17大的喜蔭(2017)

作者: B17 發表于 2017-5-1 16:08:50
13553 346
B17 發表於 2017-11-25 16:07:50 |顯示全部樓層
Jim's Specialty得幾日貨仔,殘了
Jim's Specialty-2017-006.jpg
回復

Ison 發表於 2017-11-20 22:50:57 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-20 12:53
第一次開花的Jim's Specialty,色澤斑紋都搶眼

另一朵

依隻好靚
回復

rumer 發表於 2017-11-20 17:30:47 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-20 14:56
很好啊,加速生長中,有咁多盆,下次自立門戶,開個主題

chocolate cream係有紅葉脈架,咁先靚嘛, ...

(掩嘴偷笑)
多得B大慷慨分享先有得種啦~
而家發現自己除左種得開心~
到小苖們有啲成績可以交功課時會超級雀躍~Haha

(知道Chocolate cream 有紅斑是正常的就放心晒了~之前有點擔心是不是種得不好啦)
回復

pekklewin 發表於 2017-11-20 15:09:30 |顯示全部樓層

另一朵

爆哂鏡喇 !!!
回復

B17 發表於 2017-11-20 14:56:50 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2017-11-20 14:25
心心眼~心心眼~這個真的好漂亮~花花會有點點的~(大心)

==================

很好啊,加速生長中,有咁多盆,下次自立門戶,開個主題

chocolate cream係有紅葉脈架,咁先靚嘛,大大下反而會冇左
回復

rumer 發表於 2017-11-20 14:25:04 來自手機 |顯示全部樓層

另一朵

心心眼~心心眼~這個真的好漂亮~花花會有點點的~(大心)

==================

另~經過了17天~B大的小朋友在18號時剛好來到我們家1個月啦~今天是上來交功課的日子~請B大查閱~Haha

E. Aloha Mauna Lao

繼續是大細葉~但其中一塊葉大很多了!都已經超越了盆邊~

E. Thad’s Yellow Birds

整體都大了~而且葉片很工整~我們是愈看愈喜歡~(大心)

E. Chocolate Cream

Chocolate Cream 中間的兩塊小葉飛速成長~雖然不明白為什麼葉片上多了些暗紅點點~但整體都算很健康~也發現有3條小走莖想冒出來~就好多產的樣子~

S. HCY’s Taurus

最後是迷岩Taurus~因一開始落盆時葉片好小~所以現正還是小小的~但看對比圖就看到他有在悄悄長大(跟著這麼小一棵還在前幾天冒出了側芽~Haha)
433F1B18-F47B-448A-8DBE-63EBF856D3F6.jpeg E81E6DED-0AE7-45C1-BC06-E791E428D9F5.jpeg

最後又來一張大合照~(開心)
回復

pekklewin 發表於 2017-11-20 13:54:04 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-5-13 15:53
Strawberry Patch跑色,變得黃黃橙橙

好特別!留番條走莖給我

B17
冇問題啦!剛巧有一條細的,生大d,寄得通知你^^  發表於 2017-11-20 14:59
回復

小雷子 發表於 2017-11-20 13:26:44 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-11-20 13:20
哇!超靚!<span class="emoji emoji1f48b"></span>
這隻園藝館好多人都無,好似有講過“喜蔭好多人都有不需要自己再分享出 ...

期待分享!
回復

雙魚座 發表於 2017-11-20 13:20:08 來自手機 |顯示全部樓層

另一朵

哇!超靚!
這隻園藝館好多人都無,好似有講過“喜蔭好多人都有不需要自己再分享出去”,Jim's Specialty會不會有機會……期待。
回復

小雷子 發表於 2017-11-20 13:11:42 來自手機 |顯示全部樓層

另一朵

超靚!除了豹豹外又一粉紅花!
回復

B17 發表於 2017-11-20 12:53:08 |顯示全部樓層

Jim's Specialty-2017-004.jpg
另一朵
Jim's Specialty-2017-005.jpg
回復

B17 發表於 2017-11-17 14:30:59 |顯示全部樓層

走莖被夏天摧殘,唔剪靚唔返
回復

小雷子 發表於 2017-11-17 14:21:33 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-17 14:16
剪掉幾層走莖既老chocolate回復活力,長新葉,走莖再出走莖

充滿活力!yeah!
回復

B17 發表於 2017-11-17 14:16:05 |顯示全部樓層
剪掉幾層走莖既老chocolate回復活力,長新葉,走莖再出走莖

Chocolate Cream-2017-011.jpg
回復

rumer 發表於 2017-11-5 00:10:14 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-4 23:39
最簡單係太入溫室,其實試下乜都唔做先,話唔定一樣生長得好呢

Haha 好的~
偷偷說~其實小苖現在全部夜晚都會入溫室朝早先放出黎~但因自己是種植新手所以會好好留意他們的狀況就邊種邊學啦

另~B大有分享過很多植物給大家~估計收功課都收到手軟~ 所以。。如小苖夠1個月有進展我又跑黎炸下你等你開心下啦(厚臉皮) Hahahahahahaha
回復

B17 發表於 2017-11-4 23:39:36 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2017-11-4 23:05
謝B大~
等我地又試下腦震蕩想些小學雞方法看冬天如何能為小苖補溫又補濕啦~ ...

最簡單係太入溫室,其實試下乜都唔做先,話唔定一樣生長得好呢
回復

rumer 發表於 2017-11-4 23:05:00 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-4 22:17
我光管區嗰d冬天氣都會唔靚,光照冇變,變既係溫度濕度,似乎濕度影響大 ...

謝B大~
等我地又試下腦震蕩想些小學雞方法看冬天如何能為小苖補溫又補濕啦~
回復

B17 發表於 2017-11-4 22:17:35 |顯示全部樓層
rumer 發表於 2017-11-4 22:13
謝謝B大回覆~受教了
我之前一直以為有壞葉就剪~這樣泥裡的養份就能跑去餘下的小葉那邊了 ...

我光管區嗰d冬天氣都會唔靚,光照冇變,變既係溫度濕度,似乎濕度影響大
回復

rumer 發表於 2017-11-4 22:13:04 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2017-11-4 17:53
迷岩葉小小燶唔緊要,等佢自然枯萎,棵花識得回收養份

我用光管,受唔住d架步光

謝謝B大回覆~受教了
我之前一直以為有壞葉就剪~這樣泥裡的養份就能跑去餘下的小葉那邊了啦

另~因為家裡的窗台是很透光的~小苖現在每天都在排排站在窗台前等照光~ 只是現在快入冬了擔心小苖們能享受光照的時間愈來愈少有礙生長~所以為了是不是加燈而十五十六~(網上還看到大家說喜蔭過冬會是一大考驗。。不知道小苖們能不能在我們手底等到春天的來臨~滴汗)
回復

小雷子 發表於 2017-11-4 20:16:43 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2017-11-4 20:07
用噴植物的,試噴過葉黑了。

原來如此!等我買枝試吓先!唔該!魚魚!
回復