不文之物

作者: siuyin 发表于 2008-4-14 11:28:41
3146 5
这个像那话儿的球,不是金手指,是金手指跟夕雾的杂交种,叫做 Mammillaria 'Pink Nympf'

龍劍飛 發表於 2008-4-14 13:54:50 |顯示全部樓層
原帖由 siuyin 於 2008-4-14 11:28 發表
这个像那话儿的球,不是金手指,是金手指跟夕雾的杂交种,叫做 Mammillaria 'Pink Nympf'

呢個品種我o係酒店對面附近見過!    易種嘛 ?    
之前我買過一細盆金手指 ($6), 擺o左一星期就爛死了, 唔知係咪店主截枝唔靚有傷口(橙色)....

siuyin 發表於 2008-4-14 14:57:11 |顯示全部樓層
其实大部份乳突球Mammillaria品种都很易打理,只要坚持足够光照,适当水份再加适量的肥,要它们死也不是这麽容易
龍劍飛 發表於 2008-4-14 21:38:13 |顯示全部樓層
原帖由 siuyin 於 2008-4-14 14:57 發表
其实大部份乳突球Mammillaria品种都很易打理,只要坚持足够光照,适当水份再加适量的肥,要它们死也不是这麽容易

你o的仙人掌用咩類型/份量o既泥土種o架 ?
siuyin 發表於 2008-4-15 19:03:56 |顯示全部樓層
原帖由 龍劍飛 於 2008-4-14 21:38 發表

你o的仙人掌用咩類型/份量o既泥土種o架 ?

5份黑泥,2份蛭石,3份珍珠岩,在缤纷可找到这些
龍劍飛 發表於 2008-4-15 20:45:19 |顯示全部樓層
原帖由 siuyin 於 2008-4-15 19:03 發表

5份黑泥,2份蛭石,3份珍珠岩,在缤纷可找到这些

三樣買番o黎照以上份量撈埋一齊就得嘞? 唔駛分上下次序?  我見你o的仙人掌介質面全部係碎石仔o既 , 係咪面最需要透氣 ?