又有感而發@發場遊記 (再post兩盆新花照#57)

作者: nwss54510 發表于 2012-5-25 02:30:07
10993 76
abc2012 發表於 2012-5-27 19:40:45 |顯示全部樓層
不看由自可,一看真係暈大浪,好毒呵,睇怕要食好多碗龜靈糕都唔掂!!!

想解毒!? 買多盆就得架啦^^~  發表於 2012-5-27 20:52
回復

abc2012 發表於 2012-5-27 22:45:33 |顯示全部樓層
睇怕到時可以百毒不侵, 毒發身亡啦

亡在花海中, 也不是樣壞事來嘛^^~  發表於 2012-5-28 12:23
回復

Angel2012 發表於 2012-5-28 09:06:51 |顯示全部樓層
睇完你呢個POST,搞到我都心思思想再去

去啦~~ 發叔到重有好多靚野~~  發表於 2012-5-28 12:24
回復

Katie 發表於 2012-5-28 11:51:49 |顯示全部樓層
george 發表於 2012-5-25 09:30
看到你這段話,真令佐治百感交集,
香港的堇界/苦界,實在是太細小,我們這七百萬人,能找一、兩個出來, ...

同意...

好多人都想做最突出ge一個,甚至成為領袖,想自己ge想法做法成為主流!
所以當其他人發表同自己唔同意見ge時候就會還口,想用自己ge"3吋不爛之舌"唻說服其他人...
但係往往又會因為自己ge說話唔夠說服力,被人反駁,講多2講就開始開火...
又或者係對方講ge野真係無理兼冇禮貌,俾佢激到嘔血...

要成功,唔止得一種做法,想到達目的地,亦唔止得一條路~
既然對自己ge做法想法有信心,就唔好俾身邊ge人影響到,要一直努力堅持落去!
搵到同路人當然好,可以互相勉勵支持,交換心得~
但係對唔同路ge人,又係唔係需要用"武力",拖佢埋唻行你自己認為係o岩ge"正軌"?

其實只要你係一個真正成功ge人,唔需要講野,人地都會願意跟隨你ge做法同想法,
即使係以前一直同你唱反調,持相反意見ge人,都唔會再有能力質疑同反駁到你ge做法!

專心做自己,以行動同成績說服人,比只用把口說服人有力得多~!

唔好意思,小妹妹離題太遠...
我地都係繼續專心賞花,一齊中毒啦~~!

十分認同丫~~ 小弟受教^^~  發表於 2012-5-28 12:26
回復

nwss54510 發表於 2012-5-28 12:30:54 |顯示全部樓層
Zoe  啲花真係好靚呀......我忍.....ToT  發表於 2 小時前

唔好忍喇~ 去馬啦~~

ahhung68  444巧美吖!!  發表於 30 秒前

真的好美的喔~ 花又大~ 又有點像十字花~ 不錯的~
回復

Xiaoyu 發表於 2012-5-28 12:44:56 |顯示全部樓層
广东话加繁体字,读起来有点累,幸好图片是超精彩的,够吸引眼球。

實在對不起呢^^" 我亦盡可能都用書面寫的了~ 謝謝賞花^^  發表於 2012-5-28 14:44
回復

nwss54510 發表於 2012-5-28 14:42:57 |顯示全部樓層
kennytaki  我對斑葉有恐懼,你有日頭有冷氣嗎?  發表於 2 小時前

冇呀, 只有晚上12點後先有冷氣~ 平時只會開吊扇比佢地~

你個幾百盆av互相支持,好強的氣。  發表於 2012-5-28 14:50
回復

nwss54510 發表於 2012-5-28 15:20:46 |顯示全部樓層
kennytaki  你個幾百盆av互相支持,好強的氣。  發表於 29 分鐘前

幾百盆=口=" 沒這麼多丫~~ "應該"不過50盆的^^"

你呢次買左咁多都竟然未過50盆, 真定假呀? 定你冇認真數過咋……  發表於 2012-5-28 18:05
勁呀,一定好多花照。  發表於 2012-5-28 15:25
回復

nwss54510 發表於 2012-5-28 22:56:12 |顯示全部樓層
kennytaki  勁呀,一定好多花照。  發表於 7 小時前

前提係要佢地唔死先得^^"

蕙蕙  你呢次買左咁多都竟然未過50盆, 真定假呀? 定你冇認真數過咋……  發表於 4 小時前

咁我又真係冇數過呢^^"
回復

nwss54510 發表於 2012-5-28 23:02:15 |顯示全部樓層
蕙蕙  好鍾意S479+ Lyon’s Crown Jewels, S704+Polar Star & 218, 難怪你會忍唔到手既……  發表於 5 小時前

係呀~~ 兩盆十字真係好正, 一入到佢就比佢地吸引住了啦~~~ S704+重有好幾個側芽TIM~
回復

nwss54510 發表於 2012-5-28 23:04:14 |顯示全部樓層
蕙蕙  我上星期都差d買左472, d色好cool, 好特別, 不過還是忍住了… ^^  發表於 5 小時前

哩個入花X時真係忍不到手~"~ 個色真係好特別~~ 你要唔要葉?? 定我插定小苗等你呀?? (小弟插葉成功率有95%的丫^^~)
回復

nwss54510 發表於 2012-5-28 23:08:10 |顯示全部樓層

蕙蕙  證明你的確長大了……好現象 ^^  發表於 5 小時前

過左咁多年都有點長大, 真的有點...^^"

蕙蕙  我上星期去花x都見到呢棵, 不過都忍得住丫 ^^  發表於 5 小時前

444係發叔到見到佢好大盆的丫~ 我哩盆都算細的了~
回復

nwss54510 發表於 2012-5-28 23:06:05 |顯示全部樓層
taboocat 發表於 2012-5-26 18:38
很漂亮的花相~謝謝分賞。
人大了,便會放下一些,
不用在意其他人的喜好,

嗯嗯, 小的明白丫^^~
以前我重未想到自己會如此著迷放非洲紫羅蘭身上呢~~

PS. 以為忘了回大大POST, POST完才發現之前己回過了@@"
回復

abc2012 發表於 2012-5-29 10:40:31 |顯示全部樓層
abc2012 發表於 2012-5-27 22:45
睇怕到時可以百毒不侵, 毒發身亡啦

後生世仔,咁早要黛玉葬花,哀哉哀哉 !!
回復

mkpetpet 發表於 2012-10-19 15:53:38 |顯示全部樓層
嘩,雖然我遲咗幾個月先睇到,但相片和內容依然精彩。我好鍾意花瓣捲邊、同唔係圓形葉嗰啲,真係超靚呀。

謝謝賞花丫^^~  發表於 2012-10-29 23:49
回復

loveting1230 發表於 2012-10-27 14:31:17 |顯示全部樓層
連個我一個行外人都中毒! 天阿好想養!
呢d洗吾洗$100幾一盤?

普通就幾十蚊有盆架啦,十字花就貴d,多數會過百  發表於 2012-10-27 21:31
回復

lovelybb 發表於 2012-12-22 10:09:28 |顯示全部樓層
請問發叔的花大概是什麼價位呢?

普通的都只是40元  發表於 2012-12-23 22:21
回復