中毒高峰期—孖T多肉(更新#2481窗台照)

作者: MasterTT 發表于 2019-11-10 16:17:36
29622 2345
freddywongdy 發表於 2019-12-1 22:01:16 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2019-12-1 20:00
去到花墟一發不可收拾
又入...

勁呀!大合照一定好壯觀!
回復

lamkaicheung 發表於 2019-12-1 21:21:42 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2019-12-1 20:00
去到花墟一發不可收拾
又入...

情不自禁走花墟
毫無疑問已毒深
若要除根先除心
放毒落藥先最真
善哉善哉

好句好句  發表於 2019-12-4 18:01
回復

MasterTT 發表於 2019-12-1 20:00:08 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2019-11-30 14:42
收穫豐富呢

去到花墟一發不可收拾
又入...
回復

小蘑菇 發表於 2019-11-30 14:42:11 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2019-11-30 14:17
2019/11/30 旺角花墟的收獲
响JOYS買嘅迷你多肉
乙女心

收穫豐富呢
回復

MasterTT 發表於 2019-11-30 14:17:25 來自手機 |顯示全部樓層

2019/11/30 旺角花墟的收獲
响JOYS買嘅迷你多肉 C0B41AD4-C3C3-4410-B544-20FED686323B.jpeg
乙女心 9A363522-EA90-499A-A862-3CCF85FE9E55.jpeg
荷蘭黑法師 5590CCF8-34C0-491A-874B-53C8EB23DB65.jpeg
生石花 1483E2C8-69F7-4ABD-BC70-F91205F53056.jpeg
般若,草玉露,雙頭生石花 1C0C196E-6D8A-453C-AFE4-A9E244DF5355.jpeg
(?) AAD00D7D-D092-45B6-B5E0-E35F7F131C03.jpeg
孫悟空 08AE4033-08BD-492B-9335-E834AFEF11F1.jpeg
月兔耳

千代日之松 CE5E6BAC-6EB4-4ABC-86EE-8D1441E26D49.jpeg
Oreocereus E4C002DE-BCCA-4DF7-8314-10E556A3DC6E.jpeg
玉扇 42B242E8-140A-411F-9A65-4488C21E453C.jpeg
虹之玉錦 F344B66C-8DE8-48FC-AAC6-F01B93B71824.jpeg
姫黃金萬年草 ABAA6D02-384F-40C6-8316-41ECB303F9AE.jpeg
(?) FED33F88-6D1F-456E-8A93-4AB5218DE02C.jpeg
卷絹 CDF92F7D-7DEB-4CF9-A902-28135DB777E3.jpeg
吹雪柱? 258BFEEB-C225-488B-91A0-FB019AAC94F1.jpeg
虹之玉 267F894D-DF7A-4A5E-9E59-E9A36C78A711.jpeg
回復

MasterTT 發表於 2019-11-25 19:16:12 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-11-24 20:54
施主俗語有話, 一入肉坑深似海,買肉買盆買不停!

我已跌到深淵去,已經返唔到上來(好似係唔唔肯發上來似d)你哋都知post張相來係做乜
每棵$10
回復

MasterTT 發表於 2019-11-25 19:13:12 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2019-11-24 21:33
仲有咁多位種?哈!

掛咗幾棵,清咗窗台
回復

freddywongdy 發表於 2019-11-24 21:33:11 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2019-11-24 18:02
不斷中毒...
(紫)玉露,$10
奧普琳娜,$10

仲有咁多位種?哈!
回復

lamkaicheung 發表於 2019-11-24 20:54:07 |顯示全部樓層
施主俗語有話, 一入肉坑深似海,買肉買盆買不停!
回復

MasterTT 發表於 2019-11-24 18:02:30 來自手機 |顯示全部樓層

不斷中毒...
(紫)玉露,$10 350D58EC-523A-4090-A07E-708F801CE548.jpeg
奧普琳娜,$10 B88FEA50-50F1-4C46-9C44-25DA63DB4119.jpeg
晚霞之舞,$10 98D62D66-6876-4E64-8BE4-4260A3ACC3BF.jpeg
(?),$15 AF3C36E1-BF78-4640-AF0D-8BE78EF690F4.jpeg
回復

MasterTT 發表於 2019-11-16 19:13:17 來自手機 |顯示全部樓層
下午都係不明花店尋到寶~
玉綴
好平$100 image.jpg
回復

MasterTT 發表於 2019-11-16 13:00:47 來自手機 |顯示全部樓層
又入貨~
都幾貴㗎,$128
回復

little_stone 發表於 2019-11-14 22:24:54 來自手機 |顯示全部樓層
$10一棵景天?
咁花墟仲平?
回復

MasterTT 發表於 2019-11-14 19:02:51 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-11-13 21:14
都ok正齊喎,比想像中還要乾淨整齊,一個字(靚), 所以你玩組合盆都要砌啲咁規則組合盆出來嘅,多多加油 ...

多謝矖 不過你有所不知啦,盆與盆之間有好多泥,照片影得太細影唔到而己
回復

lamkaicheung 發表於 2019-11-13 21:14:53 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2019-11-13 20:53
Feel到!Feel到!我下次去到旺角就買啲盆,買啲肉去砌下啦張大合照係咪太細? ...

都ok正齊喎,比想像中還要乾淨整齊,一個字(靚), 所以你玩組合盆都要砌啲咁規則組合盆出來嘅,多多加油拼出未來,做個拼命三郎!

越來越喜歡你…………窗台上的!
回復

MasterTT 發表於 2019-11-13 20:53:43 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-11-13 20:25
孖T施主feel 到就拍張屋企窗台大合照,再望下就感受都呢種感覺㗎喇!<span class="emoji emoji1f60f"></span><span class="emoji emoji1f60f[/emo ...

Feel到!Feel到!我下次去到花墟就買啲盆,買啲肉去砌下啦張大合照係咪太細??

評分

查看全部評分

回復

lamkaicheung 發表於 2019-11-13 20:25:35 來自手機 |顯示全部樓層

孖T施主feel 到就拍張屋企窗台大合照,再望下就感受都呢種感覺㗎喇!
可以post 上來一齊下,大家感受一下嗎?
回復

lamkaicheung 發表於 2019-11-13 20:14:32 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2019-11-13 20:03
好難砌㗎 仲需要大量嘅肉肉,要去花墟尋寶,好浪費錢
而且過幾日,屋企缺光,多肉徒長而顏色不仙, ...

摷張舊照你睇睇,係喺上年砌㗎,可惜又係渡過唔倒夏天!
你睇我放呢張圖照,再睇一下你自己窗台,感覺一下係咪好似一樣咁亂,但係都一樣咁正呢!
feel 未呀?

評分

查看全部評分

回復

MasterTT 發表於 2019-11-13 20:03:14 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-11-13 19:59
可以咁講嘅,不規則咁亂砌,冇主題冇規限冇 準則,盡量用不同 ...

好難砌㗎 仲需要大量嘅肉肉,要去花墟尋寶,好浪費錢
而且過幾日,屋企缺光,多肉徒長而顏色不仙,好核突
回復

lamkaicheung 發表於 2019-11-13 19:59:20 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2019-11-13 17:53
多謝你嘅意見<span class="emoji emoji1f64f"></span><span class="emoji emoji1f3fb"></span>你係咪指不規則組合盆??

可以咁講嘅,不規則咁亂砌,冇主題冇規限冇 準則,盡量用不同品種顏色堆放一齊!
我較喜歡不規則組合呢類型嘅拼盆,望落帶有一種不羈粗豪曠野感覺,就好似去到野外環境遠看花草樹木一樣feel㗎!
回復