DIY 花架 有尺寸 有圖

作者: 花貓貓 發表于 2008-4-10 16:14:33
38560 121
yuwaiman 發表於 2008-4-11 10:12:36 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-4-10 23:41 發表
(呵呵園主) 你都黎趁熱鬧, 真好.
我已 order 屋企個師傅,起左個草圖.. 希望可做到似 (哈貓兒) & (草民)
個架咁靚啦

你就好啦, 已起草圖, 我個師傅睇完嗰圖只係一句"得啦"
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-4-11 10:20:34 |顯示全部樓層
原帖由 alextang 於 2008-4-10 19:45 發表

不如用鉛水鐵喔。又唔洗油漆。

鉛水鐵係乜野東東,是否同角鐵一樣有孔的?貴唔貴?.......唔知d問題會唔會傻咗d
回復

sam 發表於 2008-4-11 10:44:11 |顯示全部樓層
鉛水鐵要燒焊....鑽洞都幾煩(太硬)!日久都會生!要補油漆!
用萬能角鐵唔使鑽洞/燒焊....但日曬兩淋一定好快的生!
所以我用鋁角....但要鑽洞,不過比較易d鑽....但價錢就貴過用鐵幾多!不過一定唔怕生!完全'maintenance free'!
回復

JenniferC 發表於 2008-4-11 10:47:44 |顯示全部樓層
我都想知…
除了鐵,還有沒有其他物料的"角鐵"?
要又放得重物又唔生銹o既…
(我媽話:有都好貴啦~)
回復

sam 發表於 2008-4-11 10:56:03 |顯示全部樓層

回復 24# 的帖子

鋁角囉!只係貴少少,物有所值!

(p.s. 其實仲有不銹鋼......靚好多............但係貴好....多!)
回復

JenniferC 發表於 2008-4-11 10:59:32 |顯示全部樓層
原帖由 sam 於 2008-4-11 10:44 發表
鉛水鐵要燒焊....鑽洞都幾煩(太硬)!日久都會生!要補油漆!
用萬能角鐵唔使鑽洞/燒焊....但日曬兩淋一定好快的生!
所以我用鋁角....但要鑽洞,不過比較易d鑽....但價錢就貴過用鐵幾多!不過一定唔怕生!完全'mai ...

啊~~就是這種!!
不過…請問"桌面"是否都是用鋁角/鋁板?
若果同長寬一層高度,大約要幾錢呢?
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-4-11 10:59:56 |顯示全部樓層
sam兄好多肉呀
回復

maymay靚 發表於 2008-4-11 11:20:16 |顯示全部樓層
係呀, 鉛水鐵都會生秀ga, 又貴, 我家窗花,鐵閘,圍欄,都用鉛水鐵, 我家師傅經常要補油, no la,
用鋁 都好喎, 不過師傅實乍型, 要鑽孔 (實唔準時交貨)
回復

sam 發表於 2008-4-11 11:30:16 |顯示全部樓層

回復 26# 的帖子

我就全個架都係用鋁角,方便疏水同疏氣;建議'起碼'用1.5吋厚料鋁角,個架會實淨d。
度好呎吋、計好所需鋁角總長度;鋁角料全支買會抵d!買果時叫五金舖cut埋,唔使自己鋸.....又方便運返屋企!(價錢?唔記得喇!唔算便宜,但一勞永逸!)
跟住自己鑽洞、收拉釘.............就做好個架喇!(其實.....自己做都幾係! 慢慢,咪當玩囉!)
回復

sam 發表於 2008-4-11 11:33:53 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-4-11 10:59 發表
sam兄好多肉呀

細細聲話你知.......只係一小部份咋!哈哈............
回復

sam 發表於 2008-4-11 11:40:15 |顯示全部樓層
一口氣俾咁多 '咁professional' 意見!打字又打到好.......!

Alex! ........我又要加分 ...........哈哈...............................

(p.s. 話時話....d分有咩用?)

回復

maymay靚 發表於 2008-4-11 11:57:24 |顯示全部樓層
有料啦,  角鐵 $38 - 10呎     鋁鐵 $85 - 20呎
回復

花貓貓 發表於 2008-4-11 12:11:43 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-4-11 11:57 發表
有料啦,  角鐵 $38 - 10呎     鋁鐵 $85 - 20呎

maymay靚 做完個花架 記得POST上來 給我們看看呢
回復

sam 發表於 2008-4-11 12:13:43 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-4-11 11:57 發表

但係唔同粗幼、厚度20呎鋁角支,係唔同價錢!視乎自己需要啦!
回復

maymay靚 發表於 2008-4-11 12:58:17 |顯示全部樓層
做好 一定 post 比大家,
多謝 sam 提醒 !!
回復

vincentma 發表於 2008-4-11 13:16:04 |顯示全部樓層
嘩!真係好有用呀!我一直想買花架,但合心水的又好貴。這些資料真係好實用!多謝各位花友熱心的資料
回復

龍劍飛 發表於 2008-4-11 13:27:32 |顯示全部樓層
就算識整都無地方擺 ....
回復

maymay靚 發表於 2008-4-11 14:30:18 |顯示全部樓層
原來好多花友都想整花架, 不如叫我師傅大量生產, 攞出黎賣,    係咪好有生意頭腦呢
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-4-11 14:37:58 |顯示全部樓層
原帖由 sam 於 2008-4-11 12:13 發表

但係唔同粗幼、厚度20呎鋁角支,係唔同價錢!視乎自己需要啦!

但我想放朱仔4-5盆一層,鋁角夠唔夠力?
我仲想加車轆,方便落(大)雨走鬼,得唔得架
回復

sam 發表於 2008-4-11 18:15:43 |顯示全部樓層

回復 39# 的帖子

夠唔夠力係主要睇 '用料' 同 '設計' ,用粗d同厚d鋁角,適當位置再加d鋁角枝支撐就一定夠力!
加車轆就梗係冇問題啦!
回復