返回列表 發新帖

<<家長指引>>@一睹棉花蟲真面目[5.12更新處理方法]

作者: 曖娜娜子 發表于 2012-5-11 01:13:15
17773 50
powergun 發表於 2012-8-13 16:07:01 |顯示全部樓層
係花店買盤花返屋企, 又要換泥又要消毒, 搞得黎棵花都得返半條花命, 不如慳返等呢度d大大分享修葉咪重好, 慳錢又環保
回復

芬芬 發表於 2012-8-13 16:27:27 |顯示全部樓層
五月的時候我都是受害者,攪完一大輪消毒、殺蟲、斬頭、再種、足足分三日先完成。跟住天氣開始熱了!我暈啦!有些是種子揍大的呀!我的花兒傷亡極重!連自己無晒生機!平心靜氣了兩星期!慢慢恢複信心!再來過!共勉

加油,一定要上的課,下次花兒就會更美「  發表於 2012-8-13 20:00
回復

kennytaki 發表於 2012-8-13 19:57:54 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2012-8-13 16:07
係花店買盤花返屋企, 又要換泥又要消毒, 搞得黎棵花都得返半條花命, 不如慳返等呢度d大大分享修葉咪重好,  ...

分享同交換都有風險,都要換泥同消毒,而且唔係間間花店都無殺蟲。
我就會用錢買啦,唔貴、安心又另一番樂趣。
回復

powergun 發表於 2012-8-13 20:10:17 |顯示全部樓層
kennytaki 發表於 2012-8-13 19:57
分享同交換都有風險,都要換泥同消毒,而且唔係間間花店都無殺蟲。
我就會用錢買啦,唔貴、安心又另一番 ...

哈哈, 我係話分享修葉喎, 泥係自己既,  就算有蟲都係自己的, 安心好多

修葉都要消毒呀,:)  發表於 2012-8-13 20:25
回復

HK_HO 發表於 2012-10-28 09:12:01 |顯示全部樓層
有用知識收取了,謝謝各位
回復

0708 發表於 2012-12-6 22:26:18 |顯示全部樓層
請問係咪新買回來都要換盆和泥?
抱歉,因為新手剛敗咗2盆,所以想知道,謝謝.......
回復

劍狼 發表於 2012-12-7 10:12:36 |顯示全部樓層
0708 發表於 2012-12-6 22:26
請問係咪新買回來都要換盆和泥?
抱歉,因為新手剛敗咗2盆,所以想知道,謝謝....... ...

避免有蟲害感染, 最好就換盆和泥.
可參考: http://hkplants.com/forum.php?mo ... B%E6%B3%A5%E6%B3%95
回復

muffined 發表於 2013-9-24 21:49:31 |顯示全部樓層
上個月幫襯BUN賓都中咗招,全軍覆沒…
如果識得早啲上黎爬文就唔會落得如此下場……多謝各位師兄師姐教路
回復

muffined 發表於 2013-9-24 21:52:36 |顯示全部樓層
芬芬 發表於 2012-8-13 16:27
五月的時候我都是受害者,攪完一大輪消毒、殺蟲、斬頭、再種、足足分三日先完成。跟住天氣開始熱了!我暈啦 ...

攪完一大輪,上幾個星期真係變咗熊貓…
回復

puppy 發表於 2013-9-24 22:22:54 |顯示全部樓層
muffined 發表於 2013-9-24 21:52
攪完一大輪,上幾個星期真係變咗熊貓…

加油,攪棉花蟲真係好疲累又無心機,抖順條氣再接再厲,總有靚花回報的.
回復

同同 發表於 2014-2-27 16:29:26 |顯示全部樓層
e加咁嘅季節係咪好而有蟲蟲? 請問平時可以點做去預防蟲蟲呢?
係咪真係每日用洗潔精加水去嘖葉底同葉面?
定係可以去買只定防蟲劑?
回復