突然來的虱, 點攪?

作者: 青蛙媽媽 发表于 2012-8-11 00:30:31
4044 9
今日發現我貓個頭有虱, 仲要係好多隻, 我應該點做?

貓貓係長期係屋內, 無出過街,

唔知係唔係我地出街惹左狗有虱回來?
sandylam 發表於 2012-8-11 03:00:25 |顯示全部樓層

貓唔出街唔代表唔會有虱,虱係有時人带返黎再跳上貓咪身上,有時係依附係衣物上。所以返到屋企最好立即換衫,汚糟衫咪周圍掉。
無出街既貓係一樣要做防虱工作。
我試過有半年無幫貓咪滴殺虱藥,貓咪就有虱。以後就知道殺虱藥唔得懶用同唔慳得。

基本上我會用一般無藥性既貓咪沖涼液幫貓咪沖涼。再去買支最平既殺虱沖涼液開水抹下地同家具。
而貓咪都一定要用藥,你睇獸醫都係會開revolution呢隻滴頸藥比貓咪。你去獸醫或寵物店買一盒叫revolution既滴頸劑,一盒三管,幫貓咪滴一管係頸背位置就可以。滴左唔再需要另外杜虫。

'滴左唔再需要另外杜虫'-請問你幾內無同貓貓杜虫呀,因為好多人都話殺虱同杜虫係兩回事喎  發表於 2012-8-11 15:46
rookie 發表於 2012-8-11 15:40:06 |顯示全部樓層
我用'澳洲6水'拖地,可以殺虱,殺虫,而且佢寫明可以用黎同貓貓沖涼,所以應該安全(曾近榮老先生都介紹過人用)
revolution一般要去獸醫買,你如果等得,我可以星期一寄支你

我有一支貓狗用既苦楝油噴霧,但我用黎噴花,不過唔平架!而且貓咪會舔到身上既藥,貓咪討厭身上有其他味架!最好唔好用呢D。  發表於 2012-8-12 12:39
青娃媽媽: 試下 "苦鍊油" 成份的方法來幫 貓咪!  發表於 2012-8-12 01:55
arm 買左revolution $200大元  發表於 2012-8-11 17:50
arm 買左revolution $200大元  發表於 2012-8-11 17:50
或許你下一次去獸醫度問下,其實有疑問應該係問獸醫。  發表於 2012-8-11 17:41
太陽鳥 發表於 2012-8-12 02:01:21 |顯示全部樓層

曾sir 介紹的 綠水 " 事x得" 大間 "工聯x 小賣部買,5L $9x。。。 現在不知有無加價,我就直接同公司買。

我都未聽見過"綠水"用在動物身上。。。只用來驅趕d蟲蟲蟻蟻+鹽蛇

你地講果隻我無用過。我用開高迪家居寶,連洗衫都會加少少消毒,但用左都唔代表唔會有虱架。一般綠水都能驅蟲殺蟲,只係對寵物有害啫。  發表於 2012-8-12 12:53
rosetina 發表於 2012-8-12 15:11:03 |顯示全部樓層

我琴日系淘寶拍左比我隻猫猫用,不過重未送尼.
特色:
1.效果快速,持久保护
2.能杀死跳蚤、虱子长达4个月
3.清新爽身粉香味
4.特别防水设计

使用方法:
将项圈围绕在宠物的脖子上,并调整大小至最合适尺寸,并预留2~3英寸可为日后调整。

正常情形下,请每隔4个月更换一次项圈,但在环境比较不清洁的地方,更换项圈时间需比较短些。

mingfunming 發表於 2012-8-12 15:54:52 |顯示全部樓層
定期用艾草分下間屋,都有幫助,而且對身體無害,http://lifeflowhk.org/node/305,  我係元朗"X記"買reveloution只係180,貓咪每個月都要"dik"一次,適而比較多幾間店鋪$,小數怕長計

我都係入元朗買,買夠一年用既份量。艾草既味我麻麻地,我買左套艾灸棒比貓咪用,但佢勁唔鍾意。  發表於 2012-8-12 23:22
青蛙媽媽 發表於 2012-8-13 08:10:00 |顯示全部樓層

係個人空間出左"人傳貓"

貓貓生蚤問題巳解決, 謝謝大家提供有用資料~
青蛙媽媽 發表於 2012-8-13 08:11:40 |顯示全部樓層
mingfunming 發表於 2012-8-12 15:54
定期用艾草分下間屋,都有幫助,而且對身體無害,http://lifeflowhk.org/node/305,  我係元朗"X記"買revelouti ...

元朗好便wo~
青蛙媽媽 發表於 2012-8-13 08:14:26 |顯示全部樓層
rookie 發表於 2012-8-11 15:40
我用'澳洲6水'拖地,可以殺虱,殺虫,而且佢寫明可以用黎同貓貓沖涼,所以應該安全(曾近榮老先生都介紹過人用)
...

我都買左一樽x路士綠水, 來抹地~