羅漢松種植一問

作者: samkee 发表于 2012-7-10 00:52:17
3319 6

感謝這裡的園友送贈羅漢松種子,有4粒全部成功發芽
經過大半年緩慢生長,圖中是其中三盆

有點種植問題想請教各位。

﹣要再換盆了嗎?要注意什麼?
﹣換盆是不是換一個大一點的便可? 是不是不能換太大的盆呢?我在想直接換較大的種,只是要多點泥,但到園藝店說不要換太大的,有什麼學問呢?

另外,留意到羅漢松這幾盆泥上生了一層綠色的,這是什麼來的?好多絨面咁,其他盆(士多啤厘)的沒有這層。
要不要移除?

謝謝
q41qq 發表於 2012-7-10 01:21:08 |顯示全部樓層
其实无所谓大盆长的更快,罗汉松还是喜欢肥沃的沙壤土,小盆的话根盘会好一点!绿色的是青苔一般作为盆景素材,可以清除长的太多影响根的呼吸!
麥煞那 發表於 2012-7-11 00:12:11 |顯示全部樓層
係呀 羅漢松生太高唔知放係邊都係個問題來架
nightscrawler 發表於 2012-7-11 00:56:54 |顯示全部樓層
羅漢松都唔算生得快, 照相片睇唔係好需要換盆住, 如想佢大得快就最好落地種啦....到合適大細先再上返盆. (如果可以既話)
samkee 發表於 2012-7-11 17:48:05 |顯示全部樓層
謝謝, 查實又唔駛佢生得好快, 用得盤都預左比落地生得慢
暫時都不會考慮落地種, 地方小未諗到個長久落地位置, 落地無得走位, 用盤都可以有需要時轉換位置
或者遲些試下移一棵落大盤種
samkee 發表於 2012-7-11 17:53:24 |顯示全部樓層
請教各位, 泥土有需要改動嗎?
現在是用黑泥溝靚土 (約1:1)種的
有園友說用沙壤土, 但是不是保水較差呢?
如沙壤土好些, 可考慮在換盤時加泥以沙壤土為主, 咁樣做得唔得呢?

另外見到網上有些種的用赤玉土? 呢D係咪好貴呢? 同埋適合嗎?
謝謝
nightscrawler 發表於 2012-7-15 23:25:07 |顯示全部樓層
samkee 發表於 2012-7-11 17:53
請教各位, 泥土有需要改動嗎?
現在是用黑泥溝靚土 (約1:1)種的
有園友說用沙壤土, 但是不是保水較差呢?

赤玉土比較疏水透氣, 但通常幾年後會開始粉狀化, 而且價錢亦較貴.