水母高雄墾丁大暴走~

作者: jellyfishy 發表于 2012-5-2 23:43:30
6057 33

很久沒在這兒說遊歷了~ 

以前讀書,但番電波旅行,主腳都係呢幾件唔願長大的蛋散,合成無聊四人組,走過歐洲韓國蘇坑台北... 
十年相識,人口有點增長,但不願長大和愛玩的心還是熱火火的~

今次組團,一個帶老公,一個帶女友(終於搵到佢真正既初戀),成了無聊六人組,四日四晚自由行玩玩高雄墾丁!

第一天
搭晚機,不用請假,放工即跑往機場報到~  
去到高雄已是半夜,幸好機場往市中心只需半小時車程,十分方便,我們可以快快休息.
為了慳錢,我們訂了一間有趣的民宿,它是房中房,分上下層,一個價錢兩個人分,為了保留一點privacy,可以睡覺流口水無人知~ 

P1040796 copy.jpg

第二天 
早上(高雄):駁二藝術區
原本上玩玩市政府提供的免費單車,但巴啦巴啦的下大雨,我們只好搭捷運,經美麗島站去駁二藝術區的館~ 有留意台灣政經的人,應該會留意到美麗島站名字由來.大家想知的話,我再講故啦~ 嘻~

那花玻璃藝術畫,很美啊~

站外有免費單車借用服務

唔洗十分鐘,就到駁二藝術區,區內有多個展區,詳細欣賞可留兩小時呢.
很好玩的牆畫和裝置,哈哈~

剛好有貓影展,很好看~

還有當紅男子組合五月天在演唱會用過的大大的機械人,很大啊~ 
P1040827 copy.jpg

下午:取車前往墾丁

遊完藝術區,大家都肚子餓,理不得遲到租車,糊亂走入一間地道"快餐店",點了些高雄人常吃的面和飯.唔知係咪肚餓呢,好好味,好醒胃,睇真d,啊~ 原來這間叫”越南黎氏二號老店”,台灣地道食品cross over 越南風味,面裡有檸檬清香,魯肉飯有清新的果香,實在很好味~

吃飽了,我們也遲到去租車,幸好租車公司哥仔好好人,居然來到市中心車我們到他在機場區的店子攪手續,途中還詳細介紹墾丁好玩地方,熱情十分.
攪好手續,八人車坐六人,舒舒服服向墾丁進發! 

2個多小時的車程,沿途風光明媚,還有幾個好看海灘和石灘.

選了"海角七號"主要取景的白沙灣,停車,去玩玩啊~
這個沙灣,感覺有少少似香港的淺水灣,但感覺好family,很親切. 
灣內提供便宜的露營設施和旅行車住宿,似乎很好玩啊~

自助BBQ店的BBQ桌,很方便啊~

到民宿後,又肚餓了,無諗咁多,斷估墾大街實有夜市... 果然,夜市都幾大,但大多都係無乜特色的junk food~  

個人覺得最好吃係呢個BBQ雞腿.

晚了...
第三四天活動更精彩,但家下眼訓,等下啦~

評分

查看全部評分

Monk's 發表於 2012-5-2 23:52:28 |顯示全部樓層
真吊癮

都無人睇~ 咁我可以慢慢來~   發表於 2012-5-3 10:07
回復

yukyo 發表於 2012-5-3 10:28:15 |顯示全部樓層
我玈遊都係鐘意住民宿,唔住酒店,你入住個間睇黎好cozy呀!租車自由自在又可以貼近當地人,咁容易租車睇睇吓都想去高雄墾丁。旅行車住宿都想試試,但要避開學校假期。

平日去台灣玩,成本好低好抵玩架~ heee~~  發表於 2012-5-3 10:38
回復

lok_1980 發表於 2012-5-3 12:08:36 |顯示全部樓層
住民宿好,好有人情味。
回復

八王爺 發表於 2012-5-3 13:19:03 |顯示全部樓層
訓醒,又訓醒,唔知下集大結局如何?

咁想知? lunch 想睡唔想寫遊記住喎~heheee~~  發表於 2012-5-3 13:19
回復

jellyfishy 發表於 2012-5-3 13:36:38 |顯示全部樓層

第三天 - 墾丁爬爬走
民宿Luna 別具設計特色,我們刻意在早上留在民宿,慢慢欣賞它的環境和美麗.

我一早走到樓下,一個人周圍行,在露天餐桌吃早點,啊.... 柔和的日光,還有涼風和海景伴隨,爽~ 真爽~

good morning 啊~

涼風和海景,可見對面的海灣和風車發電站.

晚上在兒嘆啤酒,一流享受~

早餐位,清風送爽

bar枱~ cool~

不久,舊同學也下樓了,大家喧嘩了一陣,周圍攪,欣賞各自房間的特色~

這是其中一所最美的雙人房,有無敵海景和開放式浴室.

我也有個浪漫的白浴缸,呵呵~~~ (一早浸在這白缸,和陽光玩遊戲~)

無執床~ heheee~~~

頂樓俾我地租埋,屈左個最順得人的舊同學租住,然後我們攻佔天台玩玩~ 

露天大浴缸!!!
回復

Karine 發表於 2012-5-3 13:43:16 |顯示全部樓層
噢 ~ 好似睇旅遊特咠咁 ~ 沙灘見到啦, 有冇美麗的日落呀 ~

剛才眼訓,都係睡左陣~ 嘻~~  發表於 2012-5-3 14:18
回復

jellyfishy 發表於 2012-5-3 14:46:57 |顯示全部樓層
正午了,拜拜門口的魚兒~~ 我們準備上山,遊遊墾丁國家級森林公園~ (居然不是先跑進海! 我開始感到有種受騙感~)

森林公園前有個visitor centre, 裡面有很多可愛的印章供遊人打印留念~ 見印章美美,水母忍唔住也印了些post card寄回香港~ 回來發現可能寫錯某個地址,恐怕已寄失了~

入國家公園要俾TWD150,起初想,行森林點解要咁貴架?! 到了門口,原來有位叔叔做我們導遊,介紹墾丁動植物,叔叔很細心,也很好腳力,不知不覺,我們行了差不多三小時啊!

這是墾丁原生樹:棋盤腳的果~ 好大個啊~

唔記得叫乜名~ climbing plants

好大個樹洞~

空氣乾淨,周圍的樹都長滿這些苔蘚~

估唔估到它是甚麼植物的花?

好大個鐘乳石洞~ 入內走走很涼快啊~

行上觀景塔~ woh~ 360墾丁美景盡入眼簾~

好大個鐘乳石洞..........相嘅左上角,好似個人頭向下望咁..........>.<  發表於 2012-5-5 11:49
回復

jellyfishy 發表於 2012-5-3 15:09:57 |顯示全部樓層
遊完森林,開車沿海岸線欣賞海邊風景,在路邊找了個特色民宿餐廳休息和看看海...

P1050039 拷貝.JPG

水母問同學:你地會唔會去游水呀?

舊同學們:你唔係咁單純呀? 我地都唔識游水...嘻.... (有人奸笑~)

水母:嗚~~~~ 害我帶晒游泳裝備,你們騙我~~~~ 好大個遺憾呀~~~~ 

沒算盡時間,hea 下 hea 下,到了燈塔時,已經黃昏了.

同學E 堅持要等Magic hour,好啦好啦,反正無得游水,坐下海邊看日落浪漫下也好~

未見過圓 luk luk 個蛋黃慢慢沉入海平線上,很有趣~ 又真係幾浪漫~ 

P1050075 拷貝.jpg

P1050081 拷貝.JPG

P1050083 copy.jpg

Wowowo....so beautiful...  發表於 2012-12-24 13:51

評分

查看全部評分

回復

Springonions 發表於 2012-5-3 15:47:28 |顯示全部樓層
夕陽下的輪廓, 是你嗎? 好有camera face. 攪到我好想去

好快你就知啦~~~kekekee~~~  發表於 2012-5-3 15:51
回復

jellyfishy 發表於 2012-5-3 15:51:58 |顯示全部樓層
連行行哥都入來看~~~ 多謝行行賞面~~~ 
回復

jellyfishy 發表於 2012-5-3 16:57:30 |顯示全部樓層

原來大家都有睇,多謝啊~~~ 咁我就有心機繼續講故仔 lu~

第三天 晚上

欣賞完那麼浪漫的日落,每人心裡都生了一團火,係時候找個地方出下火~ 

天黑黑天黑黑,黑黑.... 這兒都幾黑喎~~~ 

想緊乜呀?

其實係墾丁有個地方,有天然氣走過地面時,發生不規則的火火~ 哈哈~~~

又唔係唔熄,只係果d位有天然氣出,你點火就會長著。  發表於 2012-5-4 10:15
落雨都唔熄? :O  發表於 2012-5-3 20:52
回復

yukyo 發表於 2012-5-4 09:02:26 |顯示全部樓層
Perfect假期。Luna好舒服,墾丁好靚好有趣,真係越黎越想去
回復

jellyfishy 發表於 2012-5-4 11:29:17 |顯示全部樓層
yukyo 發表於 2012-5-4 09:02
Perfect假期。Luna好舒服,墾丁好靚好有趣,真係越黎越想去

係呀,台灣的民宿好多都好有特色。我們選呢間都係鍾意佢間間房都獨特,係上樓個下危險d, 民宿只有一個轉轉樓梯。
回復

土豆貓 發表於 2012-5-4 11:44:32 |顯示全部樓層

好鐘意你地住果間有天台既民宿呀, 幾多錢一晚呀間天台房?

jellyfishy  天台個間最貴: 平均好似TWD3600? 唔記得左~

可以住幾多人呀?

天台個間最貴: 平均好似TWD3600? 唔記得左~  發表於 2012-5-4 15:37
回復

ChowChow 發表於 2012-5-5 11:53:44 |顯示全部樓層
好有心機寫呀
D相影得好靚
搞到我心思思想去添

就係想分享出來,引下大家去玩~  發表於 2012-5-7 09:08
回復

namplant 發表於 2012-5-5 14:07:09 |顯示全部樓層
唔記得叫乜名~ climbing plants  <<三星果藤 

haha~~~ thank you 晒~~ ^O^  發表於 2012-5-7 09:08

評分

查看全部評分

回復

jellyfishy 發表於 2012-5-7 09:11:04 |顯示全部樓層
個火堆呢~ 其實我地唔啱架,原本唔應該入去火堆玩,天然氣可能突然爆出來,太危險了,會燒到~ 所以大家有機會去出火,記得咪行入欄去玩火~ 

睇下今日有無時間講埋下半部先~ 會有更精彩更靚的景色~ 大家咪錯過~ 

評分

查看全部評分

回復

八王爺 發表於 2012-5-7 11:43:43 |顯示全部樓層
黃色那朵應該是仙人掌的花。

叻喎~~ 哈哈~~  發表於 2012-5-7 11:56

評分

查看全部評分

回復

八王爺 發表於 2012-5-7 12:00:21 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2012-5-7 02:11
個火堆呢~ 其實我地唔啱架,原本唔應該入去火堆玩,天然氣可能突然爆出來,太危險了,會燒到~ 所以大家 ...

哈哈....多謝獎賞。

下次要加深題目難度。

以前試過問大家啦, 都無人答~  發表於 2012-5-7 12:13
回復

12下一頁