杯裝的仙肉試植(一個月後....)

作者: rlmbit 發表于 2008-4-15 18:46:43
10999 52
SANY0147 (Small).JPG

看了 羽兼直行的「仙人掌的自由時光」一書(葉依青譯,果實出版),裏面有介紹如可把仙肉植物植入杯子等無孔容器中,很想照着做。 可是找不到可以防上根部腐爛的珪酸鹽白土,加上以前試過植株在無孔容器中種植失敗,根部腐爛了 ,所以只好另想辦法。  .....末完待續。

評分

查看全部評分

rlmbit 發表於 2008-4-15 19:19:59 |顯示全部樓層
.........續上

日前買了幾個杯,苦無珪酸鹽白土....
SANY0132 (Small).JPG

後來在網上看到可以用玲梳(ring saw)在磁器杯底鑽孔,馬上到五金店買一個回來試試。一個8mm的ring saw 約十來元。把它接上電鑽便可,用法跟普通鑽咀一樣,不過要鑽的地方先要在上面到一點水,不然鑽時產生高温會縮短 ring saw 的壽命。

由於鑽孔過程太血惺暴力所以不貼圖了

鑽好後是這樣的﹕
SANY0114 (Small).JPG

.......待續

評分

查看全部評分

回復

rlmbit 發表於 2008-4-15 20:22:12 |顯示全部樓層
.........續上

鑽好孔後就可以如常種植了。

先放上塑膠網
SANY0138 (Small).JPG

再放入火山石至杯的約三分一高
SANY0140 (Small).JPG
書內用赤玉土,我用了便宜很多的火山石(浮石)代替

再放一点肥料(如果有珪酸鹽白土,可先放珪酸鹽白土再放肥料)
SANY0141 (Small).JPG

再放泥(我用仙人掌泥)
SANY0142 (Small).JPG

可以移植了
SANY0143 (Small).JPG

可以放上碎石裝飾
SANY0144 (Small).JPG

做好了
SANY0155 (Small).JPG

山竹牛肉三兄弟
SANY0152 (Small).JPG

很精神的十二卷
SANY0151 (Small).JPG

很有沙漠感的紅彩閣
SANY0149 (Small).JPG

大合照
SANY0156 (Small).JPG

..........全文完,多謝
回復

龍劍飛 發表於 2008-4-15 20:27:38 |顯示全部樓層
好似有o的迫 ....
回復

sam 發表於 2008-4-15 20:36:15 |顯示全部樓層
靚!
我都有咁做過..........但係用雲石鑽咀鑽孔!

不過,後來發覺唔夠疏氣,散唔切d濕氣同熱氣!
所以,個人大多會用紅坭盆種多肉!

若能夠適當地控制濕度同溫度等,就冇咩大問題嘅。
回復

fnv234 發表於 2008-4-15 20:50:49 |顯示全部樓層
呢度有(唔係賣廣告)http://tw.search.bid.yahoo.com/s ... james_5888&uid=
另外花寶都好似有
回復

rlmbit 發表於 2008-4-15 21:35:38 |顯示全部樓層
原帖由 sam 於 2008-4-15 20:36 發表
靚!
我都有咁做過..........但係用雲石鑽咀鑽孔!

不過,後來發覺唔夠疏氣,散唔切d濕氣同熱氣!
所以,個人大多會用紅坭盆種多肉!

若能夠適當地控制濕度同溫度等,就冇咩大問題嘅。 ...

謝謝您的意見!我也聽說過磁器的缺點。大家可以提供解决辦法嗎?

一直都想用漂亮的杯子來種植物,請大家多給意見,我可以先做防備。希望今次可以成功!
回復

rlmbit 發表於 2008-4-15 21:38:38 |顯示全部樓層

回復 6# 的帖子

好貴 是400台幣嗎?
好像泥炭苔也行,您知哪兒有賣嗎?
回復

emmawan 發表於 2008-4-15 23:14:40 |顯示全部樓層
「仙人掌的自由時光」我剛看完, 仲係今日先還tim
佢d仙仙真係擺得好靚架~

我而家d仙同肉都有用杯裝, 我都驚夏天太悶熱會焗死d根!
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=8969&extra=page%3D2 (未update)

我個d係用仙人掌培養土(花寶)(砂質)+仙人掌培養土(繽紛)(土質)
...........本書成日提及落魔肥同珪酸鹽白土,我諗我要買黎mix d落去啦
回復

rlmbit 發表於 2008-4-15 23:59:14 |顯示全部樓層
我想一般的緩解肥都可以代替魔肥。
可否在泥土中多加一點像浮石和珍珠石之類以加強透水、透氣。
珪酸鹽白土很貴,泥炭苔好像也行,您知道哪裏有嗎?
回復

emmawan 發表於 2008-4-16 10:34:29 |顯示全部樓層
我想一般的緩解肥都可以代替魔肥。
可否在泥土中多加一點像浮石和珍珠石之類以加強透水、透氣。
珪酸鹽白土很貴,泥炭苔好像也行,您知道哪裏有嗎?

唔係D砂大粒D就疏水疏氣架啦咩?
泥炭苔可代替珪酸鹽白土, 有咩唔同呀?平D?
我都唔知係邊度買....要多少銀兩架?
我打算今日放工就去揾

魔肥好貴架?有冇其他代替品係for仙仙同多肉架?
呀................好亂呀
回復

siuyin 發表於 2008-4-16 12:20:52 |顯示全部樓層
緩解肥应放在泥上
回復

rlmbit 發表於 2008-4-16 17:58:07 |顯示全部樓層

回復 11# 的帖子

不一定要用魔肥,可用其他緩效性肥料。
回復

rlmbit 發表於 2008-4-16 18:05:21 |顯示全部樓層
原帖由 siuyin 於 2008-4-16 12:20 發表
緩解肥应放在泥上

放在泥上可以在澆水時將養份帶到泥中。放在泥中養份也可以滲透到泥土中(效果會差點),如果不放太多應該OK。
回復

rlmbit 發表於 2008-4-16 18:14:59 |顯示全部樓層

回復 11# 的帖子

我也找不到泥炭苔,也不知價格,好像有人用於種蘭花(不是水苔),好像也有用於種水草的過瀘系統中。不知金魚街有沒有。
回復

emmawan 發表於 2008-4-16 20:23:27 |顯示全部樓層
我也找不到泥炭苔,也不知價格,好像有人用於種蘭花(不是水苔),好像也有用於種水草的過瀘系統中。不知金魚街有沒有。

我在花寶度揾到穜蘭花的泥炭土, 但唔係泥炭苔, 佢地係咪一樣架?個老闆好似好忙咁, 問唔到咁多野!
佢only 話唔洗mix咁多野, 仙人掌加仙人掌砂得架啦, 仲要定期落kill蟲水

今日終於揾到18xx, 品種比出面多, 仲好貴tim
不過都係認唔住, 買左$18的仙人掌, 有個折左$48的一"look"青綠色仙人掌, 冇矢架, 有d白色的小毛.....我驚唔識種, 冇買到!!!!!
回復

emmawan 發表於 2008-4-16 20:25:39 |顯示全部樓層
$18的仙人掌係紅彩閣.............有兩個大BB
回復

rlmbit 發表於 2008-4-17 16:01:49 |顯示全部樓層
可以看肉照嗎?
回復

emmawan 發表於 2008-4-18 10:32:53 |顯示全部樓層
全部多肉都在實驗中, 如果e個week唔死就可以post架啦, 請再等等啦
回復

siuyin 發表於 2008-4-18 10:42:34 |顯示全部樓層
在缤记有一种仙肉专用肥水,美国出品,绿色的,我每次林水都加小小,效果不错,清看我的图片
回復

123下一頁