風蘭(船形蘭)開花了

作者: orchids 发表于 2008-4-12 12:55:48
3703 13
種了近三年,才第一次開花,只得一朵,不過在晚上非常香.

Aerangis fastuosa

Aerangis fastuosa
friday 發表於 2008-4-12 18:48:03 |顯示全部樓層
什麼名呀 ??

好靚woo

我以為風蘭葉只有長條形 tim .... 真係知得太少
orchids 發表於 2008-4-12 19:13:16 |顯示全部樓層
原帖由 friday 於 2008-4-12 18:48 發表
什麼名呀 ??

好靚woo

我以為風蘭葉只有長條形 tim .... 真係知得太少

多謝參觀!佢係Aerangis fastuosa,不過我種得好奀,攪到朵花大過塊葉.
四少 發表於 2008-4-12 19:36:52 |顯示全部樓層
其實... 舊石係咪一直由佢泡水, 咁就可以唔洗淋水 只要更換水碟 d 水就 ok ??
godown 發表於 2008-4-12 21:25:48 |顯示全部樓層
我的Aerangis fastuosa都開了,真的好香
orchids 發表於 2008-4-13 15:03:54 |顯示全部樓層
原帖由 四少 於 2008-4-12 19:36 發表
其實... 舊石係咪一直由佢泡水, 咁就可以唔洗淋水 只要更換水碟 d 水就 ok ??

哩個季節都濕,我都係隔幾日照頭淋一次,淋完水才放回碟內,秋天時濕度低就有加水落碟底,不過我唔知咁做啱唔啱,我只係試下造個拼景(果D好靚嘅苔蘚係剛剛放落去,原先放落去果D已枯晒).
sosxxx12 發表於 2008-4-13 21:01:08 |顯示全部樓層
《本草網目拾遺》內說:市賈率以風蘭根偽充(霍石斛),但風蘭形直不縮,色青黯.嚼之不黏齒,味微辛.
Exodus 發表於 2008-4-13 21:48:24 |顯示全部樓層
原帖由 sosxxx12 於 2008-4-13 21:01 發表
《本草網目拾遺》內說:市賈率以風蘭根偽充(霍石斛),但風蘭形直不縮,色青黯.嚼之不黏齒,味微辛.

呢隻唔係日本風蘭
馬達加斯加黎架wo
sosxxx12 發表於 2008-4-13 22:06:57 |顯示全部樓層
原帖由 Jumpluff 於 2008-4-13 21:48 發表

呢隻唔係日本風蘭
馬達加斯加黎架wo

哦.....擺左個大大烏龍Tim
空手道道人 發表於 2008-4-13 22:12:54 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-4-12 12:55 發表
種了近三年,才第一次開花,只得一朵,不過在晚上非常香.

Orchid
開得好靚呀,我現在開始喜歡白色的洋蘭
orchids 發表於 2008-4-14 17:56:25 |顯示全部樓層
原帖由 空手道道人 於 2008-4-13 22:12 發表

Orchid
開得好靚呀,我現在開始喜歡白色的洋蘭

多謝前輩讚賞!這種蘭花的香味不錯,但我都是最喜歡國蘭的香味.
kahsing 發表於 2008-4-15 17:50:34 |顯示全部樓層
种的真美~
JESSLUN 發表於 2008-4-16 09:04:31 |顯示全部樓層
形态唔错喔!真系有恒心,等三年先遇见!
orchids 發表於 2008-4-16 12:47:01 |顯示全部樓層
多謝各位參觀!哩個look係上年的攪作(因為買左10蚊店的浮水石盆),本來搵佢試種瓶景,點知整瓜左原本的植株,哩棵係在近根位置再長出的.
因見到有花友話哩棵唔多似風蘭,但我買時賣花的話係風蘭,所以我昨日都有搵下資料,原來以前佢果屬都當係風蘭,現在哩個屬就叫船形蘭屬,如果我攪錯,請更正.