DIY 花架 有尺寸 有圖

作者: 花貓貓 發表于 2008-4-10 16:14:33
38573 121
alextang 發表於 2008-4-11 20:12:19 |顯示全部樓層
我補充少少啦。好做工夫就更是萬能角鐵啦。
鋁角都好做。不過幾貴,同付重力就沒鐵咁好。
其實鉛水鐵都難生。(cut 口,焊口,鑽洞)別外,
cut 口、焊口可以上鉛水油。(貴野)幾十元得少少)
其實鉛水鐵是不用上油的,上了都沒用(好快會甩)。

各種用料都有其好處,各人就自已方便啦。
回復

JenniferC 發表於 2008-4-11 20:43:45 |顯示全部樓層
我爸的意見係,鋁比較脆身,日曬雨淋會起野(<<唔記得乜野),加上負重…
用鋁角的方法,被否決了。
回復

花貓貓 發表於 2008-4-11 22:52:03 |顯示全部樓層
原帖由 JenniferC 於 2008-4-11 20:43 發表
我爸的意見係,鋁比較脆身,日曬雨淋會起野(

你爸爸說的是否白洪 (白白一點點)嗎? 如果用鋁的話, 可以用拉釘方便一點.
                                     (以上是我老公說的)

回復

maymay靚 發表於 2008-4-11 23:43:15 |顯示全部樓層
哈貓兒, 原來你都有個御用師傅+顧問
回復

花貓貓 發表於 2008-4-11 23:53:33 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-4-11 23:43 發表
哈貓兒, 原來你都有個御用師傅+顧問

嘻嘻... 係呀! 我個位是御用工人.....
回復

maymay靚 發表於 2008-4-11 23:59:24 |顯示全部樓層
請問...知道邊度有 荷蘭豆種子? 今日去花墟都揾唔到 ...
回復

sam 發表於 2008-4-12 11:26:55 |顯示全部樓層

回復 46# 的帖子

街市咪有荷蘭豆囉!都一樣種到嘅!
回復

sam 發表於 2008-4-12 12:15:26 |顯示全部樓層
原帖由 JenniferC 於 2008-4-11 20:43 發表
我爸的意見係,鋁比較脆身,日曬雨淋會起野(

飛機都係用鋁合金造(當然靚d果種啦)!
玻璃屋、鋁窗等工程都係用鋁嘅;造花架?冇問題喎!最主要係睇用料同設計啫;至於白色果d氧化物,對結構影響不大
順帶一提,如果加轆,最好用工業用heavy duty嘅轆呀!
回復

花貓貓 發表於 2008-4-12 12:57:41 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-4-11 23:59 發表
請問...知道邊度有 荷蘭豆種子? 今日去花墟都揾唔到 ...

是不是甜豆呀 我有種子喎  pm給我地址 我寄給你啦
回復

maymay靚 發表於 2008-4-12 13:19:41 |顯示全部樓層
我就係落左街市買番黎既 荷蘭豆(子), 已一星期啦, 但有D花友話個D子未夠熟種唔到喎.
多謝... 哈貓兒, 我唔識點 PM 地址比你??
回復

花貓貓 發表於 2008-4-12 14:26:29 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-4-12 13:19 發表
我就係落左街市買番黎既 荷蘭豆(子), 已一星期啦, 但有D花友話個D子未夠熟種唔到喎.
多謝... 哈貓兒, 我唔識點 PM 地址比你??

你看見有發短消嗎 你按這個 打我的名字 再PM 地址給我啦
回復

maymay靚 發表於 2008-4-13 00:05:29 |顯示全部樓層
哈貓兒, PM 左 啦. 原來好 EASY, 我咁都唔識, 羞死
回復

yuwaiman 發表於 2008-4-13 12:01:12 |顯示全部樓層
想問吓d轆4"夠唔夠, 定要用到6"
回復

sam 發表於 2008-4-13 14:39:35 |顯示全部樓層

回復 53# 的帖子

係視乎轆種類......同埋負重量!
有一種奶白色 '尼龍轆'(d人係咁叫).....細細個都可以負荷到好重機器!你問五金舖d人就會搵到架喇。
回復

花貓貓 發表於 2008-4-13 14:45:41 |顯示全部樓層
原帖由 yuwaiman 於 2008-4-13 12:01 發表
想問吓d轆4"夠唔夠, 定要用到6"

我用4個 就夠力了 如果用祖國貨就....
回復

sam 發表於 2008-4-13 15:31:49 |顯示全部樓層

回復 55# 的帖子

花友y(54#)  係問 — 用 4吋 or 6吋 轆呀!
回復

花貓貓 發表於 2008-4-13 15:43:48 |顯示全部樓層
原帖由 sam 於 2008-4-13 15:31 發表
花友y(54#)  係問 — 用 4吋 or 6吋 轆呀!

咦...係喎 係喎  我應該是用4"吋的
回復

maymay靚 發表於 2008-4-14 00:18:13 |顯示全部樓層
今日 我家師傅帶我去 (實惠) 唔係去買料 - 做花架  佢話買料都幾佰蚊+要做餐死喎.(多多藉口) 現成買就方便快捷. 激氣呀!!
回復

花貓貓 發表於 2008-4-14 00:27:17 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-4-14 00:18 發表
今日 我家師傅帶我去 (實惠) 唔係去買料 - 做花架  佢話買料都幾佰蚊+要做餐死喎.(多多藉口) 現成買就方便快捷. 激氣呀!!

唔緊要啦! 你師傅都算有心, 帶你去(實實)買料 用住先啦  對了 種子今天已經寄出, 請查看唷.
回復

ilovechocolate_ 發表於 2008-4-14 00:51:14 |顯示全部樓層
唉~
你地咁勁0既...自己D.I.Y
我呢d女人仔叫我揸鑊剷就識
回復