"愛心城市種植"活動火熱籌備中, 歡迎大家獻出愛心!

作者: malike 发表于 2012-7-26 13:17:33
33627 221
土豆貓 發表於 2012-7-30 09:29:21 |顯示全部樓層

呢d就係我收集埋可以做花盆既!!! 安排好時間交收就話我知啦....

malike 吳洗多謝呀, 我都係想盡少少力!
P1080887 (Small).JPG

哎呀!打錯咗添!哈哈!  發表於 2012-7-30 23:57
王姐,誠邀你一同作義工?  發表於 2012-7-30 23:56
~~謝謝分享!  發表於 2012-7-30 13:20
禮多人不怪! :)  發表於 2012-7-30 10:37
多謝! 遲D約交收。 :)  發表於 2012-7-30 09:40
小Con子 發表於 2012-7-30 10:21:22 |顯示全部樓層

1. 酢醬草球根(不同品種) (Hugopoodle / 20粒) by Hugopoodle
2. 紫羅蘭小苗 (無名)、花貓 、吊蘭小苗 (N-Blythe 暫 定各5盆) by N-Blythe
3. 怕羞草 (要大量, 小朋友喜歡) 待認頭(分擔責任) by Malike, 金剛...
4. 各類花種和瓜果菜蔬過期種子五十多包。(最好有花友出力 育苗,出咗苗先分享。) by 八王爺
5. 各類辣椒苗, 待認頭...泰國辣椒苗,約二十棵 (lola)
6. 小麥草 (易種快收成), 待認頭...
7. 水種觀葉植物 (ABANGEL可提供有富貴竹,黃金葛枝條各6 份,銅錢草3份,印度蓮兩份,非水生重瓣紫色松葉牡丹6份)
8. 吊蘭走徑 2 份, 吊蘭2盆, 天鵝走徑數 份, 倒手香支條數 份 by YLEE
9. 倒手香支條 10-15份 by 2020
10. 金銀花支條 2 份 by Noel_tt
11. 風雨蘭, by 小白(只提供球根 Zephyranthe rosea /Zephyranthes primulina / Zephyranthes minima, 多份,數目 不詳)
12. 碰碰香支條(10-20 份 or more) 還有些其他香草支條, eg majoram,oregano,九層塔等(不過要先確定是否適合秋季) by Sylvia
13. 花貓蟲蟲Kohleria Ampallang, 請問係唔係到時分享日子先 掘佢地出來? (by 青蛙媽媽)
14. 各類花草苗,暫定約50棵和少量香蜂草苗及樹苗(by chan1988)
15. 白香岩 @ 5 棵, by 小白
16. 加勒比辣椒苗 - 3棵 / 花猫 (幾個品種) - 20棵 / 碰碰香支條 - 可以好多 / 海豚花支條/苗 - 可以好多 / 不確定是否可食用蘆 薈 - 3棵/ 藤三七 - 待定 <-- 全部無盆架 (ILoveFlower)
17. 金魚花 ~ 暫定 10棵 (by kkhope)
18. 碰碰香支條 10 份或以上, E. CHOCOLATE CREAM 走莖 2 份 (by Dora)
19. 薄荷小苗,暫定5份 (ingridhung)
20. 種於雪糕盒中的兩棵菠蘿 (by LHS1)
21. 芸香數棵枝條, 柚子薄荷十數棵有根枝條 (by lola)
22. 蕾絲公主苗~約10-15棵 (by yeliz)
23. 水種合果芋約十份 (by ahgeeinheaven)
24. 油點百合10盆 普通品種虎尾蘭10盆 by khlia
25. 喜蔭花小苗10盆 蘆薈小苗5盆 多肉植物5盆 (全部連盆) by tindayun828
26. 多肉(玉露, 學名:Haworthia obtusa var.pilifera, 別名叫:水晶蓮 ) 約10棵 by小Con子 (謝謝金剛提供植物名字)

多肉(唔知叫乜名,別名叫:水晶蓮 ) ? 玉露, 學名:Haworthia obtusa var.pilifera  發表於 2012-7-30 13:44
謝謝! :)  發表於 2012-7-30 10:32
MarcoKei 發表於 2012-7-30 20:01:25 來自手機 |顯示全部樓層
dionaea muscipula????
Hope_HK 發表於 2012-7-30 22:23:06 |顯示全部樓層

想問下有冇朋友有水生植物 滿江紅
搵過好多地方都冇, 包括水草店
謝謝

回八王爺1.此貼目的不在徵求,而是提議分享的植物,我亦沒有徵求的意思 2. 本人有意想參與分享3. 搵唔到是我真的搵唔到, 想看看各位有沒有, 而且並沒有"強逼"各位要分享什麼什麼

ho
wr
1. 這裏沒有徵求。2. 本帖是有分享的人或想參與義工者留言。3. 搵唔到要去發帖徵求,這帖沒有人因為你想要乜乜乜就為你做  發表於 27 分鐘前

~~Hope_HK 你好!這帖子可作分享用,各大大可隨自己的意願分享!如要徵求可在別適當的帖子說明~thanks  發表於 2012-8-1 14:34
早晨,稍後會有公佈說明活動規則。如花友想於當天趁機互相交換分享,可自行協調,但請沿用原有的分享平台。如此除避免花友混亂外,你亦可更快地得到回應   發表於 2012-8-1 11:24
解釋俾你聽為何不切題。1. 這裏沒有徵求。2. 本帖是有分享的人或想參與義工者留言。3. 搵唔到要去發帖徵求,這帖沒有人因為你想要乜乜乜就為你做  發表於 2012-7-31 23:06
八王爺 發表於 2012-7-31 07:48:09 |顯示全部樓層
樓上哩個回覆似乎同本版無關。

sorry寫錯個各字  發表於 2012-7-31 21:30
其實是有關的,如果閣位有的話可以在當日分享一下啊  發表於 2012-7-31 21:29
王爺, 草民不材, 做義工唯恐有負王爺所託! 不過如有需要用到草民既地方草民願為王爺效力!  發表於 2012-7-31 09:44
王爺, 早晨!  發表於 2012-7-31 07:49
對, 怎辦? 移動?  發表於 2012-7-31 07:49
GOODluck20x 發表於 2012-7-31 12:54:57 |顯示全部樓層
um.... 等我番去 look look 有乜可以支持o下 HKplant 同樓主先!!

非常感激大大支持~  發表於 2012-7-31 13:40
謝謝!  發表於 2012-7-31 12:58
小白 發表於 2012-7-31 13:44:59 |顯示全部樓層
有些亂, 現整理如下:

1. 酢醬草球根(不同品種) (Hugopoodle / 20粒) by Hugopoodle
2. 紫羅蘭小苗 (無名)、花貓 、吊蘭小苗 (N-Blythe 暫 定各5盆) by N-Blythe
3. 怕羞草 (要大量, 小朋友喜歡) 待認頭(分擔責任) by Malike, 金剛...
4. 各類花種和瓜果菜蔬過期種子五十多包。(最好有花友出力 育苗,出咗苗先分享。) by 八王爺
5. 各類辣椒苗, 待認頭...泰國辣椒苗,約二十棵 (lola)
7. 水種觀葉植物 (ABANGEL可提供有富貴竹,黃金葛枝條各6 份,銅錢草3份,印度蓮兩份,非水生重瓣紫色松葉牡丹6份)
8. 吊蘭走徑 2 份, 吊蘭2盆, 天鵝走徑數 份, 倒手香支條數 份 by YLEE
11. 風雨蘭, by 小白(只提供球根 Zephyranthe rosea /Zephyranthes primulina / Zephyranthes minima, 多份,數目 不詳)
12. 碰碰香支條(10-20 份 or more) 還有些其他香草支條, eg majoram,oregano,九層塔等(不過要先確定是否適合秋季) by Sylvia
13. 花貓蟲蟲Kohleria Ampallang, 請問係唔係到時分享日子先 掘佢地出來? (by 青蛙媽媽)
14. 各類花草苗,暫定約50棵和少量香蜂草苗及樹苗(by chan1988)
16. 加勒比辣椒苗 - 3棵 / 花猫 (幾個品種) - 20棵 / 碰碰香支條 - 可以好多 / 海豚花支條/苗 - 可以好多 / 不確定是否可食用蘆 薈 - 3棵/ 藤三七 - 待定 <-- 全部無盆架 (ILoveFlower)
18. 碰碰香支條 10 份或以上, E. CHOCOLATE CREAM 走莖 2 份 (by Dora)
21. 芸香數棵枝條, 柚子薄荷十數棵有根枝條 (by lola)
23. 水種合果芋約十份 (by ahgeeinheaven)
24. 油點百合10盆 普通品種虎尾蘭10盆 by khlia
25. 喜蔭花小苗10盆 蘆薈小苗5盆 多肉植物5盆 (全部連盆) by tindayun828
26. 多肉(玉露, 學名:Haworthia obtusa var.pilifera, 別名叫:水晶蓮 ) 約10棵 by小Con子 (謝謝金剛提供植物名字)
27. 風雨蘭, 2 色 x 15個 by ht333147

請參考 #92 樓

重覆唔緊要,肯提供已經幫咗好大忙,冇理由仲要求唔同品種  發表於 2012-7-31 14:02
多謝協助整理,無限感激  發表於 2012-7-31 13:57
我們提供的會不會有重復?  發表於 2012-7-31 13:54
Ladyfafa 發表於 2012-7-31 13:52:21 |顯示全部樓層

我可以幫手"小麥草" 啊~~
種子我有好多, 但容器不多, 要大家幫幫手提供一d.

我見過用蛋殼種, 一個蛋十多粒就夠, 在蛋上畫上笑臉, 小朋友會喜歡  
<<咁又幾得意wor~~ 大家儲d 蛋殼比我丫  

還要預備個座, 例如水樽的蓋, 盛蛋的紙皮等等  發表於 2012-8-7 12:18
我見過用蛋殼種, 一個蛋十多粒就夠, 在蛋上畫上笑臉, 小朋友會喜歡  發表於 2012-8-1 14:41
Support ^^  發表於 2012-8-1 09:54
好呀! 稍後移交, 謝謝!  發表於 2012-7-31 14:06
hugopoodle 發表於 2012-7-31 13:59:09 |顯示全部樓層
ht333147  我們提供的會不會有重復?

植物品種重複沒問題的, 謝謝你~
Wawaman 發表於 2012-7-31 14:32:53 |顯示全部樓層
我都想支持一下,努力儲快餐膠盒,再捐出來。

好! 盡量在8月18日前努力儲, 然後交給育苗小組。 謝謝!  發表於 2012-7-31 14:44
jamm 發表於 2012-7-31 17:46:32 |顯示全部樓層
我可以幫手畫圖,不知有沒有需要?

Yes, thank you very much in advance. We may have another activities need your help. I believe 金剛 has some ideas to share with you later. :)  發表於 2012-8-1 10:01
^^今次應該不用繪畫,如下次有需要會通知你.感謝支持!  發表於 2012-7-31 19:53
yky_farm 發表於 2012-7-31 18:43:02 |顯示全部樓層

5 LITER 膠水樽(COOL牌) 要唔要呀? 剪左個頂喺樽底鑽洞或者打直CUT開佢督幾個洞就可以種。前排掉左十幾個,依家有五個係手。
膠蛋格(八隻/十隻裝)我有四個。
仲有十個用剩的吉吉島紙FLOWERPOT (淋得多水會溶,我其實唔知點用,試過放佢入泥上面加泥培苗,無耐就唔見左)

謝謝分享^^交收時間稍候會公佈  發表於 2012-7-31 19:54
yhlaw 發表於 2012-7-31 23:02:44 來自手機 |顯示全部樓層
我有10粒酢醬草球根(iron cross)可以捐出來!

Thanks.  發表於 2012-8-1 10:02
謝謝你的分享~請copy排隊帖報名~  發表於 2012-7-31 23:04
ABANGEL 發表於 2012-7-31 23:35:32 |顯示全部樓層
想問問到時候可以同花友交換些品種嗎?

如果與花友約好一齊嚟支持,順便交換,當然冇問題。  發表於 2012-8-1 00:13
Wawaman 發表於 2012-8-1 09:19:01 |顯示全部樓層
Wawaman 發表於 2012-7-31 14:32
我都想支持一下,努力儲快餐膠盒,再捐出來。

Okie            
寧望月 發表於 2012-8-1 11:29:53 |顯示全部樓層
@ @

月可有什麼可幫手?.?

你可捐一些易種又適合分享的秋植品種作社區分享或協助培苗, 並在此帖copy排隊帖報名; 籌備及活動當日需要大量花友協助, 詳情可看稍後發佈的消息^^  發表於 2012-8-1 13:17
tt28 發表於 2012-8-1 13:21:39 |顯示全部樓層
我都想參加請問我需要安排什麼?

稍候會招募義工,如你可以幫手協助,可以報名,謝謝支持!  發表於 2012-8-1 14:42
tt28 發表於 2012-8-1 13:32:46 |顯示全部樓層

27. 風雨蘭, 2 色 x 15個 by ht333147
28.紫色大介菜種子一包(tt28)

多謝支持  發表於 2012-8-1 13:38
tt28 發表於 2012-8-1 13:42:22 |顯示全部樓層
回復點評:tomtomtom  多謝支持

還有什麼可以幫手,出聲盡量做到.

稍候會招募義工,如你可以幫手協助,可以報名,謝謝支持!  發表於 2012-8-1 14:42
MarcoKei 發表於 2012-8-1 19:24:36 |顯示全部樓層
要捕蠅草嗎?

^^要呀,謝謝分享!  發表於 2012-8-1 19:28