返回列表 發新帖

水母高雄墾丁大暴走~

作者: jellyfishy 發表于 2012-5-2 23:43:30
6056 33
jellyfishy 發表於 2012-5-7 13:57:04 |顯示全部樓層

第四天 - 墾丁大閒閒走

hea 下 hea 下近11am才離開 Luna 民宿 (其實係唔想咁快離開佢).  原本諗住去貓鼻頭觀景區, 去到門口才知要入場費 (入國家公園都要錢?!), 睇書說那兒主要觀石, 無樹無乜其他野睇, 正午時間, 我地就卻步無入去.

大家有少少失望, 車行得好慢, 唔知行左去邊...

迷路?

司機話唔係, 只係未諗到想點...

woh.... 跟住, 好靚喎~
P1050131 拷貝.jpg

因為慢慢行, 就俾我地發現左呢塊黃黃花田 (花生? 豆? ) ~

塊田不在風景區範圍, 是當地人的農地, 雖然沒有北海道大大片的花海, 也沒有法國普羅旺斯的紫花田, 這小小的黃花田, 也夠令我們欣喜若狂, 大家都無理咁多, 跑入去玩~~~

水母浸在黃花海中, 好開心, 花仔細細好sharp的黃, 好美啊~~~  

閃進花海海底扮兔仔, 好浪漫的感覺~~~
P1050117 拷貝.JPG
幸好, 玩了半小時, 主人無走出來趕我地~  

真係感覺到你地好開心  發表於 2012-5-9 16:06
黄色花海, 好靚啊  發表於 2012-5-9 12:04

評分

查看全部評分

回復

jellyfishy 發表於 2012-5-7 14:45:57 |顯示全部樓層

依依不捨別了花海,我們便上車往墾丁的海洋公園”海生館”~

這個海生館有少少似花友介紹沖繩的海洋公園,展覽的東西的差不多,以珊瑚和深海大魚為主,個館都幾大,大部份在涼涼的室內進行,唔怕墾丁的大太陽~

用傻瓜機拍相,濛濛地,質地唔好~ 嘻~~

看到相下方的管道嗎? 大水缸裡有很多行人隧道,讓人可由水底慢慢欣賞海底世界~

海澡世界

最難忘是北極地帶,企鵝和水母好近距離啊~

還有這條大魚...

睇下睇下,嘩~ 又用了三小時,我們要開2小時車, 趕回高雄還車...

天色已漸沉, 落日如霧燈... 等.... 等..... 等....     看那可愛的雲~

回到高雄已是晚上了,我們遲了兩個多小時,呢個老板真係好好人,只計我們2小時租車費,大家都用45度躹躬多謝他~~ (慳錢了,嘻)

last night 了....

肚子很餓, 為食的舊同學早已想定高雄 hotpot 好去處, 找找地圖, 嘩~ 原來食店很近民宿! 就在高雄車站附近.

大家放下行理, 快步走去hotpot 店, 路過地站時, 原來高雄車站有咁既店?  求精? 哈哈哈......

高雄車站的大街, 沒有台北那麼高的大樓~

呢間hotpot 店都幾好味, 個湯底好有風味, 麻辣可以好鬼辣, 我就唔識食喇, 點了一半鍋做酸菜湯底, 嘩~ 好醒胃, 正...
hotpot 湯底已經有好多湯料, 鴨血, 酸菜, 豆腐....  任加, 而且好入味, 好好味~  其餘食品反而比下去了~

看到店名嗎? 介紹你下次去試試~

吃了2小時, 大家都好飽, 但想到這是最最最後一夜, 心裡都不捨得就此回去睡.

好! 爭取時間, 去遊六合夜市!!
無乜相俾大家睇, 嘻~ 因為好多相都有班舊同學响度扮鬼扮馬, 唔方便放佢地個樣出來~

魯味 + 海鮮

鍾意食膏蟹或海膽的花友, 有機會去高雄, 強烈推介呢個烏魚子, 水母個人覺得佢好好味, 口感似海膽夾皮蛋~ 聽說日本人都好鍾意食喎~
多謝收看啊~

評分

查看全部評分

回復

namplant 發表於 2012-5-8 21:00:22 |顯示全部樓層
花仔細細好sharp的黃 << 叫太陽麻啊

謝謝啊~ 剛找過資料, 原來是台灣本土植物, 作為綠肥植物和葯用, 唔知有乜葯用呢? 我個日點到佢地, 其實手腳有點敏感~  發表於 2012-5-9 08:59

評分

查看全部評分

回復

jellyfishy 發表於 2012-5-9 12:05:08 |顯示全部樓層
candy~~~ 幾時和我一齊再去台灣玩呀? Karuna見我地成日去玩,都想去喎,佢話佢可以做司機~~~

下半年啦, 我地組個小圈子台灣旅行團, 其實仲有2大班人叫我組團, 1班係我d中學同學, 1班係我d friend, 唔同部門  發表於 2012-5-10 21:22
回復

jellyfishy 發表於 2012-5-11 09:35:55 |顯示全部樓層
reply candyafr  "下半年啦, 我地組個小圈子台灣旅行團, 其實仲有2大班人叫我組團, 1班係我d中學同學, 1班係我d friend, 唔同部門  發表於 昨天 21:22"

你去台灣夠三次未呀? 我好低b, 2次只有broading pass, 但無airline 印出來的正本~

我去左2次了  發表於 2012-5-12 21:00
回復

namplant 發表於 2012-5-28 21:41:12 |顯示全部樓層
越南黎氏而家冇開門WOR~~不過又冇執粒

你現在在高雄?哈哈~~ 我估這店晚上不開店了?  發表於 2012-5-28 23:18
回復

namplant 發表於 2012-5-28 23:20:45 |顯示全部樓層
namplant 發表於 2012-5-28 21:41
越南黎氏而家冇開門WOR~~不過又冇執粒

唔係呀,係上星期去,早晚都冇開~但入面有人
回復

jellyfishy 發表於 2013-10-23 10:18:15 |顯示全部樓層
回看, 原來只是上年的事~~~~ 好想再去一次~~~~
回復

神農侍 發表於 2013-10-29 13:38:52 |顯示全部樓層
今日先留意到呢張帖﹐原來水母 0甘靚女!
回復

jellyfishy 發表於 2013-10-29 14:59:04 |顯示全部樓層
神農侍 發表於 2013-10-29 13:38

我現在又與舊同學去了日本,哈哈哈哈~~~

真係羨慕你呢 0的有錢人呀! :(  發表於 2013-10-31 14:31
回復

孖吉 發表於 2013-10-29 16:19:25 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-5-7 13:57
第四天 - 墾丁大閒閒走

hea 下 hea 下近11am才離開 Luna 民宿 (其實係唔想咁快離開佢).  原本諗住去貓 ...

jellyfishy 謝謝啊~ 剛找過資料, 原來是台灣本土植物, 作為綠肥植物和葯用, 唔知有乜葯用呢? 我個日點到佢地, 其實手腳有點敏感~  發表於 2012-5-9 08:59

【药 名】:菽麻
【拼 音】:JIAOMA
【来 源】:为双子叶植物药豆科植物菽麻的根。
【功 效】:利尿通淋、清热解毒、止痛。
【主 治】:治浊淋、尿频、尿急、尿痛、石淋、癣疥、跌打损伤、尿结石、膀胱炎、癣疥。
【性味归经】:苦,寒。肝、膀胱二经。
【用法用量】:内服:煎汤,3一10克,亦外用。
【别 名】:太阳麻(广西)、大狗响铃、大响铃(云南)
【动植物资源分布】:分布于陕西、山东、江苏、安徽、浙江、福建、台湾、广东、广西、四川、云南。
【拉丁名】:菽麻 Crotalaria jumcea L
【考 证】:始载于《中国主要植物图说—豆科》。
【中药化学成分】:含有毛束草碱、千里光碱、千里光叶碱、瑞德灵碱。
回復

malike 發表於 2013-10-29 20:03:53 |顯示全部樓層
神農侍 發表於 2013-10-29 13:38

哈哈, 館內系有好多靚女架!

我係底線,hahahaaaa  發表於 2013-10-31 20:23
真係?  發表於 2013-10-31 14:32
回復

八王爺 發表於 2013-12-12 11:57:38 |顯示全部樓層
有一位同事次次去旅行都是台灣!
有時我都想跟佢去。
我都十几年冇去台灣了!

咪引我啦~~~ 今個月都好想去台灣走走~~  發表於 2013-12-12 13:14
回復

mono 發表於 2013-12-13 09:01:01 |顯示全部樓層
台灣夠近,消費低。只係去過台中同台北。墾丁我都想去。
回復