串串心

作者: goldking2 發表于 2008-4-12 00:16:33
5108 15
試過向下吊, 本來都幾好睇, 但就好易纏埋一舊. 而家試下咁樣.
Tony 發表於 2008-4-12 00:25:06 |顯示全部樓層
咁~~~好似怪怪地
回復

goldking2 發表於 2008-4-12 09:28:09 |顯示全部樓層
無所謂啦, 呢棵都係啱啱剪完再生, 過一排等佢生密D再鋪上來睇下會唔會好D.
回復

Tiger 發表於 2008-4-14 14:51:46 |顯示全部樓層

回復 3# 的帖子

你有冇比佢地晒大陽架?幾耐淋一次水?用咩泥?一個月前買左一盆, d心心不停咁爛.
回復

Exodus 發表於 2008-4-14 17:54:37 |顯示全部樓層
原帖由 Tiger 於 2008-4-14 14:51 發表
你有冇比佢地晒大陽架?幾耐淋一次水?用咩泥?一個月前買左一盆, d心心不停咁爛.

曬得
鍾意乾
佢會有好多塊莖生出黎儲水同營養

不過吊住種好易越生越細
回復

Tiger 發表於 2008-4-14 23:37:28 |顯示全部樓層

回復 5# 的帖子

我見買番黎個時d泥好濕, 一直都唔洗淋水, 但就不斷爛葉. 用咩泥架.
回復

goldking2 發表於 2008-4-14 23:41:49 |顯示全部樓層
室內種, 睇書就話唔好晒, 喜愛明亮無直射光,
好粗生,  我就隔日淋水.
回復

goldking2 發表於 2008-4-14 23:44:29 |顯示全部樓層
一般都係用培養土, 百佳或實惠10蚊包
回復

catcatduck 發表於 2008-4-18 01:23:35 |顯示全部樓層
串串心以前大家姐係屋企種過一棵好靚又開過花,不過之後就搬了去她公司養就死了 ,她再種兩次都種不到.跟着我就愛上了串串心 ,我在舊公司及屋企都有試過再種各一次但都失敗了 ,今次這盆放在二家姐公司的普通開窗洗手間種,居然種得到,現在種了一年都種得 ,但好似係咪要換泥呢及換盆因為我唔識種?希望各位高手教我今次點樣保着棵串串心?ThankYou!!!
DSC00001 (Small).JPG
DSC00003 (Small).JPG
DSC00004 (Small).JPG
DSC00005 (Small).JPG
DSC00006 (Small).JPG
DSC00007 (Small).JPG
回復

八王爺 發表於 2008-4-18 06:04:18 |顯示全部樓層
我以前都种 得很好。

要訣是 盆小,多見光,不用太晒。
空氣濕度夠,不用太多水,溫度穩定。

楼上的可以換泥,但不要換盆。
太大盆泥土中間長時間不乾,对串串心不好。
若想多养,应剪枝扦插。分開几盆养。
回復

catcatduck 發表於 2008-4-18 14:15:50 |顯示全部樓層
八王爺請問你我影的相片中DSC00004及DSC00003是否要的球根可以剪下來變多幾盆.泥土有沒有需要特別之選,另現在的原本的一盆會否太迫了?
回復

Tiger 發表於 2008-4-18 17:57:52 |顯示全部樓層
我個盆今日宣佈死亡了
回復

catcatduck 發表於 2008-4-18 18:17:48 |顯示全部樓層
O No .
回復

八王爺 發表於 2008-4-22 06:19:22 |顯示全部樓層
基本上一個 小「薯仔」連最少2片心葉,可以做一棵。
換泥,可以用 普通植物用包裝泥 + 金泥+蛭石,幫助疏水通氣。
喜歡長的 吊掛式,就不要剪斷,只要換泥把其中1-2條,分开养。若想种多幾盆,又不破壞原來那盆的外觀,就把1-2條長的剪下來,再分一段一段剪開,以1-2個小「薯仔」連幾片心葉為單位,剪後放在一旁約1小時等切口乾了,就把「薯仔」埋在土中,葉片外露。過7-10日,長根了,就是新的一盆。
回復

catcatduck 發表於 2008-4-22 20:01:17 |顯示全部樓層
多謝八王爺的教導! Thankyou!
回復

大白燦 發表於 2008-5-5 22:28:57 |顯示全部樓層
從前種過葉片養得不大, 我覺得葉片大才好看
回復