昨日逛了花墟~

作者: JenniferC 发表于 2008-4-13 12:51:30
5752 32
山x啦入了不少靚球、兜及星星,不少還是綴化了的,有少量一百左右,其他2百以上,我昨日都看了很~~久~~~,不過…
全是未上盆的嫁接株,有興趣就去看看吧。

(我就比唔起錢買了…)
蠍子仔 發表於 2008-4-13 13:03:34 |顯示全部樓層
見老板在折包裝,睇左好耐,我都系,無錢買,
有機會去泰國先同佢地死過
龍劍飛 發表於 2008-4-13 14:33:21 |顯示全部樓層
我o尋日都有逛到, 見到個老闆不停拆包裝紙, 好似全部都係嫁接,  無一個完完整整o既, 有個黃色好靚 ....
sam 發表於 2008-4-13 14:43:40 |顯示全部樓層
我覺得 山x啦 d貨越來越貴!
龍劍飛 發表於 2008-4-13 14:51:12 |顯示全部樓層
原帖由 sam 於 2008-4-13 14:43 發表

不過品種少見o的, 同埋聽個老闆講o野, 覺得佢對種植仙人掌應該好有心得, 有次見到佢用cutter 切o左仙人掌一細忽, 話等出新芽 , 否則唔夠搵  ....
JenniferC 發表於 2008-4-13 15:27:00 |顯示全部樓層
原帖由 龍劍飛 於 2008-4-13 14:33 發表
我o尋日都有逛到, 見到個老闆不停拆包裝紙, 好似全部都係嫁接,  無一個完完整整o既, 有個黃色好靚 ....

唔係好似,問過了,全是嫁接的,若果係實生,我仲唔"拿拿林"去提錢…

當時見到個大過我牶頭的有白疣的鸞鳳玉,不是特別漂亮啊~,就是一見鍾情了 ,好在大腦還受控制……

原帖由 sam 於 2008-4-13 14:43 發表

我覺得價錢都ok(樓上間折左都好~~貴),山xx的價錢在樓上果間應該只買到1~2吋左右的size的兜,之前在明1見過有實生及嫁接,不過價錢都是差不多,現在還有綴化了的少見物,我覺得件貨係這個價錢的了,只是…我個人比唔出這個價…
(比我家人知,實攞刀砍我 )

marcopolo18183 發表於 2008-4-13 15:58:45 |顯示全部樓層
我都系围观者之一。有许多珍品,奇形独特。
顺便想请问一下嫁接方面的知识,系点样嫁接ka? 真是神奇
sam 發表於 2008-4-13 20:56:10 |顯示全部樓層

回復 6# 的帖子

其實以前 山xx d真係好抵買o架!
宜家就緊貼市場價啦!有時甚至超越添!
樓上18xx 就更加唔使講啦!
龍劍飛 發表於 2008-4-13 21:25:17 |顯示全部樓層
原帖由 JenniferC 於 2008-4-13 15:27 發表

唔係好似,問過了,全是嫁接的,若果係實生,我仲唔"拿拿林"去提錢…

當時見到個大過我牶頭的有白疣的鸞鳳玉,不是特別漂亮啊~,就是一見鍾情了 ,好在大腦還受控制……

我覺得價錢都ok(樓上間折左都好~~貴),山xx的價 ...

早一兩個星期, 我o係佢度先後買o左兩個兜!

如果o尋日o個o的唔係嫁接, 我可能會忍唔住又買 .....

我成日覺得可能因為個仙人掌o既根部有問題, 所以用o左去嫁接 .....

另外我o係70年尾o係盆栽店見到o的仙人掌都要賣幾十蚊, 相比之下, 而家o的仙人掌售價都算合理o架嘞!

fcat 發表於 2008-4-13 21:36:01 |顯示全部樓層
大家好!本人最近都愛上多肉植物!
所以一有時間都會到花墟看看有什麼新品種!
但係只知有繽x,明x,18xx,唔知仲有間山xx?
各位多肉界前輩可否告知大概位置?
knyu 發表於 2008-4-13 21:36:41 |顯示全部樓層
有冇人話我知山x係邊間呀?
sam 發表於 2008-4-13 21:38:08 |顯示全部樓層
價錢變化.......主要因為祖國大量生產成果!

我試過別處買 大和錦 只係$10,但 山xx 一樣貨色就要$38!樓上18xx都係$38(但有坭盆仔種好),折賣$26!
所以,行多幾檔先買就冇乜錯!
sam 發表於 2008-4-13 21:43:22 |顯示全部樓層

回復 10# & 11# 的帖子

x卡啦..........垃圾站行過公園果邊 對面。
龍劍飛 發表於 2008-4-13 21:47:15 |顯示全部樓層
Where is 18xx ?  
fcat 發表於 2008-4-13 21:49:18 |顯示全部樓層
謝謝!有時間一定會去尋宝!
sam 發表於 2008-4-13 21:53:22 |顯示全部樓層

回復 14# 的帖子

'森x園' 同 餅店 之間閣樓舖!
龍劍飛 發表於 2008-4-13 21:58:25 |顯示全部樓層
原帖由 sam 於 2008-4-13 21:53 發表
'森x園' 同 餅店 之間閣樓舖!

原本是o個間"小xx", o的o野超貴 ....
fcat 發表於 2008-4-13 21:59:39 |顯示全部樓層
18xx係樓上舖!在好達大廈不過只係做到月尾!
現在正在清貨!
variable 發表於 2008-4-13 22:09:26 |顯示全部樓層
今日出開去特登去睇睇,見到老細教下人種多肉
話5月開始休眠要斷水斷肥,應該係高手黎
話時話,d品種都幾豐富
好多人買,原來咁多人鍾意仙肉
四少 發表於 2008-4-14 00:37:48 |顯示全部樓層
原帖由 fcat 於 2008-4-13 21:59 發表
18xx係樓上舖!在好達大廈不過只係做到月尾!
現在正在清貨!

清貨都咁貴 ...
推銷手法
12下一頁