如果你係我....

作者: janice 發表于 2007-7-27 21:41:53
4605 31
去左新公司3個星期
仲係一個好fresh o既新人
第一日返工去到 pantry
嚇死人呀
窗邊o既AV都差唔多死晒
不過佢地都意志力好強
水種AV冇晒水
d泥乾到離晒盆, 盆盆花都露左一半根出黎
d花左到有3個生長點
好慘呀, 睇到好心''up''

作為一個新人,都係唔敢響公司玩花
怕比人話返公司玩花唔做野
明查暗訪,原來係一個辭左職o既同事留低o既花
冇同事接手
我睇唔過眼, 首先就幫水種AV加水
不過幾日黎,都好似冇咩好轉.......
其他果d仲係suffer緊

我怕比人話多事, 又怕比人話唔做野
所以冇搞過d花
但係........好想幫佢地........

如果你係我
你地會點..........
tata 發表於 2007-7-27 22:40:10 |顯示全部樓層
唔.....幫佢吊住命先啦得唔得呢? 或者放工無人至攪又或者偷偷哋攞番屋企攪? 最好攪咗都無人知仲好~ 我上次上我朋友ifx公司, 嗰度好好環境, 我個朋友種咗幾棵, 但係都係死死吓咁, 又黃又山萮莖, 又多老葉同枯葉, 我都忍唔住手幫佢攪攪佢, 同叫佢放喺唔好咁曬嗰邊窗囉, 真係好手痕架, 如果有泥幫佢換埋添呀
回復

janice 發表於 2007-7-27 22:45:48 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2007-7-27 22:40 發表
唔.....幫佢吊住命先啦得唔得呢? 或者放工無人至攪又或者偷偷哋攞番屋企攪? 最好攪咗都無人知仲好~ 我上次上我朋友ifx公司, 嗰度好好環境, 我個朋友種咗幾棵, 但係都係死死吓咁, 又黃又山萮莖, 又多老葉同枯葉, 我都 ...

thx krista

而家都係諗住同佢地淋下水先啦
等我過左probation,再confirm佢地真係冇人要先搞佢地

我公司個窗好曬呀
都唔知點算

post一張比你地睇, 佢地已經係好果幾盆

post一張比你地睇, 佢地已經係好果幾盆
回復

tata 發表於 2007-7-27 22:47:18 |顯示全部樓層
慘不忍睹, 真係要攪攪佢呀
回復

charles604498 發表於 2007-7-27 23:17:35 |顯示全部樓層
好壯好綠喎!應該冇人理所以生到成盆草咁!睇見d孤兒仔咁慘 係愛花之人都想收養佢地!
回復

noel 發表於 2007-7-28 11:50:22 |顯示全部樓層
janice....暫時唔好大搞住,記得比水就得 ga喇!   
睇嚟佢地都好適應,只係樣衰少少,你可以响 lunch 或放工時續小慢慢搞。

- 先去掉枯死、發霉的花葉
- keep 住用稀釋的洗潔精水做防蟲

睇定先至唸換泥果 d 嘢!
回復

GOODluck20x 發表於 2007-7-28 12:22:01 |顯示全部樓層
襯公司人小小先攪...安全D
等企穩腳先, 到時為所欲為LA

回復

janice 發表於 2007-7-28 20:01:08 |顯示全部樓層
charles604498

唔好比呢兩盆呃左
慘o既...真係會嚇死人

GOODluck20x

thxthx
我都係等過左probation
再confirm佢地係孤兒先搞佢地
回復

janice 發表於 2007-7-28 20:08:16 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2007-7-28 11:50 發表
janice....暫時唔好大搞住,記得比水就得 ga喇!   
睇嚟佢地都好適應,只係樣衰少少,你可以响 lunch 或放工時續小慢慢搞。

- 先去掉枯死、發霉的花葉
- keep 住用稀釋的洗潔精水做防蟲

睇定先至唸換泥果 d 嘢! ...

noel

500 ml水樽開幾多洗潔精好呢
佢地好污糟呀
我都唔係好敢搞
驚佢地有蟲呀

再比一張相你地睇
回復

kwiat 發表於 2007-7-29 12:01:51 |顯示全部樓層

回復 #9 janice 的帖子

佢地好可憐呀

你快d去掉枯死的葉先, 幫佢地沖下涼, 應該會好少少....

其實你在lunch time/morning before work趁人少少時搞應該唔會俾人鬧的, 反正那些是你的私人時間(當然一開始唔好大搞特搞...)慢慢來, 應該ok gar

回復

玲儿 發表於 2007-7-29 12:15:33 |顯示全部樓層
睇到佢地真系好心"up"啊..
回復

WaiWai 發表於 2007-7-29 16:09:21 |顯示全部樓層
D花真可憐  你逐小逐小攪,應該沒有人會十分留意o既。
回復

ErineBB 發表於 2007-7-29 16:31:02 |顯示全部樓層
As I am you... I will take care them one by one during lunch time..
Oor... your working place seem in Central wor... good place..

Mine die in dry you know... gosh
回復

noel 發表於 2007-7-30 10:41:50 |顯示全部樓層
原帖由 janice 於 2007-7-28 20:08 發表

noel

500 ml水樽開幾多洗潔精好呢
佢地好污糟呀
我都唔係好敢搞
驚佢地有蟲呀

再比一張相你地睇
加一滴囉~  為免起太多泡,先開半支温水稀釋,後加入水喉水。
啲葉又真係幾咩wor....   
咪担心咁多,做得幾多得幾多啦!
回復

比得大帝 發表於 2007-7-30 10:55:28 |顯示全部樓層
下次轉工, 要問吓佢地有冇專人打理AV, 重要佢拿些成品出嚟睇過證實一下.

我工司個TEA LADY 好掂, 放低D花走咗去成個星期都好放心.
回復

Apple 發表於 2007-7-30 12:20:11 |顯示全部樓層
晒到好可怜啊,不如confirm过冇人要,带返屋企慢慢执啦
回復

Joyce 發表於 2007-7-30 13:30:55 |顯示全部樓層

花花好慘呀~~~

襯叮飯時去剪一剪葉,一盆一盆咁慢慢攪
回復

糖糖 發表於 2007-7-30 13:58:50 |顯示全部樓層
janice 的office係唔係ICBC TOWER呀??
回復

janice 發表於 2007-7-30 21:33:10 |顯示全部樓層
今日同佢地淋水先

有d盆,佢地用發泡膠杯黎種
又冇底碟
d水一淋就出返晒黎
最慘係.......
一淋左水,d泥發出好大陣泥臭
好彩我係食完飯先整佢地
如果唔係,就真係食唔落飯

比幾張今日影既相大家睇
佢地好似已經冇咩生存氣息

P.S.大家睇相好啦,唔好研究background 喇,thxthx
(點解由舊website到而家大家都鍾意...... )
回復

tata 發表於 2007-7-30 23:46:51 |顯示全部樓層
janice,

努力! 救救小生命呀
回復

12下一頁