DIY 花架 有尺寸 有圖

作者: 花貓貓 發表于 2008-4-10 16:14:33
38562 121
alextang 發表於 2008-4-14 01:19:13 |顯示全部樓層
識揸鑊剷,好本事啦!
其它叫師傅做就得啦!
回復

呵呵笑 發表於 2008-4-14 09:24:34 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-4-14 00:18 發表
今日 我家師傅帶我去 (實惠) 唔係去買料 - 做花架  佢話買料都幾佰蚊+要做餐死喎.(多多藉口) 現成買就方便快捷. 激氣呀!!

實惠我都有睇過啊,果種不鏽鋼兩層架,約需銀子500大洋哦。
回復

sam 發表於 2008-4-14 11:18:02 |顯示全部樓層
實X 百搭鋼架(任你配搭果隻) 幾穩固、易砌!我都有用過,但日曬雨淋會生!
d膠轆亦乘受唔到放盆栽重量!慢慢會扁晒.....推都推唔郁!
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-4-14 11:38:02 |顯示全部樓層
原帖由 sam 於 2008-4-14 11:18 發表
實X 百搭鋼架(任你配搭果隻) 幾穩固、易砌!我都有用過,但日曬雨淋會生!
d膠轆亦乘受唔到放盆栽重量!慢慢會扁晒.....推都推唔郁!

我有5個lee d架天台用緊,全部d膠轆死晒
回復

maymay靚 發表於 2008-4-14 12:58:53 |顯示全部樓層
原帖由 哈貓兒 於 2008-4-14 00:27 發表

唔緊要啦! 你師傅都算有心, 帶你去(實實)買料 用住先啦  對了 種子今天已經寄出, 請查看唷.

多謝 哈貓兒  我會日日留意住個信箱, 昨日我仲專程去街市買荷蘭豆, mei左入面d種,諗住晒乾做種子, 但我個菲菲話咁樣唔得喎,一定要係樹上已熟透及已變黃左既先種到, 係咪真呢????
回復

alextang 發表於 2008-4-14 13:46:08 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-4-14 12:58 發表

多謝 哈貓兒  我會日日留意住個信箱, 昨日我仲專程去街市買荷蘭豆, mei左入面d種,諗住晒乾做種子, 但我個菲菲話咁樣唔得喎,一定要係樹上已熟透及已變黃左既先種到, 係咪真呢???? ...

是呀。街市買荷蘭豆種子未成熟透。種唔到架!
回復

maymay靚 發表於 2008-4-14 14:30:46 |顯示全部樓層
哦!!   原來係真 ga.....   唔該 小密蜂.  好彩 哈貓兒 寄緊比我. 真係多謝各位花友
回復

yuwaiman 發表於 2008-4-16 14:27:29 |顯示全部樓層
原帖由 sam 於 2008-4-13 14:39 發表
係視乎轆種類......同埋負重量!
有一種奶白色 '尼龍轆'(d人係咁叫).....細細個都可以負荷到好重機器!你問五金舖d人就會搵到架喇。

想問吓你地d轆有冇得 lock 死架(好似d bb 車咁, lock 咗推唔郁), 我老公話驚唔 lock 死, 大風會吹, 危唔危險
請各位分享吓你地d經驗, 唔該晒
回復

Fonica 發表於 2008-4-16 14:33:49 |顯示全部樓層
原帖由 yuwaiman 於 2008-4-16 14:27 發表

想問吓你地d轆有冇得 lock 死架(好似d bb 車咁, lock 咗推唔郁), 我老公話驚唔 lock 死, 大風會吹, 危唔危險
請各位分享吓你地d經驗, 唔該晒

有嫁,轉方向,lock死既都有得賣,最好買外國貨.
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-4-16 15:43:43 |顯示全部樓層
我之前上網買開架個間公司的套裝存有八折(買3個以上)www.shelf.com.hk ,不過要"撻朵",D架吉XX有賣,如花友有興趣pm我給你聯絡人
p.s. D套裝架5月加價
      D普通轆(衣架個隻)都OK,不過係室內

問,不過佢地唔擔保會不會生鏽(我見過有鄰居戶外用了2年都ok,好過實x個d,but 真係貴d)

回復

yuwaiman 發表於 2008-4-16 16:00:37 |顯示全部樓層
原帖由 Fonica 於 2008-4-16 14:33 發表

有嫁,轉方向,lock死既都有得賣,最好買外國貨.

咁請問係咪五金舖有賣呀, 我今日問果間五金舖d角鐵連cut要$350, 但d2"日本轆($70)係冇得lock, 佢話有得 lock 果d唔啱裝角鐵架, 唔知係咪呢, 請幫忙解答一吓, 先謝各位
回復

Fonica 發表於 2008-4-16 17:04:57 |顯示全部樓層
原帖由 yuwaiman 於 2008-4-16 16:00 發表

咁請問係咪五金舖有賣呀, 我今日問果間五金舖d角鐵連cut要$350, 但d2"日本轆($70)係冇得lock, 佢話有得 lock 果d唔啱裝角鐵架, 唔知係咪呢, 請幫忙解答一吓, 先謝各位 ...

我所知新填地街有d舖頭專賣轆既,但係有得 lock 果d啱唔啱裝角鐵架呢個問題,等我今晚返屋企問吓老細先識答妳啊
回復

花貓貓 發表於 2008-4-16 17:45:33 |顯示全部樓層
原帖由 yuwaiman 於 2008-4-16 16:00 發表

咁請問係咪五金舖有賣呀, 我今日問果間五金舖d角鐵連cut要$350, 但d2"日本轆($70)係冇得lock, 佢話有得 lock 果d唔啱裝角鐵架, 唔知係咪呢, 請幫忙解答一吓, 先謝各位 ...

老闆講得岩呀, 日本轆($70)係冇得lock的 其實如果你放滿了花花 應該都唔會點郁喎!
我天台超級大風, 但個架就冇郁過呢!! 你說你的角鐵連cut要$350 (包括日本轆嗎?)有幾大呢!

回復

maymay靚 發表於 2008-4-16 17:52:06 |顯示全部樓層
嘩 !! 都好貴喎...  唔怪得我家師傅話 買現貨啦!!
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-4-16 18:01:52 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-4-16 17:52 發表
嘩 !! 都好貴喎...  唔怪得我家師傅話 買現貨啦!!

係bow,如果我用衣櫃(18"x48"x71"3層有轆)果隻折咗都係$439,唔洗自己台
我正考慮用18x48x72 5層2-3套,好似底d
回復

yuwaiman 發表於 2008-4-17 00:11:03 |顯示全部樓層
原帖由 哈貓兒 於 2008-4-16 17:45 發表

老闆講得岩呀, 日本轆($70)係冇得lock的 其實如果你放滿了花花 應該都唔會點郁喎!
我天台超級大風, 但個架就冇郁過呢!! 你說你的角鐵連cut要$350 (包括日本轆嗎?)有幾大呢! ...

唔包轆架, 呢個仲要係友情價, 我托公司工程人員幫我報的, 嗰架比哈貓兒果個略大, 個底約100 x 90cm
回復

Fonica 發表於 2008-4-17 00:27:54 |顯示全部樓層
yuwaiman
家中老細話有lock既轆係好難裝上角鐵架...除非加工...可能比較覆習
回復

花貓貓 發表於 2008-4-17 00:37:12 |顯示全部樓層
原帖由 yuwaiman 於 2008-4-17 00:11 發表

唔包轆架, 呢個仲要係友情價, 我托公司工程人員幫我報的, 嗰架比哈貓兒果個略大, 個底約100 x 90cm

唔包轆,仲要係友情價,真係有點貴喎!
回復

yuwaiman 發表於 2008-4-17 09:46:42 |顯示全部樓層
原帖由 Fonica 於 2008-4-17 00:27 發表
yuwaiman
家中老細話有lock既轆係好難裝上角鐵架...除非加工...可能比較覆習

唔該晒, 等我今晚再同我老公研究吓要點整
回復

yuwaiman 發表於 2008-4-17 09:49:53 |顯示全部樓層
原帖由 哈貓兒 於 2008-4-17 00:37 發表

唔包轆,仲要係友情價,真係有點貴喎!

我都覺得係, 不過我住荃灣, 如果要磚燈搵架車由旺角車返呢我驚仲貴, 咁多條鐵又驚2果人拎唔到
回復