花墟隨時都會買到瀕危物種

作者: EddieOR 發表于 2011-7-18 19:24:20
4488 42
花墟隨時都會買到瀕危物種,點解會咁 - - ?

fnv234 發表於 2011-7-18 19:28:37 |顯示全部樓層
係唔係人工培殖唔受限制?
不過我都唔係好清楚
回復

EddieOR 發表於 2011-7-18 19:31:10 |顯示全部樓層
唔知,之前上網 search 有 d 植物見到花墟有售,但屬於瀕危物種
於是 email 去漁護署問下,不過我冇詳細問,例如冇問「人工培殖係唔係唔受限制?」
我只係 send 左個學名同 d 圖去
回復

avery 發表於 2011-7-18 22:35:08 |顯示全部樓層
There are species that are listed in CITES appendix I, II

Species that are listed in CITES appendix can be traded provided that they are legally obtained. Say imported with valid CITES permit, import permit and phytosanitary certificate and are inspected by AFCD

There are many many different cases. Better ask for more info
回復

EddieOR 發表於 2011-7-18 23:27:09 |顯示全部樓層
另外,我都有個問題想問,我見管有瀕危物種要申請,費用為 $150
假設佢地有 valid CITES permit, import permit and phytosanitary certificate
如我用 $5 買左盆瀕危仙人掌返黎,係唔係又要申請管有瀕危物種既許可 ?
回復

avery 發表於 2011-7-18 23:46:27 |顯示全部樓層

That is for some really endangered species like paphiopedilum ssp. which are CITES appexdix I

You have to apply for a procession license first before you import

NO need to obtain procession license for local buyers in Hong Kong
回復

EddieOR 發表於 2011-7-18 23:51:34 |顯示全部樓層
原來係咁,多謝你既解答 =]
回復

八王爺 發表於 2011-7-19 11:57:22 |顯示全部樓層
花墟當然買到。
陸龜大部份都喺CITES II,有啲植物喺CITES I or II
回復

gunbuster363 發表於 2011-7-21 11:41:42 |顯示全部樓層
香港好多地方都買到瀕危物種
如果過左海關,根本冇人理,係個笑話
回復

dlcc 發表於 2011-7-21 23:53:56 |顯示全部樓層

Delete post
回復

avery 發表於 2011-7-22 00:00:44 |顯示全部樓層
dlcc 發表於 2011-7-21 23:53
「瀕危物種」只要能在入境時能出示人工培殖(非野生)證明就可。

如大部分的蘭花(拖鞋蘭、中國蘭花)都被 ...

你試下辦張大陸證明睇下係咩咁易 ??

仲有, "瀕危" 分好多款架 ~
回復

dlcc 發表於 2011-7-22 00:14:12 |顯示全部樓層

Delete post
回復

avery 發表於 2011-7-22 07:55:04 |顯示全部樓層
淨係 CITES I 同 CITES II 既處裡方法就好唔同

你只係試過日本就唔好講到好似度度都好易咁啦 ...

個個學似你咁去亂試最後成批俾人充公仲分分鐘惹埋官非就唔好啦 ...
回復

dlcc 發表於 2011-7-22 11:23:56 |顯示全部樓層

Delete post
回復

avery 發表於 2011-7-22 13:47:15 |顯示全部樓層
dlcc 發表於 2011-7-22 11:23
我依足法例要求事前事後向兩地作出申請才進出境,亦在過關前做足手續。
So sorry!!並不是你所講的" ...

閣下只係响日本區區一個國家入過口, 但只有你一個講到瀕危物種响任何地方入口都非常簡單輕易, 又話自己唔係亂試, 好 ~

呢度冇人要誣衊、抵毀、挑釁你, 嘈交發老皮係不君子亦係不切實際同犯板規既, 所以如果你真係要 陪到底, 請做 D 有建設性既野詳細說明程序步驟, 好讓我等學習學習 ~

例如:

1) 响大陸如何入口一棵 Paphiopedilum armeniacum 到香港

2) 响斯里蘭卡如何入口一棵 Nepenthes khasiana 到香港

閣下話: "瀕危物種" 只要能在入境時能出示人工培殖(非野生)證明就可

3) 請詳細解釋之, 如何 "在入境時能出示人工培殖(非野生)證明就可"

閣下話: 如大部分的蘭花(拖鞋蘭、中國蘭花)都被視為「瀕危物種」,如果所有「瀕危物種」都不能入境,相信花墟再沒有蘭花可賣了。

4) 即閣下認為 "拖鞋蘭、中國蘭花" 都不是 "瀕危物種" ??

願聞其詳 ~

PS. 唔好話我蝦你, 我俾埋時間你向有關單位了解清楚再作答, 但如果你要搞好耐至答到, 甚至答錯, 就證明 "入口瀕危物種" 並唔係如你所言, 咁簡單輕易勒 ~

或者, 了解清楚之後你會發現你一路以來既概念真係有好大問題, 要為講錯野向所有花友道歉
回復

比得大帝 發表於 2011-7-22 14:59:15 |顯示全部樓層
EddieOR 發表於 2011-7-18 23:27
另外,我都有個問題想問,我見管有瀕危物種要申請,費用為 $150
假設佢地有 valid CITES permit, import pe ...

$5 都買到盆瀕危仙人掌?  係唔係唔係瀕危, 係瀕臨死亡咋?  

大叔蝦人 ~~  發表於 2011-7-22 15:14
唔好捉 捉字蝨 啦,Eddie 好正經問咖 ;P  發表於 2011-7-22 15:12
回復

Exodus 發表於 2011-7-22 15:08:35 |顯示全部樓層
EddieOR 發表於 2011-7-18 19:31
唔知,之前上網 search 有 d 植物見到花墟有售,但屬於瀕危物種
於是 email 去漁護署問下,不過我冇詳細問 ...

唔需要SEND
有成個CITES.org俾你查

如果真係咁煩種棵App. I都要有證既
咁大把人種既有葉多肉大戟都死啦
都仲未計App. II

Like +1  發表於 2011-7-22 15:12
回復

比得大帝 發表於 2011-7-22 15:10:00 |顯示全部樓層
dlcc 發表於 2011-7-22 00:14
內地我未試過,從日本帶被列為「瀕危物種」的蘭花回港就試過,都不是太困難(只是入境時麻煩少少,很多手 ...

dlcc君, 我地都好想了解如何帶「瀕危物種」植物回香港, 可否請你花少少時間, 講解一下入境前後手續, 讓各花友分享一下.

我都想學吓,唔想有一日會踩屎 @.@'  發表於 2011-7-22 15:16
回復

Exodus 發表於 2011-7-22 15:11:44 |顯示全部樓層
dlcc 發表於 2011-7-21 23:53
「瀕危物種」只要能在入境時能出示人工培殖(非野生)證明就可。

如大部分的蘭花(拖鞋蘭、中國蘭花)都被 ...

你個瀕危係點定義出黎???
如果你指既係App. II
咁最少全部非交配種的蘭科都係屬於CITES App. II囉

"作" 出黎囉 ~~ 我真係第一次聽蘭花唔係 CITES ... 係又好呀, 年終慳番唔少呀  發表於 2011-7-22 15:17
回復

jellyfishy 發表於 2011-7-22 15:32:47 |顯示全部樓層

喂喂喂~~~~
唔該大家語氣好d,行哥唔該溫柔d啦,你d慣用語氣,我地就明啫,唔係人人接受到架~ 試下用d溫和d的語氣,好似對住你d食蟲咁細心(唔係對住你門口個d野草~). 人會靚仔d,錢會搵多d架.

dlcc
行哥對植物入口條件手續的確很有研究的,佢人無乜野,初識佢時會覺得佢聲大大惡惡地,說話係硬d直d串d,但識耐左就知佢只對事不對人,以前佢和peter大帝試過植物出入口呢個topic激烈討論過,但現在都成朋友了.

希望你不要生氣啦,大家都係為左討論事啫.歡迎多來本館坐~

版主你好! 明白晒你的意思! 我以後留言會向""某D人"學習,希望你都會明白我也是「只對事不對人」。  發表於 2011-7-22 16:33
吓, 植物出入口呢個topic咁舊陳皮嘅事都拎出嚟講? 果鑊入哂啦. 唔好講嘞....  發表於 2011-7-22 15:49
行哥溫和D都唔會變靚仔。^_^  發表於 2011-7-22 15:42
哈哈,又要水母解話XD  發表於 2011-7-22 15:37
回復

123下一頁