我的粟米點解唔出花嘅?(完結編)

作者: PACO 發表于 2007-7-26 18:01:42
11873 66
sandy 發表於 2007-9-4 18:36:47 |顯示全部樓層
好啦. 等我又浸番支玩下先. 索性keep佢幾個月唔開樽.   一定臭死
回復

PACO 發表於 2007-9-4 22:06:33 |顯示全部樓層
原帖由 hellohello 於 2007-9-4 18:03 發表
PACO 兄! 報告一下我個邊嘅粟米生長情況。

平均每棵都有2棵粟米。

不過,好多蟲。

hellohello!你個D粟米好綠好健康喎!記得唔好攪佢D鬚呀
我個邊虫害就一般啦,蚜虫就真係冇得避了
這是我最後的一棵了!

回復

EddieOR 發表於 2007-9-4 22:15:47 |顯示全部樓層
哈哈,就黎變成我之前買既粟米種子咁既樣
回復

PACO 發表於 2007-9-4 22:21:23 |顯示全部樓層
原帖由 EddieOR 於 2007-9-4 22:15 發表
哈哈,就黎變成我之前買既粟米種子咁既樣

因為開頭見佢咁細棵,估佢都係冇料到,所以上星期冇摘到,今日見冇野收,多手摘黎一睇,點知有料到,唉!真係估佢唔到呀
回復

小雲 發表於 2007-9-4 23:44:12 |顯示全部樓層
原帖由 sandy 於 2007-9-4 18:36 發表
好啦. 等我又浸番支玩下先. 索性keep佢幾個月唔開樽.   一定臭死

Sandy:
海帶水係要一份海帶加十份水去浸起碼一個半月才能夠用。讓它能充份發酵分解才成為肥料的,因為這是透過發酵分解,在這個過程會產生就如糞便般的異味,兼會看到水會成為深黑色的,但時間愈長,發酵愈醇化,當中的水便會愈清轍和異味會消散,那時候就是用它的最好時機。用它時亦要一分海帶水再加九份水稀釋來施肥的,施完後要再用清水淋在植物上"過水"清一清,為怕未發酵完全的肥料停留在葉面上產生熱力令植物燒傷,"過水"是必要的。
另外浸海帶水的樽不能緊緊地扭實,因為海帶水(或其他用水浸的肥料一樣)在發酵過程中會不斷產生氣體,如樽子被密封而內裡的空氣不斷澎賬,這是有機會令樽子爆破,是非常危險的。更甚者是當你扭開樽子時,會即時引發內裡空氣向外擴張,到時內裡的臭臭肥料就會向你臉上噴,真的是臭死! 過往不少朋友較幸運的是當他們扭開樽子時只遇過如搖完汽水罐般在樽口流出泡沫肥料!但也叫人嚇死!
所以最好只需把樽蓋輕輕扭上,不要扭緊,讓它留有空隙使空氣滲出,不會谷爆樽子;而我就索性在樽蓋上鑽幾個小孔(當然是不要把它打歪了)就會萬無一失啦!  希望其他朋友都記緊這一點吧!

啲海帶水再浸一段比較長時間,我忘記左幾耐啦, 應該超過三,四個月, 佢又會完全冇味喎  發表於 2011-7-30 19:32
回復

sandy 發表於 2007-9-4 23:56:58 |顯示全部樓層
原帖由 小雲 於 2007-9-4 23:44 發表

Sandy:
海帶水係要一份海帶加十份水去浸起碼一個半月才能夠用。讓它能充份發酵分解才成為肥料的,因為這是透過發酵分解,在這個過程會產生就如糞便般的異味,兼會看到水會成為深黑色的,但時間愈長,發酵愈醇化,當中的水 ...

多謝你既分享同指教. 很受用. thanks in million :-)

好彩你講左我知. 唔好將個蓋緊封傘. 今晚才整左四樽花生full+骨粉水. 我全部都將個蓋扭得緊緊 .ai. 好彩. 否則.... 樽爆或開蓋時攪到我成個花園都嗅嗅la.  我明天立即給它開孔 .
回復

小雲 發表於 2007-9-5 23:47:29 |顯示全部樓層
希望其他朋友都要緊記這一點就最好!如果不能在樽蓋上鑽小孔,記住即使樽蓋不是扭緊,都要時不時把它再扭一扭鬆o下佢,令內裡空氣順暢地流出樽外就更加好。
回復