香草與泥, 肥的關係 (香草越肥越唔香)

作者: gtrnismo 发表于 2008-4-18 16:36:23
7117 45
gtrnismo 發表於 2008-4-21 11:04:00 |顯示全部樓層

呢位喜愛美食的朋友

原帖由 kitty 於 2008-4-19 16:23 發表
我有一棵 Rosamary, 但都不明種了很耐都沒有長大

9成都係太陽唔夠了
晒多D就ok 架喇

同埋rosemary我做過簡單實驗: 泥面乾才施肥, 如果濕的話我經驗來說效果差得都幾多

承蒙各位厚愛, 我的短文都是上網+亂試+網友如草民兄虎兄carol姐姐 等的教導得來的
並非一人之力所得的結果, 如有錯漏請指出
反正我知道薄荷, 鼠尾草等都過百隻, 所以經驗真係尚淺
carolc 發表於 2008-4-21 11:07:59 |顯示全部樓層

回復 21# 的帖子

唔係姐姐, 我細過你

我都打算等苗仔落咗田, 有位就將盤草 LONG 高佢, 都佢多 D KISS 太陽伯伯就生得靚 D

gtrnismo 發表於 2008-4-21 14:16:31 |顯示全部樓層

LONG 高佢?

原帖由 carolc 於 2008-4-21 11:07 發表
唔係姐姐, 我細過你

我都打算等苗仔落咗田, 有位就將盤草 LONG 高佢, 都佢多 D KISS 太陽伯伯就生得靚 D

你重未分盆嗎?

感米好逼?

btw, 我既chervil, parsley, chives都開花了, 不過打完風個蔥花頭飛左過隔離屋
famoon 發表於 2008-4-21 15:48:14 |顯示全部樓層
good job!
我種香草都係淋吓水就算, 隨種隨摘黎食, 食哂先再種過, 不過唔係因為我叻, 識得呢個道理, 而係我懶...
gtrnismo 發表於 2008-4-28 15:04:50 |顯示全部樓層

食哂先再種過?

原帖由 famoon 於 2008-4-21 15:48 發表
good job!
我種香草都係淋吓水就算, 隨種隨摘黎食, 食哂先再種過, 不過唔係因為我叻, 識得呢個道理, 而係我懶...

你留種子還是再買過呢?

其實唔需要食好多, 所以其實你可以meet 少少食等佢生翻又meet
famoon 發表於 2008-4-28 15:37:46 |顯示全部樓層
果陣唔識嘛...
一早食哂lu, 而家除咗basil有種子之外, 想要種其他就要買種子lu.
蛋白質 發表於 2008-4-28 15:50:38 |顯示全部樓層
多謝分享,終於明白點解我棵Basil長極都唔大,仲越來越DUP
gtrnismo 發表於 2008-4-28 16:46:46 |顯示全部樓層

如果真係好少太陽的話

原帖由 蛋白質 於 2008-4-28 15:50 發表
多謝分享,終於明白點解我棵Basil長極都唔大,仲越來越DUP

得閑meet左D葉(就算唔食), 都會另整株植物硬一點
arp 發表於 2008-4-28 17:14:55 |顯示全部樓層
ARM ARM 買左盤rosemary 同臭草,
請問用來混合既沙,
係園藝店有冇得賣. 叫咩名, 係米黃花沙 ??
而家原庄rosemary係用緊potting mix, 臭草用唐泥
gtrnismo 發表於 2008-4-28 17:31:22 |顯示全部樓層

建議草民兄的方法

不用買, 去挖淡水沙 (詳情要問草民兄)

如果要買, 就是你說的王花沙就ok, 我用的沙就是這個

應該是好平好平的, 因為無咩營養
fianfumy 發表於 2008-4-28 18:34:10 |顯示全部樓層

回復 30# 的帖子

請問點解Rosemary要落 "王花沙 "
蛋白質 發表於 2008-4-28 20:00:41 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-4-28 16:46 發表

得閑meet左D葉(就算唔食), 都會另整株植物硬一點

thanks!等我試下先,希望救得返佢
gtrnismo 發表於 2008-4-28 23:02:39 |顯示全部樓層

rosemary, thyme等

原帖由 fianfumy 於 2008-4-28 18:34 發表
請問點解Rosemary要落 "王花沙 "

他們愛乾一點的生活 (佢地好dry... )

沙土可讓泥土通爽, 大雨/淋多左水不會up住爛根

你search for thyme, D 書呀website呀都會話佢地中意sandy soil

ps 沙不一定要王花沙
fianfumy 發表於 2008-4-28 23:30:27 |顯示全部樓層

回復 33# 的帖子

我明白啦 ! 我的Rosemary及Basil換盤時要加d沙啦 ........ Thanks ! 

王花沙是在花墟買嗎 ?
gtrnismo 發表於 2008-4-29 01:02:37 |顯示全部樓層

應該好多地方都有得賣架

而且不一定要王花沙

換盤時加沙系底就ok
ChrisTsui 發表於 2008-4-29 02:29:54 |顯示全部樓層
花墟雅x有沙賣,一細包賣5蚊,超勁重,我估每包差唔多有4磅重,上次買o左4包,加埋幾個花盆,重到行唔郁o甘滯~

搭單問多條問題:
早兩日溝泥,唔夠沙用,見上次裝修師傅用剩o左大半包沙,順手攞o黎用,之後諗番,唔知包沙會唔會係咸水沙?
我見個包裝袋寫住一間五金舖o既名~
袋沙擺o左幾個月,日曬雨淋,如果真係咸水沙,會唔會比雨水沖完變淡水沙?
lammadick 發表於 2008-4-29 09:30:37 |顯示全部樓層
唔駛怕...一定唔會係咸水沙...我都係咁用
因為咸水沙唔可以用來做建築材料
fianfumy 發表於 2008-4-29 10:31:27 |顯示全部樓層
其實在花墟見到有碎石仔 , 買碎石都可以嗎 ?
arp 發表於 2008-4-29 10:37:47 |顯示全部樓層
睇下附近有冇得掘先....
ChrisTsui 發表於 2008-4-29 11:58:50 |顯示全部樓層
原帖由 lammadick 於 2008-4-29 09:30 發表
唔駛怕...一定唔會係咸水沙...我都係咁用
因為咸水沙唔可以用來做建築材料

o甘五金舖賣o個d係唔係黃花沙?我見d色同我o係花墟買o既一樣~
係就以後唔使去花墟買沙啦,師傅話o個包沙8蚊一袋,大包過一包8斤米
不過重到拎唔到,要o係地下拖~