<<家長指引>>@一睹棉花蟲真面目[5.12更新處理方法]

作者: 曖娜娜子 发表于 2012-5-11 01:13:15
17745 50
sandylam 發表於 2012-5-11 14:38:47 |顯示全部樓層

花墟買花有蟲好普遍,唔係一定係bunbun買先會有蟲,其他花店賣既花都可能會有蟲。
只係睇下有無緣份。
唔止棉花蟲,仲有其他款,有時一倒個泥膽出黎就有蟲走出黎,有些仲走得好快架,捉都捉唔切。
所以預備個膠袋,係膠袋裡面拍走泥膽先,無野衝出黎先去清泥保留根。
有唔對路,切根好了。
無論要唔要根,都要消毒洗淨。
carlala 發表於 2012-5-11 15:04:19 |顯示全部樓層
有蟲都未必唔係好事,好似娜姐咁中多幾次獎啲去根換泥換盆技術分分鐘利害過超大

我就黎變劊子手了~ 不過要追上D職業剪刀手還有一段距離的~ 哈哈哈~  發表於 2012-5-11 19:14
tongtony 發表於 2012-5-11 19:13:57 |顯示全部樓層
sandylam 發表於 2012-5-11 14:38
花墟買花有蟲好普遍,唔係一定係bunbun買先會有蟲,其他花店賣既花都可能會有蟲。
只係睇下有無緣份。
唔止 ...

其實任何來源的新移民(包括葉片,側芽幼稚,植株等)一定要琴隔離一兩個月觀察是否健康!
快速者,直接使出(終極換泥大法)咁就一定99%安全.

(請問如收到的葉片無根無泥, 仍要否隔離?)

如果只是葉片,用1比50的漂白水溶液浸5分鐘消毒,再過清水,就安全了.

請問如收到的葉片無根無泥, 仍要否隔離?  發表於 2012-5-12 23:35
要1-2個月咁長時間呀~ 為免後患,同唔想養耐咗又發現有問題,我寧願斬頭呀,呵呵  發表於 2012-5-11 23:58
maplejoe 發表於 2012-5-11 20:30:52 |顯示全部樓層
總之買完新野返屋企,都要換泥同消毒先。

以後都唔會偷懶了~  發表於 2012-5-11 23:59
edward 發表於 2012-5-11 20:34:25 |顯示全部樓層
又一次證明bun bun的野衰....
不過你想買bun bun苗時保障d
你買之前看下盆底有冇白色粉,
有的唔好買

edward,多謝你提點呀,以後唔理喺邊度買我都會照你講,睇睇個底,^v^  發表於 2012-5-11 23:55
請問'白色粉'代表d咩?? 盆花有病??  發表於 2012-5-11 22:51
edward 發表於 2012-5-11 23:37:21 |顯示全部樓層
Kassidy  請問'白色粉'代表d咩?? 盆花有病??  發表於 半小時前
白色粉'代表棉花蟲蛋

wa, 多謝分享, 的確好危險, 多謝分享!  發表於 2012-5-12 23:37
ahhung68 發表於 2012-5-11 23:50:28 |顯示全部樓層

前個月我忍唔住手, 終於喺奔奔買咗2棵苗, 返到唻後, 我即刻幫佢哋去哂根同泥/浸漂白水, 之後入溫室, 暫時又OK喎     總之買返唻後將佢變成側芽就穩陣啦

Breeze  好一位殺頭手 XDDD  發表於 10 分鐘前

我唔殺佢, 佢會反咬番我吖

好一位殺頭手 XDDD  發表於 2012-5-13 21:45
睇黎我真系唔好彩呀~不過經驗寶貴~嘿嘿嘿~當然啦,最好以後都唔好俾我見到“佢哋”~阿彌陀佛~XD  發表於 2012-5-12 00:03
edward 發表於 2012-5-11 23:58:47 |顯示全部樓層
曖娜娜子  edward,多謝你提點呀,以後唔理喺邊度買我都會照你講,睇睇個底,^v^  發表於 1 分鐘前
咁樣會安全d
月兒 發表於 2012-5-12 23:18:21 |顯示全部樓層
THX.........我買了6盆,一盆中招,唔忍心動手切頭,結果3盆感染了
點算好??
nwss54510 發表於 2012-5-12 23:34:05 |顯示全部樓層
月兒 發表於 2012-5-12 23:18
THX.........我買了6盆,一盆中招,唔忍心動手切頭,結果3盆感染了
點算好??

咁就要快d動手啦, 其他果d都可能己被感染了, 都要一次做埋啦~
george 發表於 2012-5-12 23:37:27 |顯示全部樓層
點算好??

用樓主在1樓的做法
kelly 發表於 2012-5-13 00:35:49 |顯示全部樓層
點算好??

近期蟲患好以特別利害,想再講清楚條殺綿配方~
火酒(酒精)喺主角,一定要落(剝殼),配角喺洗衣粉或洗潔精或漂白水(殺蟲)

綿花蟲不難對付,切根消毒重種,用的也是無毒的日常家居清潔劑,不過現在天氣轉熱,冇根的av實在難捱~

蟎才是最可怕的,上述配方對這討厭的東西起不了作用,請大家小心小心~

請問係咪只要火酒加洗潔精/洗衣粉就得?需要加水嗎?  發表於 2012-5-13 15:30
月兒 發表於 2012-5-13 00:53:20 |顯示全部樓層
謝謝各位,我已經動手了,希望佢地唔好死
edward 發表於 2012-5-13 01:22:25 |顯示全部樓層

Kassidy  wa, 多謝分享, 的確好危險, 多謝分享!  發表於 昨天 23:37
kelly 發表於 2012-5-15 22:10:31 |顯示全部樓層

貓貓兔  請問係咪只要火酒加洗潔精/洗衣粉就得?需要加水嗎?  發表於 前天 15:30

要的我習慣500cc水溝5滴火酒(99%)及2-3滴洗潔精or奶茶stirrer(平時買奶茶咖啡附送的果種)5份一匙的洗衣粉or3-4滴漂白水~
psyche 發表於 2012-5-17 02:43:40 |顯示全部樓層

其實bunbun何只得紫蘿蘭有綿花蟲, 佢好多出品的植物都好唔掂,
自從出現一堆一系列有簡體字牌仔(翠綠綠)的盆栽之後, 給我感覺已經係好粗製濫造,
前陣子買左棵芒草, 今日淋完水竟然發現勁大條鼻涕蟲係泥面,
我當時當睇唔到算因為真係覺得好噁心, 現在仲諗緊點處理好,
最近又買左瓶子草, 返屋企先見到又係痴滿哂蜘蛛網係瓶子個底部,
之前都問個下D店員D花係邊黎, 佢話原來佢地仲有個自家花場設左係廣州,
唔係made in HK, 即係born in china, 主攻大陸市場,
唔怪得現在賣D野品質差左咁多, 我諗其實佢收得人咁上下價錢,
點都要有返咁上下質素, 相信無人會鐘意開開心心買完棵花返屋企欣賞都冇時間即刻又要搞消毒換盆切頭掛,
種花幾時都係想乾乾淨淨啦, 你幾時聽過發叔D花有蟲?
pianist_iris 發表於 2012-5-27 22:51:55 |顯示全部樓層
各位... 我想問用大滅蟲藥粉殺唔殺到?
Thanks~
gigilau 發表於 2012-5-27 23:13:12 |顯示全部樓層
真係好得人驚,我都係整定啲洗潔精水去防蟲先得!
kelly 發表於 2012-5-27 23:13:14 |顯示全部樓層
大滅蟲藥粉有冇第二個名或有冇樣睇睇
黄蜜蜜 發表於 2012-8-13 15:04:19 |顯示全部樓層
晕,我成日去BUN BUN买架,最近屋企有20几盆,我都没换泥啊,好惊啊。。。。好彩见到你个贴啊。。。多谢~~~