鳥兒病了!

作者: Sergio 发表于 2012-6-13 19:08:00
4265 15
我家中有一隻BB雀, 我見佢成日想睏想睏咁o既樣, d毛又鬆起來, 又無嘜餵口, 不過佢大便是正常.  有無人講比我知我可以點樣醫佢呀?
小女子 發表於 2012-6-13 19:28:28 來自手機 |顯示全部樓層
佢是甚麼雀?佢冷親。保暖,往雀街買「333」感冒葯。

他是一隻黑白bb仔. 我都唔知道佢為什麼會口咁樣! 333係邊間有得買?  發表於 2012-6-13 20:02
小女子 發表於 2012-6-13 19:32:13 來自手機 |顯示全部樓層
BB雀飲奶粉,用暖水開濃度適中奶佢飲,只要維持食和暖都可以有用。

點為之濃度適中, 是不是好似我地人開奶咁o既濃度?  發表於 2012-6-13 20:09
黑白仔也可以飲奶粉呀?  發表於 2012-6-13 20:03
Sergio 發表於 2012-6-13 20:12:06 |顯示全部樓層
小女子 發表於 2012-6-13 19:32
BB雀飲奶粉,用暖水開濃度適中奶佢飲,只要維持食和暖都可以有用。

點為之濃度適中, 是不是好似我地人開奶咁o既濃度?  黑白仔也可以飲奶粉呀?  
Sergio 發表於 2012-6-13 20:12:27 |顯示全部樓層
小女子 發表於 2012-6-13 19:28
佢是甚麼雀?佢冷親。保暖,往雀街買「333」感冒葯。

他是一隻黑白bb仔. 我都唔知道佢為什麼會口咁樣! 333係邊間有得買?
小女子 發表於 2012-6-13 20:56:48 |顯示全部樓層
黑白BB仔即是甚麼雀鳥??唔明?是否杜鵑鳥?
小女子 發表於 2012-6-13 20:58:07 |顯示全部樓層
有無佢相睇?可以見佢現在情況!
小女子 發表於 2012-6-13 20:59:57 |顯示全部樓層
雀BB專用奶粉,不是人類食的。在雀街有得買。
Sergio 發表於 2012-6-13 21:51:44 |顯示全部樓層
小女子 發表於 2012-6-13 20:59
雀BB專用奶粉,不是人類食的。在雀街有得買。

請問邊間有得買333 & 雀BB專用奶粉?  有沒有鋪頭名呀?  鳥兒睏訓了明早影相比你睇呀!  以下圖片便是黑白鳥, 佢其實有點似吱喳不過佢身形比吱喳細少一點.

佢唔似BB 雀喎... BB雀個咀邊係黃色o家~ 你平時俾咩佢食? 定係剛剛養o既?  發表於 2012-6-14 11:21
Sergio 發表於 2012-6-14 15:52:20 |顯示全部樓層
Sergio 發表於 2012-6-13 21:51
請問邊間有得買333 & 雀BB專用奶粉?  有沒有鋪頭名呀?  鳥兒睏訓了明早影相比你睇呀!  以下圖片便是黑白 ...

我平時去雀仔街買雀料比佢食囉!  依張相不是我的bb雀.
牠現在沒餵口, 食很少, 我餵佢才食多一點.  腳沒有力, 兩翼向下, 成日想睏訓.  不過佢大便是正常.
剛才已買了333藥餵佢, 希望佢會好番啦.
Sergio 發表於 2012-6-14 16:07:33 |顯示全部樓層
小女子 發表於 2012-6-13 20:58
有無佢相睇?可以見佢現在情況!

小女子, 這是佢的相片.  你看牠相眼無神.

評分

查看全部評分

小女子 發表於 2012-6-14 22:13:07 來自手機 |顯示全部樓層
佢好似無咩精神,有無保暖?佢肯自己自動去飲藥水嗎?
Sergio 發表於 2012-6-14 22:40:21 |顯示全部樓層
小女子 發表於 2012-6-14 22:13

佢仍然好有興趣食麥皮蟲及草蜢. 不過雀料佢便無興趣自己食, 我餵佢食才食.

佢自己好主動去飲藥水. 一d都唔擴拒.

不過我想問你什樣保暖?  我用了兩條籠布包住個雀籠.  希望唔比風入.   
早上我會打開少少雀籠布比書檯燈佢照.  不過書檯燈不是太熱.

Sergio 發表於 2012-6-14 22:40:50 |顯示全部樓層
Sergio 發表於 2012-6-14 16:07
小女子, 這是佢的相片.  你看牠相眼無神.

多謝karine償分
Sergio 發表於 2012-6-17 10:51:24 |顯示全部樓層
小女子 發表於 2012-6-14 22:13

(1) 小女子, 多謝你賜教.  我的BB鳥兒食了3天藥已好番好多了, 佢今天還細細聲唱歌仔.  我好感謝你!  附件是鳥兒最新的照片, 佢現在相眼已有番神.
     不過佢腳有一隻腳子腫腫地, 使佢不願意站立, 請問有什麼野可以幫到佢?

(2) 另外, 想再請教你, 如果鳥兒有食慾, 又唱歌, 表面看來沒什麼, 但佢d大便有點濕, 那是什麼原因?  最近鳥兒換毛中, 有沒有關係?

(3) 如果鳥兒大便中帶綠色, 是不是腸炎?  可以食什麼藥?