大隻仔迷岩種植小智識

作者: tsoiyiu1009 發表于 2012-5-24 20:48:01
7523 17

為了轉移自己不快既情緒,我決定搵其他野黎做~
容許我當一位小小老師,為新手們講學~

一般迷岩,對光照需求不大,普通明亮光照,已經可以種到迷岩們漂漂亮亮~
可是某幾只大隻仔迷岩,普通明亮光照經已滿足唔到佢地,
我初玩迷岩時,不知道,只把佢地放室內種植,莫說要佢地開花了,佢地比一般迷岩長得徒長弱小,甚至乎唔識大...

上年秋天開始,我決定將d大隻仔搬晒出室外露台同花貓一齊種~
我家露台四周都係高過我家露台既村屋,光源由東面而來,早上10點開始有光猛不直晒既光源,直至下午2時~
其他時間都係有高樓遮蔭~

先來看看我第一隻大隻仔~Sinn. Playful Porpoise~
買回來時,有球有生到長到痺既側芽一只,原本既主人用三合一泥種植,珠石比例偏多,而我亦無更換植料~無乜點施肥...

Sinn. Playful Porpoise_01.JPG
第一朵花開出黎有靚靚裙擺~

Sinn. Playful Porpoise_02.JPG
Sinn. Playful Porpoise_03.JPG
第二朵又變了第二個模樣~

第二隻係Sinn. Gabriel's Horn~
買回來時,有球有兩隻生得偏長弱小側芽,由於賣家沒有附帶植料,我用上怖置聖誕樹染成綠色既水苔做植料,放5粒魔肥做基肥~
底部有放小蘭石疏水~

Sinn. Gabriel\'s Horn_01.JPG

Sinn. Gabriel\'s Horn_02.JPG
由於放置既地方成日淋到雨,葉面有水漬,放置下方放左兩盆月季(玫瑰),噴撒滅蟲藥亦都沾染到,故此d葉花晒...

第三隻係最近朋友送贈既Sinn. Seminole,即是紅香岩~
原本既主人用三合一泥種植,珠石比例偏多,而我亦無更換植料~朋友說有施過肥~

Sinn. Seminole_01.JPG
唔識形容佢既香味,但係好得意~有d似soap味,又有d似candy味~

第四隻外型唔算得上大隻,來自資深前輩帶回來既海盜大大無名雜交迷岩~
但係放室內種,d葉生得好肉酸,好似住菜咁...大得好慢...
觀察過一段時間,上年冬天決定放室外種植,亦用上怖置聖誕樹染成綠色既水苔做植料,放5粒魔肥做基肥~
底部有放小蘭石疏水~睇下會唔會好d~由於放置既地方成日淋到雨,葉面有不少水漬,
種到今年春天,d葉生得靚左少少,証明佢愛光既程度絕對不遜色於花貓們~
最近仲開花添~真係好開心~

Sinn TW - Hybrid_2_01.JPG
我放置既位置有遮蔭,花色偏清淡~

Sinn TW - Hybrid_2_02.JPG
分享到朋友家既側芽,最近也開花,佢放置既地方好晒,花色偏向深色濃艷~

暫時講住咁多先~希望幫到新手們,更了解迷岩特性~

額外補充多一句: 所有大隻仔種於3寸大既盆內

評分

查看全部評分

kennytaki 發表於 2012-5-24 21:01:10 |顯示全部樓層
好美麗。

多謝你來賞花^^  發表於 2012-5-24 21:11
回復

tsoiyiu1009 發表於 2012-5-24 21:07:01 |顯示全部樓層
萬分感謝佐治大大加分~
真係成個人開心翻晒~

開心就好!  發表於 2012-5-25 14:55
回復

edward 發表於 2012-5-24 21:28:19 |顯示全部樓層
好靚的岩岩呀!!!
我都係迷岩新手,
好有用呀...
thx....

幫到你就好^^  發表於 2012-5-25 14:20
回復

Karine 發表於 2012-5-24 21:33:09 來自手機 |顯示全部樓層

比我的傷心經歷你睇下~

暫時最喜歡的迷岩,尋晚比我整斷左,我今朝見到佢依然心痛。花友話迷岩好粗生,佢有機會插住水繼續開花,另外一個花友又同我講反正花始終要枯,提早讓她一棵變三棵,美事一樁。 都唔知真定假。

但我相信花與人一樣有生命力之餘,明天是會更好的。

RE : 原來係你唻架 ~ 多謝你教我 ~ 我見佢今朝開緊第三朵, 最細嗰兩粒應該唔得啦
花名 : sinn connect the dots

我見你棵"雀斑"(我估)有咁多花冧,你不妨等佢地開一陣,欣賞一下,跟住剪左佢,留翻d養份俾佢生球球~  發表於 2012-5-25 14:27
插得佢好靚 x2~ "插珠石入溫室"其實係我響facebook教你^^  發表於 2012-5-25 14:26
你插得佢好靚喎........  發表於 2012-5-25 12:15
回復

Breeze 發表於 2012-5-24 21:35:28 |顯示全部樓層
真的多謝樓主分享心得~ 小的受教啦~

客氣客氣~交流下小小心得~希望幫到你地~  發表於 2012-5-25 14:28
回復

joycewsm 發表於 2012-5-24 21:43:03 |顯示全部樓層
花花好靚呀,
我都剛開始種迷岩,
多謝你的資料。

客氣客氣~交流下小小心得~希望幫到你地~  發表於 2012-5-25 14:28
回復

愛麗絲 發表於 2012-5-24 21:46:52 |顯示全部樓層
好靚喎!妳落咗唔少心機種喎......

其實我仲係新手,仍在不斷學習研究^^  發表於 2012-5-25 14:30
回復

sam261 發表於 2012-5-24 21:48:16 |顯示全部樓層

受教~受教~~

點錯相

XDDDD

咁搞笑~xp  發表於 2012-5-25 14:31
Sorry,點錯相  發表於 2012-5-25 08:32
真的假不了,假的真不了。嘻嘻~  發表於 2012-5-25 08:31
回復

Dreamer 發表於 2012-5-24 22:30:12 |顯示全部樓層
Karine 發表於 2012-5-24 21:33
比我的傷心經歷你睇下~

【假作真時假亦真, 真作假時真亦假】
大師已用仙丹把花苗養活在壺中,應該很快便逢凶化吉的

真的假不了,假的真不了。  發表於 2012-5-25 08:32
回復

Dreamer 發表於 2012-5-24 22:34:50 |顯示全部樓層

不快既情緒,化為能量!
LIKE~

與其浪費時間係無謂人身上爭辯,倒不如益下大家~kakaka  發表於 2012-5-25 14:33
Likex2  發表於 2012-5-25 08:33
回復

DORA 發表於 2012-5-24 22:41:17 |顯示全部樓層
好有用既教材,多謝你!

客氣客氣~交流下小小心得~希望幫到你地~  發表於 2012-5-25 14:34
回復

george 發表於 2012-5-24 22:54:16 |顯示全部樓層
Karine 發表於 2012-5-24 21:33
比我的傷心經歷你睇下~

你這個很有藝術感

G大,好傷心架事唻架,屋企又無玻璃瓶,咪攪成咁囉  發表於 2012-5-25 08:37
回復

lok_1980 發表於 2012-5-25 12:16:26 |顯示全部樓層
點分邊d係大隻仔,要多d光,邊d無咁大隻,唔駛咁多光架?
回復

tsoiyiu1009 發表於 2012-5-25 15:11:14 |顯示全部樓層
lok_1980 發表於 2012-5-25 12:16
點分邊d係大隻仔,要多d光,邊d無咁大隻,唔駛咁多光架?

開頭無人教路,都係自己慢慢觀察~

大隻仔比一般迷岩體型偏大,放置室內種植比一般迷岩長得徒長弱小(唔夠光,除非你set燈種),長到好誇張吊晒落黎果d,
甚至乎唔識大(種植半年以上,仍停滯不前,唔大)...

我手上既大隻仔有:
Sinn. Amizade
Sinn. Playful Porpoise
Sinn. Gabriel's Horn
Sinn. Seminole
Sinn. HCY's Merry-go-round
Sinn. leucotricha
Sinn. tubiflora

以下兩款雖然我無,但都知係大隻仔~
Sinn. Ugly Girl
Sinn. Texas Zebra

有d體型雖不大,亦愛光~ 唔夠光,好難開花...如:
Sinn. 'Lisa'
Sinn. 'Danielle'

總之迷岩生得徒長弱小,唔大,種極唔開花,一定有原因~
原因不離水~光~溫度~養份~濕度~等
唯有慢慢搵~慢慢研究~

我覺得我無論種左迷岩年資有幾耐,都係新手,仍在不斷學習研究中~
大家一齊努力吧~有咩心得唔好收收埋埋~同大家分享~
回復

Linna 發表於 2012-6-15 15:33:28 |顯示全部樓層
入黎學習啦!~

我都有:

sinn.hcy's taris
sinn.lisa
sinn.Pink kitten
sinn.freida
sinn.cherrful rose
sinn.Pink rose
天使号角
Sinn.country freedom
Sinn. 'Colorado Sunset'
Sinn.plum pie
Sinn.Danielle
Sinn.Martha lemke
Sinn.Gabriel's Horn Sport
Sinn.UGLY GIRL
Sinn.Freckbes
Sinn.德州斑马
Sinn. 'HCY's Blue Nile'
Sinn. 'HCY's Aquarius'
Sinn. 'Chippewa Merry Martha' 
Sinn.Bom Dia
Sinn.Blue
Sinn.Laura(罗菈)
Sinn.country tiger(乡村老虎)
回復

Martina 發表於 2012-9-10 14:24:56 |顯示全部樓層
好靚的岩岩呀!!!
我都係迷岩新手,
非常有用呀...
多謝分享!
回復

HK_HO 發表於 2012-10-27 00:23:02 |顯示全部樓層
好靚十個讚~~
回復