香草與泥, 肥的關係 (香草越肥越唔香)

作者: gtrnismo 发表于 2008-4-18 16:36:23
7115 45
有種香草既朋友請留意:

今天半放假, 超開心。想起草民兄的問題加上其他花友的post, 特此開此post

香草越多肥越唔香我經驗證實過是70%對的:

原因從網上得知有待調查:

a) 生長速率過快, 植物身體與水份的比例不平衡 (谷肥谷過多水份多高得快)
此問題尤其出現於施無機肥, 甚至"非堆肥"。

b) 肥料裡面的化學物質(包括機肥) 會影響香草的"含有化學物質結構", 某化學物質缺少了, 如那物質是構成香味(食味)的話, 香草會變得不香或減香

但我做過實驗就是某些較受肥的香草/香料不特別受肥而影響:
shallot, scallion (chinese green onion), onion, ginger, garlic

不需要太多肥料的例如basil, dill, lemon grass, thyme, rosemary 等植物如有過肥情況會形狀生得非常奇怪, 太多分支, 葉太濃密, 簡單說會K型。

而泥方面所有香草都需要疏水的泥土, 而很多初心者種死香草我經驗來看有一下幾個問題:

陽光不足 -
a) 太愛護香草, 其實香草是情人, 你太愛她會有反彈, 情人會走, 香草會死
b) 香港居住條件差, 不是每家都有充足陽光提供, 而大部份香草(農業植物) 都需要全日照, 那麼結果是死香草/植物身體變得軟林林, dub頭, 打橫生。

沒有疏水的泥土 -
很多初心者會選用培養土/科學泥來開始種, 而完全無想過去溝泥溝沙。
種子其實需要較多能量來爆, 但發芽之後很快因過多肥而瓜老襯, 又或者泥土太多水而死 (通常剛買回來或剛落種子會日望夜望好似新大陸一樣) 科學泥不單無機, 更可以說不適合香草, 必須溝沙, 碎石底等。 其實就算rosemary, thyme, sage 等不需要多水的香草, 雖然他們接受甚至喜歡較乾的泥土, 只要你用的泥土溝沙/石夠的話, 其實林多多水都無問題, 只要盆底不積水過1個禮拜都不會死。
當然有些香草如chervil, parsley, any kind of mint, lemon balm, dill 都很受水, 尤其chervil.

空氣不流通有蟲 -
最典型都算紅蜘蛛了, 無風好快就會蔓延, 而你既香草就會無下1D無下1D。 如有條件儘量有時間囉去晒囉去吹。

氣候適應 -
小弟之前跟朋友談過, 很多人種香草種極都死, 有越種越少等問題。其實有機會係氣候問題, 不單講氣溫, 是長時間的氣候及濕度。
例如chamomile的葉如果生長於香港潮濕的氣候很容易爛, 所以冬天時他們會開心很多。 當然大家都知道大部份的香草都偏向較涼的氣溫, 可以說是越凍越好 (除了ie. basil, lemon grass, perilla)
問題的核心在於植物的爸爸媽媽本來不是香港人(亞洲人), 甚至如果你買盆來種跟本香草本身都係外地人, 而本來生長於歐洲地方適應習慣歐洲氣候突然移民到香港, 變化可以說是兩極 (冷變熱, 乾邊濕等)。所以我亦試過同樣問題幾次: 從city sxper買回來的thyme, 種極都死, 之後換用種子種, 點殺點乾點晒都生得靚。
所以我有兩個小結: a) 建議用種子種 (我的經驗是100%無一包種子試過不發芽) b) 如果買種子最好買亞洲生產的種子, 因為他們的爸爸媽媽是亞洲人, 上幾代都係亞洲人適應好亞洲氣候, 容易發芽及以後的生長及香港的適應。

總括尼講, 香草越賤越開心, 所以各位新手尼問問題時見倒有D老手話: "我都唔理佢地自生自滅生得不知幾靚" 呢D說話並非晒命, 而係香草本身系妹仔性格, 對佢地太好會有反效果。

如有錯的地方請指出免得各位跟我一齊錯

祝各位種香草/香料的朋友成功

評分

查看全部評分

ChrisTsui 發表於 2008-4-18 16:44:20 |顯示全部樓層
我係香草初哥,多謝你的資料,好詳細呀~
草民 發表於 2008-4-18 18:25:21 |顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

呢篇野係<<香草聖經>>啊
蛀米虫 發表於 2008-4-18 18:31:30 |顯示全部樓層
謝謝分享!
gtrnismo 發表於 2008-4-18 18:38:09 |顯示全部樓層

唔好玩我啦草民兄

原帖由 草民 於 2008-4-18 18:25 發表
呢篇野係啊

種有大把野跟你學

btw你個鏟真係好洗好用, thank you x 99
kok69 發表於 2008-4-18 20:06:37 |顯示全部樓層
精華~精華~精華~精華~精華~精華~精華~
carolc 發表於 2008-4-18 20:47:50 |顯示全部樓層
哇!!!  兄台真有心, 打咁多字同大家分享, 放假慢慢 lun 你編野先
supermama 發表於 2008-4-18 23:16:28 |顯示全部樓層
你真係好有心wow
fianfumy 發表於 2008-4-18 23:33:47 |顯示全部樓層
好掂喎 .... 唔該哂 !
crabcrab 發表於 2008-4-19 00:21:37 |顯示全部樓層
好詳盡哦
貓貓 發表於 2008-4-19 00:56:40 |顯示全部樓層
要頒個獎俾你,咁有心推廣香草種植。
lammadick 發表於 2008-4-19 09:37:50 |顯示全部樓層
真係一個非常有心的高手...咁詳細...我呢類新手真係穫些良多
我都在種三種香草...經你多次提點下...好似仲生存...係樣差點
arp 發表於 2008-4-19 11:13:36 |顯示全部樓層
.........
爬牆虎 發表於 2008-4-19 11:50:06 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-4-18 16:36 發表
有種香草既朋友請留意:

今天半放假, 超開心。想起草民兄的問題加上其他花友的post, 特此開此post

香草越多肥越唔香我經驗證實過是70%對的:

原因從網上得知有待調查:

a) 生長速率過快, 植物身體與水份的比例不平 ...

Wow! What a masterpiece, Mr Herbs!
kitty 發表於 2008-4-19 16:23:09 |顯示全部樓層
我有一棵 Rosamary, 但都不明種了很耐都沒有長大

ricricric109 發表於 2008-4-19 19:24:42 |顯示全部樓層
很詳盡呢~ 謝謝~
muitau 發表於 2008-4-20 11:41:41 |顯示全部樓層
好有益,多謝你咁好心機.
lynkew 發表於 2008-4-20 15:30:54 |顯示全部樓層
种子刚播,正想寻些相关资料呢~
实用~
carolc 發表於 2008-4-20 16:53:53 |顯示全部樓層
打風過後希望太陽伯伯多多出來 KISS 下我既仔仔女女等佢地晒多 D 晒多 D!!!!!
mrbean40342 發表於 2008-4-20 19:08:10 |顯示全部樓層
Thanks for sharing
123下一頁