「今晚食乜餸?」

作者: george 发表于 2012-5-2 21:56:17
14150 92
george 發表於 2012-5-4 13:30:35 |顯示全部樓層
gigilau 發表於 2012-5-4 13:17
G大雙手真係幾滑喎

混泥有助去死皮,好過用磨砂膏

係真唔係呀?  發表於 2012-5-4 14:01
nickyhk 發表於 2012-5-4 14:00:27 |顯示全部樓層
果然係神級版主, 整咁係唔係攞去賣呢. 哈哈, 留一份比我呀,唔該
BRONNLEY 發表於 2012-5-10 14:21:24 |顯示全部樓層
請問G大大,德國泥炭土跟在超市所賣的一般紫羅蘭用科學泥有甚麼分別呢?眼見一般花友大都推介用花寶三合一泥或發叔泥,但家裡還有之前買了的紫羅蘭用科學泥,實在不想浪費。如果用G大大的配方,但配科學泥而非德國泥炭土混在一起當植料可以嗎?

另外我還想問一下關於珠石的尺寸,G大大的配方用上了五號珠石,而在另一個帖子中,G大大就教大家在夏天如遇爛根就不用泥重種,而用二號珠石。因為之前去花寶都未有在意珠石的尺寸,二號跟五號珠石差別大嗎?可交換使用嗎?因為小妹是新手,植株數目不多,用不著很多泥,就算夏天遇爛根要重種都用不著很多珠石,二號珠石又五號珠石的又金泥又科學泥的放在辦公室,存放亦是一個問題......
george 發表於 2012-5-10 14:39:19 |顯示全部樓層
BRONNLEY 發表於 2012-5-10 14:21
請問G大大,德國泥炭土跟在超市所賣的一般紫羅蘭用科學泥有甚麼分別呢?眼見一般花友大都推介用花寶三合一 ...

Dear friend,

泥炭土我們亦俗稱「黑泥」,黑泥者顧名思義,就是沒有添加其它植料的純泥土。
「花寶三合一泥」,即以金泥、日本珠石和泥炭土混合的植料。三合一泥,應以金泥:日本珠石:泥炭土=2:2:1 作基礎,
但花寶所售三合一泥之比例,時有偏差,個人認為泥炭土比例太多。
而「發叔泥」則是泥炭土混以珍珠岩。珍珠岩與日本珠石,同具疏水功效。
「一般紫羅蘭用科學泥」,有泥炭土、金泥、珍珠岩,但因當中的金泥通常較細碎,而珍珠岩的比例又不多,亦怕市場處理「一般紫羅蘭用科學泥」時混有蟲卵,所以要小心處理。
明乎以上三種植料的分別,你就知道當中混泥要注意的地方。

我在Karine的《花都熱到要除衫》帖中29樓提及過的種植方法,確實有「但夏天如遇爛根就不用泥重種,改用二號珠石」之句,但要留意下文「改用二號珠石,載滿一個適合的試飲杯,放少許美能安A在底,再注滿水,放植株待一個月長回白根,才種回泥中這樣可避免入溫箱悶死植株,但又確保有新根長出。」
所以最終其實亦會種回泥中。

並非說用五號珠石浸根,植株就會死掉。實是若太細小的植株,浸根時用五號珠石,珠石間虛位太多,植株難固定,明白此點,大膽的說,用七號珠石也可以,但放植株於珠石中就要小心。

佐治的原則,較為傾向用傳統方法,用慣了之後,就慢慢逐步調整。但佐治從來不反對其它種植方法,三人行有我師,條條大路皆能到羅馬,但方法間之差異,就要小心拿捏和掌握。

多謝G大大的教導~~~  發表於 2012-5-10 23:28
anhiwan 發表於 2012-5-10 14:55:38 |顯示全部樓層
大大改哩個帖名,我差點就錯過了學習機會囉

我地係一見G 大個名就先睹為快!  發表於 2012-5-10 14:58
anhiwan 發表於 2012-5-10 20:06:20 |顯示全部樓層
DORA  我地係一見G 大個名就先睹為快!  發表於 5 小時前

我冇你地噉醒目嘛
DORA 發表於 2012-5-10 20:08:47 |顯示全部樓層
anhiwan 發表於 2012-5-10 20:06
DORA  我地係一見G 大個名就先睹為快!  發表於 5 小時前

我冇你地噉醒目嘛 ...

我地唔係醒目,係習慣左
candy- 發表於 2013-4-23 00:18:03 |顯示全部樓層
大大改哩個帖名,我差點就錯過了學習機會囉
+1
真係睇漏左,好彩其他花友推薦,如果可加入精選主題就更好喇
JanetE 發表於 2013-4-23 02:14:30 |顯示全部樓層
多謝各位C兄C姐無私分享,資料實踐與理論並重,好過睇書,小妹受益良多。
MayKan 發表於 2014-4-2 16:00:37 |顯示全部樓層
每下一種植料,用噴水壺輕噴數下,可減少混泥時揚起的塵土。

學習了. 下次混泥不用一面都係咯
loveting1230 發表於 2014-4-2 16:47:48 |顯示全部樓層
日本美能安有咩用@V@??
mkpetpet 發表於 2016-11-10 16:51:04 |顯示全部樓層
極有用,值得一看再看,多謝前輩。
mkpetpet 發表於 2017-2-24 09:29:12 來自手機 |顯示全部樓層
又要嚟睇睇,因為今朝又有兩棵紫羅蘭死了,似過濕!我一向買返嚟都冇換泥、種住先。今次睇嚟必須要跟樓主的方式程混一混。