懸崖上的小 Baby

作者: bchai 發表于 2007-7-27 23:42:49
2821 17
經過各位大大的指導後,我將手上最後一包流鼻涕種子播種了,今次終於成功啦 !伸有好多小BB tim ,但是有個小BB長在懸崖上 ,請大家想想辦法拯救她,我的想法如下:

1. 用水沖它下去   -----------------------------怕沖走它後曾溺死
2. 用拑夾它去安全的地方------------------怕用力不當會令它折斷
3. 用棉花棒輕抹,拿它出來---------------怕用力不當會令它折斷
4. 完封不動、遲d先算

很多小 BB

很多小 BB

懸崖上的小 Baby

懸崖上的小 Baby
tata 發表於 2007-7-28 01:01:15 |顯示全部樓層
嘩~佢生命力好強呀, 噴吓水噴番落嚟得唔得呢?
回復

xchoix 發表於 2007-7-28 08:05:53 |顯示全部樓層
wa...
保持濕度, 遲d先搞啦
回復

Grace 發表於 2007-7-28 09:24:33 |顯示全部樓層
1. 但改一改為 ---> 輕輕用水, 慢慢將它流下去
回復

kwiat 發表於 2007-7-28 09:39:26 |顯示全部樓層

回復 #1 bchai 的帖子

bachai, 用什麼介質播種比較好?

你真的是超級保母!!「一個也不能少~」
回復

cross 發表於 2007-7-28 09:56:35 |顯示全部樓層
我先係一個也不能少..
因為只有一棵
回復

noel 發表於 2007-7-28 10:41:33 |顯示全部樓層
攞支牙籤 "痴"佢落嚟,再放返响泥面....
回復

GOODluck20x 發表於 2007-7-28 11:13:05 |顯示全部樓層
放心我已經   o左專業人士幫手 .

救倒這小苗留比我la ..........
回復

noel 發表於 2007-7-28 11:15:13 |顯示全部樓層
渠王?  
回復

bchai 發表於 2007-7-28 23:25:52 |顯示全部樓層
原帖由 GOODluck20x 於 2007-7-28 11:13 發表
放心我已經   o左專業人士幫手 .

救倒這小苗留比我la ..........

多謝你請了這位專業人仕來救它呀!佢收唔收錢? 唔好收咁貴呀

有很多小苗發咗芽,不需要救到它也可送給你 ,你想下星期接它(不過現在它們還很小,要小心d呀!有無信心呢?),還是待他們大些先呢?
回復

GOODluck20x 發表於 2007-7-28 23:46:35 |顯示全部樓層
原帖由 bchai 於 2007-7-28 23:25 發表

多謝你請了這位專業人仕來救它呀!佢收唔收錢? 唔好收咁貴呀

有很多小苗發咗芽,不需要救到它也可送給你 ,你想下星期接它(不過現在它們還很小,要小心d呀!有無信心呢?),還是待他們大些先呢? ...

這位專業人仕不設任何收費 , 能為愛花之人效勞不亦樂乎 !

師姐心思細密一眼知我攪吾掂....  雖然我對流鼻涕信心大一點 ....都係等他們大些先會安全d... anyway 謝謝妳!!
回復

bchai 發表於 2007-7-28 23:54:16 |顯示全部樓層
原帖由 kwiat 於 2007-7-28 09:39 發表
bachai, 用什麼介質播種比較好?

你真的是超級保母!!「一個也不能少~」

我用了花寶的泥加大量珠石及一些金泥,但我沒有試過其他介質,所以不知是否較好

但插葉我就試過作比較,結果如下;

6月1日用了同一株 av cut 出來的相同大小葉片,將一片插在只用珠石加美能安 A;另一片則用花寶的泥加大量珠石、一些金泥及美能安 a,兩片葉同樣放在光管下。結果上星期一用珠石加美能安 A的葉已生了一片葉,至上星期五已有兩片,但用花寶的泥加大量珠石、一些金泥及美能安 a的一片仍沒有長小苗的跡象 (我掘了出來看過)
回復

bchai 發表於 2007-7-28 23:56:25 |顯示全部樓層
原帖由 GOODluck20x 於 2007-7-28 23:46 發表

這位專業人仕不設任何收費 , 能為愛花之人效勞不亦樂乎 !

師姐心思細密一眼知我攪吾掂....  雖然我對流鼻涕信心大一點 ....都係等他們大些先會安全d... anyway 謝謝妳!! ...

我不是覺得你攪吾掂呀!我只是怕天太熱,搬家有風險咋!咁我留番比你啦

我不是師姐呀!我是仍在學習中的新手

回復

ErineBB 發表於 2007-7-29 10:57:53 |顯示全部樓層
bchai 我又想要呀.. 我唔得呀.. 我都想大.. d先囉... 可以嘛??
回復

玲儿 發表於 2007-7-29 11:48:21 |顯示全部樓層
楼主你实在太伟大了,我也都有咁呃情况,但就没留它下来...
回復

bchai 發表於 2007-7-30 00:41:12 |顯示全部樓層
原帖由 ErineBB 於 2007-7-29 10:57 發表
bchai 我又想要呀.. 我唔得呀.. 我都想大.. d先囉... 可以嘛??

無問題,等我養大d先啦,到時再通知你
回復

bchai 發表於 2007-7-30 00:42:15 |顯示全部樓層
多謝大家的幫助!
我今日救番佢啦!
回復

GOODluck20x 發表於 2007-7-30 00:56:10 |顯示全部樓層
恭喜!!  一家人終於重逢 !!  
回復