情,為咗佢又睇書又上網,又施肥又剪葉,感覺開始中毒了
而家d花出緊嚟,超期待,聽日同佢拍番輯寫真先

加油  發表於 2012-4-13 11:53
回復

saolan 發表於 2012-4-13 12:55:00 |顯示全部樓層
您得閒上黎多D同花友交换種花的樂趣,睇多D 靓花好快中毒架

係 ~ 尋日先有花友話我中毒超深 @@  發表於 2012-4-13 13:02
回復

弘安 發表於 2012-4-14 13:57:50 |顯示全部樓層

剪咗12塊葉,但係之前4塊放1隻杯,其中1塊葉有問題,變咗啡色,結果另外3塊都受感染
回復

弘安 發表於 2012-4-14 14:03:47 |顯示全部樓層
saolan 發表於 2012-4-13 12:55
您得閒上黎多D同花友交换種花的樂趣,睇多D 靓花好快中毒架

我己經中咗毒la
回復

弘安 發表於 2012-4-18 11:17:22 |顯示全部樓層
之前見佢勁多葉,同佢換咗個大盆,後來先知av要用細盆種, 我發現d花苞好似一直都唔大,想換返個細盆,但係出緊花苞又唔敢郁佢, 而家出緊花苞可唔可以同佢換盆呢
回復

弘安 發表於 2012-4-20 14:20:50 |顯示全部樓層
今日又死咗塊葉, 12塊已經死咗5塊, 因咩解究死亡率咁高呢? 浸水的杯仔同較剪都有消毒, 幾日換一次水, 有d擔心網友比我的211修葉會唔會比我害死, 畢竟經驗不足...

修葉最好唔用較剪,用利刀,甘樣就唔會傷到D組織。  發表於 2012-4-22 23:05
回復

jurassic 發表於 2012-4-20 14:42:02 |顯示全部樓層

你修葉出來 有沒有 待20分鐘 才放入水   我全部 修葉出來的都沒事 我大約有20盆都是這樣種出來的

我有用 hi-fresh 点一点葉尾的   
回復

弘安 發表於 2012-4-22 11:45:41 |顯示全部樓層
hi-fresh係咪是旦一間花店都會有?我第一次整,唔知要等20分鐘,剪咗就直接放入水,我下次會小心的

唔一定要落HI-FRESH~好多花友無用都可以生長得到架~唔係間間花店都有HI-FRESH架,如果係插葉..用生根粉都可以代替既,但亦唔係必須品,身邊無就可以唔用  發表於 2012-4-22 12:33
回復

Breeze 發表於 2012-4-22 13:23:42 來自手機 |顯示全部樓層
弘安 發表於 2012-4-22 11:45
hi-fresh係咪是旦一間花店都會有?我第一次整,唔知要等20分鐘,剪咗就直接放入水,我下次會小心的 ...

Hi-fresh 係花墟花x 有售

另外純粹分享一下我自己插葉嫁做法
1. 將修葉清潔消毒 (如果從花友分享得來)
2. 留下葉莖大約2cm 然後用鋒利嫁 cutter 打斜切下(Cutter 要用酒精預先消毒)
3. 等20-30分鐘讓切口風乾
4. 塗上Hi-Fresh (如果有)
5. 隨後插葉片入泥~

如有任何錯誤,還望各前輩改正~ 謝謝~

jurassic  我自己做法是 1. 剪葉 有消毒 但沒特別用cutte 留2cm 2. 待20分鈡, 3. 用 hi fresh 4. 直接入泥. 多年都是這樣做, 因我有很多朋友要我的花  發表於 22 分鐘前

多謝分享您寶貴嫁經驗~

我自己做法是 1. 剪葉 有消毒 但沒特別用cutte 留2cm 2. 待20分鈡, 3. 用 hi fresh 4. 直接入泥. 多年都是這樣做, 因我有很多朋友要我的花  發表於 2012-4-26 16:22
1.將成塊葉消毒?成塊浸漂白水? 2.浸水用的杯仔同剪刀都有消毒 3.唔知要風乾,唔通係咁所以唔得 4.無用到 5.我係用水浸出根後先放入泥  發表於 2012-4-22 15:09
回復

Breeze 發表於 2012-4-22 20:40:50 |顯示全部樓層
Breeze 發表於 2012-4-22 13:23
Hi-fresh 係花墟花x 有售

另外純粹分享一下我自己插葉嫁做法

1.將成塊葉消毒?成塊浸漂白水?
我嫁做法係浸(1:99)漂白水消毒

2.浸水用的杯仔同剪刀都有消毒
非常好~

3.唔知要風乾,唔通係咁所以唔得
如果唔風乾傷口, 傷口較容易受感染~

4.無用到
HI-Fresh 唔一定要用~ 只不過用左生根會快少少~ 有花友都唔用HI-Fresh插葉繁殖, 一樣兒孫滿堂~

5.我係用水浸出根後先放入泥
都無問題~ 各施各法~
但留意水浸出的根是水根, 當再入泥時根部要重新適應~
回復

蕙蕙 發表於 2012-4-22 21:21:31 |顯示全部樓層
我見你寫"有次仲一個星期無淋水"……其實AV唔駛成日淋水, 一般黎講, 7 至10日淋一次已經夠架喇播, 你平時幾耐淋一次水架?
回復

george 發表於 2012-4-22 22:24:27 |顯示全部樓層

弘安,葉插法偶爾會爛葉,實屬正常,
參考各花友的經驗和意見,可減低腐爛機會,
但邇來天氣陰晴不定,濕度高低忽然,對敏感非常的非洲堇,至為挑戰。

用泥插代替水浸,可增加小苗存活率;
葉柄可稍為剪短,縮短營養運送路徑,可加快出苗時間;
太大的葉子可剪去頂部四份一,令母葉停止繼續生長,亦能加快出苗時間;
切口四十五度角朝天,使小苗可朝天長出;
落泥前傷口稍作風乾或輕塗Hi-Fresh,可避免葉子受感染,
落泥後置於多光處,見小苗長出就稍為減光,使小苗葉柄稍長,方便分苗及定植。

小小心得,希望幫到你!

我黎緊都要插葉,正好,謝謝教導  發表於 2012-4-26 16:15
又學到野啦~ 謝謝~^^  發表於 2012-4-22 22:31
^^都幫到我。謝謝  發表於 2012-4-22 22:29
回復

sandylam 發表於 2012-4-22 22:33:22 來自手機 |顯示全部樓層

幾時淋一次水係睇環境架!
個盆輕感覺泥開始乾先淋水。
唔同植料吸水量不同。
我係公司三日要淋水一次,我係屋企大約一星期淋水一次。天氣乾,天氣濕,淋水次數亦不一。
回復

弘安 發表於 2012-4-26 15:44:09 |顯示全部樓層
多謝大家的經驗分享, 受益良多, 我之前嗰d留葉柄仲留到有咁長得咁長, 仲要切口向下...
前兩日剪了一塊葉直接插泥, 但係呢兩日塊葉軟軟地,不過無變啡色,要觀察多幾日
回復

弘安 發表於 2012-4-26 15:44:28 |顯示全部樓層
多謝大家的經驗分享, 受益良多, 我之前嗰d留葉柄仲留到有咁長得咁長, 仲要切口向下...
前兩日剪了一塊葉直接插泥, 但係呢兩日塊葉軟軟地,不過無變啡色,要觀察多幾日

你可試吓 用蓋, 蓋住他, 保濕. 會安全D 我就用膠袋, 你可看看 <<重新開始>> 有相片  發表於 2012-4-26 16:25
回復

Katie 發表於 2012-4-26 21:36:39 |顯示全部樓層
我細個o個陣(好似仲係讀緊初中?),有人俾左棵非洲紫羅蘭我屋企,我又唔知o係邊聽人講剪D葉出唻就可以生另一棵,就自己玩分株...
o個陣屋企又冇電腦,又懶得查書...亂咁唻又俾我"成功"左!!

"成功"ge意思只係佢冇死...但係D莖就係咁愈生愈長...D葉愈唻愈大塊...仲異常茂盛!!就係冇花......
最後...佢變成近似"lan騰"ge生物......

而家見到咁多位ge分享,令我好想再次挑戰~
回復

12下一頁