荔枝樹400棵 隱世果園曝光

作者: tomtomtom 发表于 2012-6-5 15:29:12
9530 52

唔知有冇朋友去過?

http://www.hket.com/eti/article/ ... f2f50e6b1f87-354302
2012年06月05日 星期二
經濟日報報導

荔枝樹400棵 隱世果園曝光

去年大豐收 心血無人要 園主最心傷
元朗大棠荔枝山莊因僭建備受注目,其實本港真正可任摘荔枝的荔枝園,隱藏於大帽山腳,由一名公務員無心插柳種出了果林。

今年陰雨連連,荔枝園400棵樹僅1成結果,連鎮山之寶「桂味王」都落空,更要叫停摘荔枝團;但園主無所謂,反而去年大豐收,荔枝無人要,棄掉逾百磅,才叫他最傷心。

參加大棠荔枝山莊的果園導賞團,每位150元,只限摘幾粒荔枝;但在大帽山腳下的農夫荔枝果園,去年每位收30至50元,可任摘任食。

18年前無心插柳 現收成

園主梁氏夫婦自小在東莞種荔枝,移居香港後,梁先生任職醫院,梁太做清潔工。梁先生說,因工作時間穩定,有空餘時間,一家住大帽山腳下,眼見附近農地都荒廢,但其實黃泥地最適合種果樹,18年前遂頂手打理果園,開始為原本種下的劣質荔枝樹接枝改良。

梁先生種的是厚肉超甜的糯米糍和少肉清甜的桂味,連九龍城名人光顧的富貴水果店也讚好,梁以每磅10元賣出,生果店轉手售每磅38元。

梁先生18年前由擁有全國最靚品種的「廣東省苗木培植中心」購入樹苗,「樹苗是不貴,十蚊一棵,但花的是心機,要資料蒐集哪些地方有靚苗賣,然後要坐車去找那地方,再運回來。」

今年天陰多雨 9成無果實

梁近年引入的新品種還有荔枝中的稀有極品「增城掛綠」,及無核荔枝等,其他還有無核黃皮、芒果、木瓜及楊桃。

18年前種下的,今天終有成果,包括現時鎮山的一棵「桂味王」。「有位熟客吃過愛上了,覺得特別好吃,去年堅持放下1,500元,訂了那樹今年的收成。」梁先生說。

不過,今年天陰多雨,9成荔枝樹都結不出果實。梁表示會把訂金退回,並選其他收成的靚荔枝給客人。

荔枝樹愈長愈大,收成愈來愈多,反而令梁氏很頭痛,尤其是去年大豐收,滿山通紅,收了100擔荔枝,相等於1萬斤。

梁太以往只把荔枝擔到荃灣擺賣,但因近年太多賣不完,開始接待一些旅行團和散客,最早只收每位20元任摘任食,現收50元。兩夫妻去年又試過派傳單,並跑到荃灣一帶的水果店推銷,但都無人問津。

富貴水果店賞識 購千斤

寶貝荔枝苦無出路,經友人介紹,兩夫妻又跑到九龍城一帶的生果店推銷,還帶了10磅糯米糍供試食,但都沒回音,只有富貴水果店「永富」老闆陳錦輝賞識,入貨近千斤。

去年6月夏至之後兩星期是荔枝成熟高峰期,梁氏趕不及尋出路,熟透了的荔枝都腐爛,浪費了過百磅。梁先生慨歎,做農夫最歡喜就是看見通山都是花,反而收成時最不開心,「因為我要周圍搵人要(荔枝)!」梁太補充,是不忍收成白白浪費了。

撰文:王嘉嘉

----
(為方便大家閱讀,我edit左你個頭帖,轉貼了文章。不好意思啊~)
Cora 發表於 2012-6-5 15:45:36 |顯示全部樓層
多謝資料!無去過呀!咁壯觀,唔食都睇吓!
031504 發表於 2012-6-6 01:28:37 |顯示全部樓層
正啊,有機會實去
tomtomtom 發表於 2012-6-6 06:46:08 |顯示全部樓層
版主唔該哂
KATY 發表於 2012-6-6 10:52:24 |顯示全部樓層
做農夫真不易
往往辛苦多多, 跟回報不正比

耕種嘅樂趣唔可以用cp值嚟相比。  發表於 2012-6-6 14:39
dick168 發表於 2012-6-6 17:11:59 |顯示全部樓層

“荔枝樹400棵 隱世果園曝光!”    嗰個荔枝園唔知係咪喺川龍呢?

我少少地都種咗數棵荔枝樹,兩棵大核厚肉甜荔枝,叁棵細核厚肉清甜荔枝,叁棵大核冇肉酸荔枝,全部都唔知係乜嘢品種。
前年大豐收嗰時滿園通紅,估計約有叁佰多斤收成,的荔枝多到食唔晒跌咗落地。
去年唔知点解香港冇咗春天、冬季過後夏季就嚟lar,搞到好多植物生長唔正常,令到的荔枝及黃皮都失收。
天氣變化對植物之生長影响好大,就好似舊年就出現怪現像,我每年食開嗰叁棵細核荔枝、其中有兩棵就變成大核又冇肉嘅荔枝,希望佢地今年又會變返細核荔枝lar。
今年天陰又多雨,好多荔枝未曾大已經跌晒落地,睇嚟又係失收多架lar,重一心想搞個版聚與各位農友分享一吓都唔得tim。

哎呀~~~ 我今年好想來呀~  發表於 2013-3-21 09:48
八王爺 發表於 2012-6-6 17:18:57 |顯示全部樓層
全國今年都失收。
你有得食已經好好。
elan_hk2001 發表於 2013-2-2 01:46:59 |顯示全部樓層
我都有種荔枝, 但而家D葉又黃又少...
花哥哥, 請指教下!!!
purplestar 發表於 2013-2-4 02:07:05 |顯示全部樓層
謝謝分享,有机會都想幫櫬下!
tomtomtom 發表於 2013-2-28 14:14:02 |顯示全部樓層
這個果園的確是在荃灣川龍附近,一樓的link內有聯絡電話,有興趣可打去問吓。據說去年失收,今年收成會好。
mono 發表於 2013-3-3 23:10:31 |顯示全部樓層
今年見週邊啲果樹開花開得好勁。應該今年會好收成。
杳杳然 發表於 2013-3-20 12:36:03 |顯示全部樓層
剛剛打了去問,
今年應該會有荔枝摘, 大概6月~7月
叫我五月中,月尾再打去預約.

Thanks  發表於 2013-3-20 13:51
pekkleking 發表於 2013-3-20 21:15:47 |顯示全部樓層
杳杳然 發表於 2013-3-20 12:36
剛剛打了去問,
今年應該會有荔枝摘, 大概6月~7月
叫我五月中,月尾再打去預約. ...

多謝你GE資訊, 我已經約緊朋友去
george 發表於 2013-3-20 21:40:29 |顯示全部樓層
pekkleking 發表於 2013-3-20 21:15
多謝你GE資訊, 我已經約緊朋友去

我都想去呀!帶埋我呀!

組團啦﹗  發表於 2013-3-21 08:42
pekkleking 發表於 2013-3-21 01:04:34 |顯示全部樓層
george 發表於 2013-3-20 21:40
我都想去呀!帶埋我呀!

G大, 如果你去, 係咪你帶我去呀~~~
george 發表於 2013-3-21 01:48:49 |顯示全部樓層
pekkleking 發表於 2013-3-21 01:04
G大, 如果你去, 係咪你帶我去呀~~~

不過如果同你去就梗係冇問題啦
jellyfishy 發表於 2013-3-21 09:46:41 |顯示全部樓層

我都想去呀~ 未試過呢個活動. 有無人去玩過呀?

http://blog.yahoo.com/_LOQNEFPGM4RQNXBON5UXDE5FLA/articles/172195

正喎, 6,7月有節目啦  發表於 2013-3-21 19:12
我想浸荔枝酒哦!  發表於 2013-3-21 17:11
mono 發表於 2013-3-21 17:04:14 |顯示全部樓層
係咪有摘荔枝團開?

等緊..............  發表於 2013-3-21 17:22
ChowChow 發表於 2013-3-21 18:22:47 |顯示全部樓層
calling ~ ~ G大 G大 G大 G大 G大 G大 G大 G大

支持支持支持支持支持支持支持支持支持支持支持支持支持  發表於 2013-3-22 11:14
ChowChow 發表於 2013-3-21 18:26:18 |顯示全部樓層

我上過大陸摘荔枝呀,都好好玩
如果吾驚蟲蟲嘅話

不過。。。。。我係吾食荔枝架

Claudia 你好叻呀

你點知我吾食龍眼,榴槤架

仲有大樹菠蘿呀

Clauida 入到去任食架,食到吾食架

如果有機會去摘荔枝,你那份給我﹗^.<  發表於 2013-3-22 09:51
那我們一定會是好朋友,因為不會爭食﹗  發表於 2013-3-22 09:49
乜解究呢?好可惜喎....龍眼和榴槤呢?  發表於 2013-3-21 22:34
123下一頁