請問可影到昆蟲或蝴蝶的傻瓜相機

作者: fishcrab 發表于 2012-7-29 16:33:22
2114 5
我想影下植物上的昆蟲, 但我之前買的傻瓜相機, 如果ZOOM 得太近會朦, 太遠又太細粒,
我完全不懂影相, 只懂用傻瓜相機, 不知各位知不知道有無D 傻瓜相機可以影到D 生態相片, 又清楚又近, 可否介紹一下MODEL NO 給我, 謝
malike 發表於 2012-7-29 20:25:20 |顯示全部樓層
其實現時一般的傻瓜相機用黎影植物上的昆蟲都可以勝任。我經常用!
要影特寫就用微距, 用ZOOM的遠攝功能反而唔好效果, 周時zoom得太近會朦!
以下的是用Casio傻瓜相機影的例子:

昆蟲體積如5毫硬幣

昆蟲體積如5毫硬幣

頭部特寫

頭部特寫
回復

孖吉 發表於 2012-7-30 11:13:14 |顯示全部樓層
既然 zoom 唔得,可以試吓相反的設定:

用 macro 即係 "花花" 嚟影,唔用 zoom 用廣角,通常都可以靠到好近
回復

souloftibet 發表於 2012-8-12 09:28:02 |顯示全部樓層
用marco影甲蟲還可以,但如果係影蜻蜓同蝴蝶就好有難度,因為marco要隊到好近先有效果,而一近蝴蝶跟蜻蜓又會受驚飛走
用zoom最好配合三腳架或單架腳,再加上防手震,出黎嘅效果就會好好多
[35x高倍數變焦] Canon Powershot SX40
[30x高倍數變焦] Kodak EasyShare Z990
[30x高倍數變焦] Fujifilm FinePix HS20EXR
[36x高倍數變焦] Nikon P500
回復

山水閒人 發表於 2012-8-23 18:54:34 |顯示全部樓層
用慣傻瓜機真的不想帶單反, 特別到外面旅遊的時候.
回復

purplestar 發表於 2012-9-11 23:40:08 |顯示全部樓層

如不介意較其他傻瓜機重,二手的canon powershot系列啦!如: G9, G10, G11, G12,曾經我也考慮入手作隨身機,因不論是微距或風景,效果都令人滿意!用AUTO都好高質!但比較其他傻瓜機,它確是較為重的!
回復