"愛心城市種植"活動火熱籌備中, 歡迎大家獻出愛心!

作者: malike 發表于 2012-7-26 13:17:33
33658 221
N-Blythe 發表於 2012-7-27 02:57:02 |顯示全部樓層
花友們分享的成績、品種、數量也不少啊 003.gif

今次如何配對揀選接受者,可能有很多人只是一時衝動,人有我有的心態,未必對種植有濃厚興趣,熱情過後,植物便棄置一旁,自生自滅,所以怎樣揀選接受者亦要考慮,日後如何跟進,也要有計劃,否則便白費心機了 495032t7g3zah26e-1.gif

分享大使,你有冇咩好提議呀?  發表於 2012-7-27 09:54
回復

Zoe 發表於 2012-7-27 08:55:31 |顯示全部樓層
我可以剪同事啲黃金葛枝條數條,以及無名喜蔭走徑數份(我唔確定剪出黎嘅係咪就係咁叫)。
如果大家要發泡膠箱我可以每日大量供應,另膠碗膠兜自從黎咗呢處就開始儲咗啲,可以供應幾個。

題外話,請問怕醜草係咪等佢開完花就可以採種子?我見我公司附近有幾株都開緊花,過幾日睇吓有冇辦法爬去採先。

請問發泡膠箱在那裡交收方便呢?  發表於 2012-7-27 08:59
怕醜草開完花就結種子, 等種子乾就可以採. :)  發表於 2012-7-27 08:57

評分

查看全部評分

回復

Zoe 發表於 2012-7-27 09:04:22 |顯示全部樓層
Zoe 發表於 2012-7-27 08:55
我可以剪同事啲黃金葛枝條數條,以及無名喜蔭走徑數份(我唔確定剪出黎嘅係咪就係咁叫)。
如果大家要發泡 ...

發泡膠箱在觀塘!因小的家人經營小小的菜檔,所以每天都有大量。如有需要,可以每日都 keep 起啲硬身靚仔嘅畀大家。

另想請問採種子時有咩需要注意?謝謝呀 ~

好呀! 發泡膠箱可以循環再用, 今次可以用黎育苗或運送時將眾多的細細盆好好保護呀。稍後想要十零個, 可以pm我麼? thx.  發表於 2012-7-27 17:33
請注意,如果種子濕咗就不能發芽,行動時要注意安全呀^^   發表於 2012-7-27 09:48
怕醜草種子外觀請參考 http://hkplants.com/thread-96163-1-1.html  發表於 2012-7-27 09:26
怕醜草種子好硬淨,好容易採集。近排天雨路滑,小心自己安全  發表於 2012-7-27 09:17
回復

Wawaman 發表於 2012-7-27 09:30:09 |顯示全部樓層
csw_sylvia 發表於 2012-7-26 17:33
3 月去花展時見到的一些廢物利用作品 :

超犀利啊,好好學習
回復

土豆貓 發表於 2012-7-27 09:35:12 |顯示全部樓層
我因為地方所限吳可以幫手培苗, ,不過我一直有儲起食完既龜苓膏膠dull, 約有10個, 呢隻dull既質地好硬, 掉左佢真係好浪費, 不過如果其他花友有電鑽既話, 都可以用黎左花盆, 另外亦會幫手收集其他同事既可重用物品, 希望到時幫到大家....

好多謝你呀! 實會有用嘅, 遲些談交收好嗎?  發表於 2012-7-27 17:35
龜苓膏盒我用黎養豹紋守宮。  發表於 2012-7-27 10:29
好多謝你的幫忙呀,喵~  發表於 2012-7-27 09:49

評分

查看全部評分

回復

適少少 發表於 2012-7-27 10:36:00 |顯示全部樓層
實在太熱鬧了, 追帖追到我氣咳
我又玩

歡迎加入^^  發表於 2012-7-27 18:59
好多謝你呀, :)  發表於 2012-7-27 17:35
太好了, 先謝謝你喇~錫啖先3  發表於 2012-7-27 10:37
回復

DORA 發表於 2012-7-27 10:43:37 |顯示全部樓層

1.   酢醬草球根(不同品種)      (Hugopoodle / 20粒) by Hugopoodle
2.   紫羅蘭小苗 (無名)、花貓  、吊蘭小苗           (N-Blythe 暫定各5盆) by N-Blythe
3.   怕羞草 (要大量, 小朋友喜歡) 待認頭(分擔責任) by Malike, 金剛...
4.   各類花種和瓜果菜蔬過期種子五十多包。(最好有花友出力育苗,出咗苗先分享。) by 八王爺.
5.   各類辣椒苗, 待認頭...
6.   小麥草  (易種快收成), 待認頭...
7.   水種觀葉植物 (ABANGEL可提供有富貴竹,黃金葛枝條各6份,銅錢草3份,印度蓮兩份,非水生重瓣紫色松葉牡丹6份)
8.   吊蘭走徑 2 份, 吊蘭2盆, 天鵝走徑數 份, 倒手香支條數份  by YLEE
9.   倒手香支條 10-15份 by 2020
10. 金銀花支條 2 份 by Noel_tt
11. 風雨蘭, by 小白(只提供球根 Zephyranthe rosea / Zephyranthes primulina / Zephyranthes minima, 多份,數目不詳)
12.  碰碰香支條(10-20 份 or more) 還有些其他香草支條, eg majoram,oregano,九層塔等(不過要先確定是否適合秋季) by Sylvia
13.  花貓蟲蟲Kohleria Ampallang, 請問係唔係到時分享日子先掘佢地出來? (by 青蛙媽媽)
14. 各類花草苗,暫定約50棵和少量香蜂草苗及樹苗(by chan1988)
15.  白香岩 @ 5 棵, by 小白
16. 加勒比辣椒苗 - 3棵 / 花猫 (幾個品種) - 20棵 / 碰碰香支條 - 可以好多 / 海豚花支條/苗 - 可以好多 / 不確定是否可食用蘆薈 -  3棵/ 藤三七 - 待定 <-- 全部無盆架  (ILoveFlower)
17. 金魚花 ~ 暫定 10棵 (by kkhope)
18. 碰碰香支條 10 份或以上, E. CHOCOLATE CREAM 走莖 2 份 (by Dora)

----------------

hugopoodle  多謝你呀, 高丁,有你們這些資深花友支持對我們是一種鼓舞^^ ------ > 千祈唔好咁講,你地既熱心令我汗顏 ,需要幫手就出聲,夾到時間就 ok!

誠意感激! :)  發表於 2012-7-27 17:36
無言感激^^  發表於 2012-7-27 11:07
多謝你呀, 高丁,有你們這些資深花友支持對我們是一種鼓舞^^  發表於 2012-7-27 10:50

評分

查看全部評分

回復

hugopoodle 發表於 2012-7-27 12:31:02 |顯示全部樓層

有花友可提供這些藥樽作環保容器(用作社區分享之用), 有不同大小, 但需要先用電鑽開孔, 如有需要請點評~

http://hkplants.com/home.php?mod ... um&picid=105236

的確係好嘢黎喎!  發表於 2012-7-27 17:37
回復

yeliz 發表於 2012-7-27 12:41:43 |顯示全部樓層
1.   酢醬草球根(不同品種)      (Hugopoodle / 20粒) by Hugopoodle
2.   紫羅蘭小苗 (無名)、花貓  、吊蘭小苗           (N-Blythe 暫定各5盆) by N-Blythe
3.   怕羞草 (要大量, 小朋友喜歡) 待認頭(分擔責任) by Malike, 金剛...
4.   各類花種和瓜果菜蔬過期種子五十多包。(最好有花友出力育苗,出咗苗先分享。) by 八王爺.
7.   水種觀葉植物 (ABANGEL可提供有富貴竹,黃金葛枝條各6份,銅錢草3份,印度蓮兩份,非水生重瓣紫色松葉牡丹6份)
8.   吊蘭走徑 2 份, 吊蘭2盆, 天鵝走徑數 份, 倒手香支條數份  by YLEE
11. 風雨蘭, by 小白(只提供球根 Zephyranthe rosea / Zephyranthes primulina / Zephyranthes minima, 多份,數目不詳)
12.  碰碰香支條(10-20 份 or more) 還有些其他香草支條, eg majoram,oregano,九層塔等(不過要先確定是否適合秋季) by Sylvia
13.  花貓蟲蟲Kohleria Ampallang, 請問係唔係到時分享日子先掘佢地出來? (by 青蛙媽媽)
14. 各類花草苗,暫定約50棵和少量香蜂草苗及樹苗(by chan1988)
16. 加勒比辣椒苗 - 3棵 / 花猫 (幾個品種) - 20棵 / 碰碰香支條 - 可以好多 / 海豚花支條/苗 - 可以好多 / 不確定是否可食用蘆薈 -  3棵/ 藤三七 - 待定 <-- 全部無盆架  (ILoveFlower)
18. 碰碰香支條 10 份或以上, E. CHOCOLATE CREAM 走莖 2 份 (by Dora)
19. 蕾絲公主苗~約10-15棵 (by yeliz)

多謝你送贈啲小公主出來呀, 可以自行用環保容器先定植生根嗎? 活動當日如果有一棵展示媽媽生BB的模樣, 應該會大受歡迎的^^  發表於 2012-7-27 12:45

評分

查看全部評分

回復

金剛 發表於 2012-7-27 12:55:14 |顯示全部樓層

我哋可以考慮搞一個以" 環保園藝 " 為主題的展覧

===============================

回覆點評

hugopoodle  好提議, 具體包括咩? 展版? 示範?  

無錯~~我想同某慈善團體合作搞愛心環保園藝展覧

內容包括: 義賣、環保園藝 、小手工製作等  目的是宣揚愛護地球、綠化生活 ,將珍惜地球資源的訊息帶給普羅大眾

hugopoodle  那需要大量人手, 準備和資源, 時間上又是一個考慮, 需要認真研究~

今次咁多人分享,我想只要大家齊心,相信大家都樂意抽一點寶貴時間出來~~

我可以捐出一百至兩百盆或以上,四季秋海棠/洋鳳仙/紫蘇/薄荷/其他,再加上其他花友的捐贈,所以資源上可以放心.....

hugopoodle  如果和慈善團體合作, 他們可以給予什麼協助?  
能提供場地是最重要的一環,細節尚要詳談.....

青蛙媽媽  會唔會用facebook宣傳此活動?
我之前有提議在FB設群組,推廣此活動,要再討論......  

malike  有諗頭! 係咪有機會作這"愛心種植"的延伸, 或在適當的大日子(如花展、環保展或與社區中心合辦...)  
謝謝~~再相議

會唔會用facebook宣傳此活動?  發表於 2012-7-27 19:02
有諗頭! 係咪有機會作這"愛心種植"的延伸, 或在適當的大日子(如花展、環保展或與社區中心合辦...)  發表於 2012-7-27 17:42
如果和慈善團體合作, 他們可以給予什麼協助?  發表於 2012-7-27 14:55
那需要大量人手, 準備和資源, 時間上又是一個考慮, 需要認真研究~  發表於 2012-7-27 13:38
好提議, 具體包括咩? 展版? 示範?  發表於 2012-7-27 13:00
回復

hugopoodle 發表於 2012-7-27 14:12:38 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2012-7-27 12:55
我哋可以考慮搞一個以" 環保園藝 " 為主題的展覧

===============================

小手工製作的理念是什麼?

可以係循環紙張摺紙,園藝製作....  發表於 2012-7-27 14:47
回復

ingridhung 發表於 2012-7-27 14:39:20 |顯示全部樓層
19. 薄荷小苗,暫定5份 (ingridhung)

謝謝你的支持~  發表於 2012-7-27 14:43
回復

金剛 發表於 2012-7-27 14:55:47 |顯示全部樓層
hugopoodle 發表於 2012-7-27 14:12
小手工製作的理念是什麼?

理念是「延續物命」

========================

回覆點評

hugopoodle  好靚呀, 但需要專責人手預先準備或收集手工材料, 活動當天要專人負責, 可能要成立一個專門小組~

" 手帕》慈濟愛帕/另類不殺生 樹會謝謝你 " 你有按一下理念是「延續物命」細閱文章嗎?

因為我們第一次搞此類型活動,所以我個人認為找一些理念一致的團體合作會較好

好靚呀, 但需要專責人手預先準備或收集手工材料, 活動當天要專人負責, 可能要成立一個專門小組~  發表於 2012-7-27 15:00
回復

ahgeeinheaven 發表於 2012-7-27 15:52:22 |顯示全部樓層
我都有水種合果芋約十份可以分享,仲有啲百X方形豆腐盒,大概有7,8個,唔知啱唔啱用呢?

我有D苗都係用豆腐盒種架 ^_^  發表於 2012-7-27 21:12
多謝支持因為是環保及種植分享活動我們希望花友盡可能自行找環保容器定植再在活動當天協助送到會場 ok嗎?:P  發表於 2012-7-27 15:58
啱,多謝分享  發表於 2012-7-27 15:56

評分

查看全部評分

回復

enemy 發表於 2012-7-27 16:12:33 |顯示全部樓層

需要人幫手攪活動嗎?
...希望可以出小小力~

n年前政府大大力推全城綠化時都攬過派盆栽俾人種嘅活動
我哋簡好派咩盆栽後有印埋嗰種盆栽嘅單張教人點種,連同盆栽入埋手挽袋一袋袋咁派
活動嗰日好多公公婆婆同aunt搶住攞,但係佢哋攞完之佢哋投訴:
人哋嗰盆靚啲,你哋點解俾盆唔靚嘅佢?
我鐘意人哋嗰盆隻品種多啲~0
我唔鐘意呢隻色!
我哋一個booth,個半鐘就派咗三千盆嘢~
同埋,最慘嘅係我哋派完晒之後見到垃圾筒內有不小已經俾人整欄咗嘅盆栽...
所以如果要再攪呢類活動,我覺得應該要screen吓佢哋係唔係真係有心種嘢~如果好似我上次咁派我估冇乜作用~

的確!今次 0既活動﹐我最多只視為一個較環保 0既分享活動﹐如果想藉住呢 0的活動推動環保成效一定 0吾大!-_-"  發表於 2012-7-28 18:10
最怕d人, 見唔駛錢, 囉完又囉~仲有可能會拿好賣~  發表於 2012-7-27 19:07
多謝分享寶貴經驗! 我們會成立籌備小組會議, 有時間到時一齊來指導下, 好嗎? :)  發表於 2012-7-27 17:50
或者可以加入問答形式,將分享出來的盆栽分類以不同顏色歸類別.....  發表於 2012-7-27 17:22
^^我都有考慮這點,所以要再詳談....謝謝分享!  發表於 2012-7-27 17:04

評分

查看全部評分

回復

金剛 發表於 2012-7-27 17:19:11 |顯示全部樓層

手帕結合園藝,從而帶出環保主题,減少市民用紙巾........

===========================

回覆點評

青蛙媽媽  幾好wo~

thanks!

幾好wo~  發表於 2012-7-27 19:04
回復

enemy 發表於 2012-7-27 18:51:38 |顯示全部樓層
同埋,如果想在中秋前後人流多嘅場地攪會好難,
今年中秋同國慶咁近...勁多人會喺嗰時攪活動,啲場應該一早已full晒~

book場最小要半年前要開始攪~

多謝提醒, 會小心處理!  發表於 2012-7-27 18:59
不用擔心^^  發表於 2012-7-27 18:53
回復

malike 發表於 2012-7-27 19:26:53 |顯示全部樓層
多謝眾多花友的熱烈反應!
為咗能更好的分工合作, 把這有意義的愛心行動付諸實行, 我們需要成立統籌小組(義工團隊), 舉行籌辦會議和有序地進行一系列的工作, 請有心的花友主動報名, 現有基本小組成員:
Hugopoodle, Tomtomtom, George, 金剛, Malike...

等待你的參與! 謝謝!

加油! 努力!  發表於 2012-7-27 22:23
下個星期會離港一個月,所以幫唔到手,不過離港前會先插曬啲金魚花(今日都插咗4支 :D)。  發表於 2012-7-27 21:54
恭喜恭喜^^  發表於 2012-7-27 19:45
回復

LHS1 發表於 2012-7-28 00:10:34 |顯示全部樓層
20. 種於雪糕盒中的兩棵菠蘿 (by LHS1)

Thank you, thank you!  發表於 2012-7-28 00:23
多謝你的參與~  發表於 2012-7-28 00:18

評分

查看全部評分

回復

lola 發表於 2012-7-28 06:31:27 |顯示全部樓層

如果全部平賣,就會減少有人將它們棄置。。。

建議全數收益捐園藝館,等他們可以繼續營運?多些人認識有機耕作,推廣種植,救救地球。

1. 酢醬草球根(不同品種) (Hugopoodle / 20粒) by Hugopoodle
2. 紫羅蘭小苗 (無名)、花貓 、吊蘭小苗 (N-Blythe 暫 定各5盆) by N-Blythe
3. 怕羞草 (要大量, 小朋友喜歡) 待認頭(分擔責任) by Malike, 金剛...
4. 各類花種和瓜果菜蔬過期種子五十多包。(最好有花友出力 育苗,出咗苗先分享。) by 八王爺
5. 各類辣椒苗, 待認頭...泰國辣椒苗,約二十棵 (lola)
6. 小麥草 (易種快收成), 待認頭...
7. 水種觀葉植物 (ABANGEL可提供有富貴竹,黃金葛枝條各6 份,銅錢草3份,印度蓮兩份,非水生重瓣紫色松葉牡丹6份)
8. 吊蘭走徑 2 份, 吊蘭2盆, 天鵝走徑數 份, 倒手香支條數 份 by YLEE
9. 倒手香支條 10-15份 by 2020
11. 風雨蘭, by 小白(只提供球根 Zephyranthe rosea /Zephyranthes primulina / Zephyranthes minima, 多份,數目 不詳)
12. 碰碰香支條(10-20 份 or more) 還有些其他香草支條, eg majoram,oregano,九層塔等(不過要先確定是否適合秋季) by Sylvia
13. 花貓蟲蟲Kohleria Ampallang, 請問係唔係到時分享日子先 掘佢地出來? (by 青蛙媽媽)
15. 白香岩 @ 5 棵, by 小白
16. 加勒比辣椒苗 - 3棵 / 花猫 (幾個品種) - 20棵 / 碰碰香支條 - 可以好多 / 海豚花支條/苗 - 可以好多 / 不確定是否可食用蘆 薈 - 3棵/ 藤三七 - 待定 <-- 全部無盆架 (ILoveFlower)
20. 種於雪糕盒中的兩棵菠蘿 (by LHS1)
21. 芸香數棵枝條 (lola)
22. 柚子薄荷十數棵有根枝條 (lola)

多謝支持~這次是園藝館的活動, 我們需要大家寶貴意見, 統籌小組會商量一下你的建議^^  發表於 2012-7-28 08:41
謝謝 Iola。你是指平價義賣?原意是希望不涉金錢,不過會再商量一下 :)  發表於 2012-7-28 07:08

評分

查看全部評分

回復