請問邊度買到大量和多種類香草種子?

作者: singsingtree 发表于 2008-4-8 22:28:07
6407 18
花虛一帶。賣出都係一小包。
請問有無人知邊度有大袋D賣香草種子地方?
唔該。
EddieOR 發表於 2008-4-8 22:31:40 |顯示全部樓層
花墟有 d 一小包,都有成千百粒。 ( 是乎係咩喇 )
你想買幾多既種子先 ?
蛀米虫 發表於 2008-4-9 12:38:03 |顯示全部樓層
香草發芽率好高喎!!  我分享回來的已發到疏苗都疏唔切......
你有幾塊田嗎???
gtrnismo 發表於 2008-4-9 14:05:04 |顯示全部樓層

你是否做零售?

大袋D???

你想幾大袋先
蠍子仔 發表於 2008-4-9 14:09:04 |顯示全部樓層
去國內中國種子網買
可以以kg計
你真的用來開田用呀,
想種甚麼香草
曇花一現 發表於 2008-4-9 14:16:55 |顯示全部樓層
好想見識下你既田地
一定好有規模...
ChrisTsui 發表於 2008-4-9 15:08:30 |顯示全部樓層
原帖由 蠍子仔 於 2008-4-9 14:09 發表
去國內中國種子網買
可以以kg計
你真的用來開田用呀,
想種甚麼香草

我想問中國既種子是否可以寄來香港?我之前o係淘x網見到一隻種子好想買,我o係香港搵唔到,但係大陸賣家話種子唔可以寄來香港,一旦被發現,罰款2萬元人民幣
之後問另一個賣家,佢就話可以用EMS寄出,運費150元人民幣,但係包種子只係值15元
蛀米虫 發表於 2008-4-9 16:44:41 |顯示全部樓層
可唔可以直接到深圳 / 珠海買呢?
會否有香港沒有的特別種子??
EddieOR 發表於 2008-4-9 17:13:47 |顯示全部樓層
我試過係福建泉州某購買廣場購買到捕蟲樹種子。
用 6元 買返黎,但係得 3 粒,台灣進口的。
蠍子仔 發表於 2008-4-9 18:14:32 |顯示全部樓層
原帖由 Christsui 於 2008-4-9 15:08 發表

我想問中國既種子是否可以寄來香港?我之前o係淘x網見到一隻種子好想買,我o係香港搵唔到,但係大陸賣家話種子唔可以寄來香港,一旦被發現,罰款2萬元人民幣
之後問另一個賣家,佢就話可以用EMS寄出,運費150元人 ...

上種子中國網訂http://www.zhongzi.net/
想平,國內銀行過數,運費好像是$35圓
當然買多d品種同數量有數為
我回應網友要多種和多量為合
一兩種,個人玩,不合化算
人家以克計,也可買最小量的以小包計[最平最小量]
我上次買百多個品種,每種要最小量的包裝,在深圳入數,寄來香港
先聯絡對方

singsingtree 發表於 2008-4-9 21:57:02 |顯示全部樓層
清楚D!唔該曬各位有心人。我因為打算用3米乘1米田地種。
當中,會分開樣樣都種少少。不過,夏天種香草。
我好想成功,但擔心好似唔係好時候。
在花虛搵到大部份都好貴同好小。
所以,先登呢段標題。多謝!!各位有心人。
蛀米虫 發表於 2008-4-10 09:41:42 |顯示全部樓層
哦! 又一有田有地之人, 好幸福!
gtrnismo 發表於 2008-4-10 18:02:30 |顯示全部樓層

3mx1m?

原帖由 singsingtree 於 2008-4-9 21:57 發表
清楚D!唔該曬各位有心人。我因為打算用3米乘1米田地種。
當中,會分開樣樣都種少少。不過,夏天種香草。
我好想成功,但擔心好似唔係好時候。
在花虛搵到大部份都好貴同好小。
所以,先登呢段標題。多謝!!各位有心人。 ...

兩3種香草就可鋪滿了

花虛唔算貴, 更加唔講得算少

其實一包種子我可以具體舉例

我經驗來說
1包種子      可鋪滿面積 (起碼)
sage:      10mx1m
mint:      15mx1m
basil:     8mx1m
lemon balm:15mx1m
rosemary:  6mx1m
perilla:   20mx1m
parsley:   12mx1m
chervil:   10mx1m
lemon grass:?
oregano:   12mx1m
lavender(eng):5mx1m
chives:    3mx1m
dill:      25mx1m
thyme:     6mx1m
chamomile: 30mx1m

如果你無寫錯的話, 你應該唔需要太多種子
草民 發表於 2008-4-10 18:11:25 |顯示全部樓層
嚇死!我以為有人開農場,有幾個山頭添。
1乘3米,每樣幾粒就夠啦
cb1 發表於 2008-4-10 22:04:31 |顯示全部樓層
的野種大咗, 地方就吾見使. 3m x 1m 吾系好大呀.
singsingtree 發表於 2008-4-11 00:14:11 |顯示全部樓層
各位有心人唔該曬!我並非有田有地之人。
全部都係租返黎。
總知,唔該曬大家的提供!!
農夫 發表於 2008-4-12 17:55:55 |顯示全部樓層
yahoo有得拍買,好多!
蠍子仔 發表於 2008-4-13 20:03:05 |顯示全部樓層
你想種d物野,大把網友俾你啦
夏天田種香草,有難度,太熱,太曬,太多雨水
singsingtree 發表於 2008-4-13 21:37:37 |顯示全部樓層
唔該曬。夏天種香草真係計劃錯誤。