「今晚食乜餸?」

作者: george 发表于 2012-5-2 21:56:17
14148 92
Dreamer 發表於 2012-5-3 15:15:44 |顯示全部樓層
george 發表於 2012-5-3 14:15
「毒泥」要束諸高閣

毒海你我齊相遇,栽花有道堇為樂。
諸位毒友,毒泥豈能不嘗之理

好文采~~  發表於 2012-5-3 17:02
Dreamer 真係好文采!  發表於 2012-5-3 15:20
george 發表於 2012-5-3 15:19:26 |顯示全部樓層
Dreamer 發表於 2012-5-3 15:15
毒海你我齊相遇,栽花有道堇為樂。
諸位毒友,毒泥豈能不嘗之理

感動
iciiicream 發表於 2012-5-3 16:55:37 |顯示全部樓層
我之前係繽繽買左盆小苗返屋企, 俾隻貓撥左落地, 仲食哂d 葉....好彩無毒死佢咋
george 發表於 2012-5-3 17:24:42 |顯示全部樓層
iciiicream 發表於 2012-5-3 16:55
我之前係繽繽買左盆小苗返屋企, 俾隻貓撥左落地, 仲食哂d 葉....好彩無毒死佢咋  ...

小心、小心
iciiicream 發表於 2012-5-3 17:32:50 |顯示全部樓層
george 發表於 2012-5-3 17:24
小心、小心

種貓草俾佢又唔食...係鍾意食AV......真係識食

我個女都係,佢好鍾意食野,草會食,花會食,泥都食。所以我要特別小心!  發表於 2012-5-3 19:59
我個女都係,佢好鍾意食野,草會食,花會食,泥都食。所以我要特別小心!  發表於 2012-5-3 19:59
sandylam 發表於 2012-5-3 20:08:42 |顯示全部樓層
堇花本無毒,毒泥毒堇花,毒堇毒性強,何必要共嚐?
kennytaki 發表於 2012-5-3 21:37:53 |顯示全部樓層
是不是作詩比賽
Dreamer 發表於 2012-5-3 22:29:40 |顯示全部樓層
kennytaki 發表於 2012-5-3 21:37
是不是作詩比賽

非也!只是沒有好年冬,堇花難以好過冬~

快要被你笑死了...  發表於 2012-5-3 22:30
kennytaki 發表於 2012-5-3 22:59:39 |顯示全部樓層

我又作:

為養志,卻把愁添。
欲止心中,明镜別作

G大評下分。

佛祖拈花,迦葉微笑,佐治心領神會,謝謝Kenny :-) 記住我們的約會 ^^  發表於 2012-5-3 23:13
iciiicream 發表於 2012-5-3 22:59:49 |顯示全部樓層
我都係因為AV 對貓無毒先會種

都係你明白我!可憐天下父母心!  發表於 2012-5-4 03:00
sunsunsun 發表於 2012-5-4 10:30:29 |顯示全部樓層
sammy 發表於 2012-5-2 23:30
>還有一個問題, 為什麼要將藥劑附在沙粒上, 而不直接制成粉劑呢?
沙粒? 你指顆粒吧? 其實粉劑, 水劑外國 ...

個half life 都算長, 即話容易有殘留, 請少心使用,
sunsunsun 發表於 2012-5-4 12:19:00 |顯示全部樓層

QUOTE FROM http://www.hc-sc.gc.ca/ewh-semt/ ... urane/index-eng.php

好年冬的資料
Carbofuran好年冬 (C12H15NO3) is a carbamate insecticide and nematocide used for the control of a variety of soil-dwelling and foliar-feeding pests on many fruit and vegetable crops. Between 100 000 and 500 000 kg are used annually in Canada.1 Carbofuran has a vapour pressure of 2.7 x 10-3 Pa at 33°C; [1]its solubility in water is 700 mg/L at 25°C.2 Its log octanol-water partition coefficient is reported to range from 1.60 to 2.32;3 therefore, carbofuran is not likely to bioaccumulate significantly.

1. 即係話好年冬唔係好溶水, 佢係泥中會慢慢溶出來, 你加水佢唔會一次過全部溶哂

Carbofuran is degraded in soil by[2] hydrolysis, microbial action and, to a lesser extent, photo-decomposition. Its persistence is dependent upon pH, soil type, temperature, moisture content and the microbial population.4 Degradation products in soil include carbofuran phenol, 3-hydroxycarbofuran and 3-ketocarbofuran; field studies have indicated a [3]half-life of 26 to 110 days in soil.5 Carbofuran may leach significantly, although leaching may not occur in highly organic soils.5

2. 即話佢一溶係水就會慢慢分解, 微生物同陽光都可以幫手分解呢隻野,
3. 26-110日(中位數係2個月), 先會減少一半既份量, 加一次係可以用到半年
100%  --> 50% (~2個月)
50% --> 25% (~2個月)
25% --> 12.5% (~2個月)

健康影響

[4]Carbofuran is rapidly and completely absorbed by the gastrointestinal tract. It is quickly metabolized by hydrolysis, oxidation and conjugation; the major metabolites include 3-hydroxycarbofuran, 3-keto-carbofuran, carbofuran phenol, 3-hydroxycarbofuran phenol and 3-ketocarbofuran phenol.5. The main route of excretion is in the urine as conjugates of glutathione.11 Half-lives for elimination of carbofuran and 3-hydroxycarbofuran in the rat of 29 and 64 minutes have been reported.12 ..............

4. 好年冬係好易從食道吸收, 對於人來講係好危, 如果一過量就好易令身體到一個中毒既水平, 咁即係搞呢隻野過陣一定要帶手套, 食左入身體都大件事,
5. 佢可以係尿液排出身外, 咁即係佢唔會有好強既累積性, 文章下邊有提, 即係話, 長期正確使用(用手套), 就算唔小心吸收左少少, 都唔會對健康有好大影響

以上是本人的一點愚見, 如有錯誤, 還望指正, 不勝感激! 多謝

感謝資料分享~~ ^_^  發表於 2012-5-4 14:03

評分

查看全部評分

比得大帝 發表於 2012-5-4 12:27:38 |顯示全部樓層
好年冬最好是換植料才落, 會比較容易控制份量, 於混泥時加入好年冬, 不一定均衡 (個人意見)
sunsunsun 發表於 2012-5-4 12:29:57 |顯示全部樓層
好多謝G大加分
george 發表於 2012-5-4 12:31:24 |顯示全部樓層
sunsunsun 發表於 2012-5-4 12:29
好多謝G大加分

要多謝你的資料才真!理性討論,客觀分析,分享心得,妙哉!
sunsunsun 發表於 2012-5-4 12:34:52 |顯示全部樓層
george 發表於 2012-5-4 12:31
要多謝你的資料才真!理性討論,客觀分析,分享心得,妙哉!

請問係邊有好年冬賣呢?我見你有好大包, 請G大下次掂泥個陣都要帶手套, 溶得係水既野係有機會可以從皮膚吸收
Karine 發表於 2012-5-4 12:35:07 |顯示全部樓層
G大食既餸, 其實唔等於我地食既餸, 怕毒而時日無多的我, 煮飯時唔落 "冬"菜咪得囉, 我買多左陶粒, 同 AV 換泥時會响盆底加陶粒架, 可能這亦是非一般人會"食"的.

我地種植環境唔同,  顧慮既野唔同, 最緊要揾到適合自己既方法種到 D 花靚一靚啫.
好難得先有人肯無私分享 D 咁詳盡講解既心得及話題比我參考架, 千祈唔好停呀

george 發表於 2012-5-4 12:37:03 |顯示全部樓層
sunsunsun 發表於 2012-5-4 12:34
請問係邊有好年冬賣呢?我見你有好大包, 請G大下次掂泥個陣都要帶手套, 溶得係水既野係有機會 ...

我在花墟森記園購得   
對啊,我也太大意,下次要用手套,謝謝sunsunsun 今次就當賣大包讓大家一看佐治的玉手

我都有用好年冬嘅習慣, 大約用左3年, 公子教路嘅, 效果唔錯,惡死新花園都時不時有強強來光顧, 不過我通4眼見係死C, 我就係元朗3兄哥買冬冬, 比花墟平  發表於 2012-5-10 18:05
平30%  發表於 2012-5-10 17:59
對呀,我無用泥都可以種到佢地開花。所以各施各法,最緊要種到自己又開心。  發表於 2012-5-4 13:33
george 發表於 2012-5-4 12:41:33 |顯示全部樓層
Karine 發表於 2012-5-4 12:35
G大食既餸, 其實唔等於我地食既餸, 怕毒而時日無多的我, 煮飯時唔落 "冬"菜咪得囉, 我買多左陶粒, 同 AV 換 ...

卡琳大姐大字字鏗鏘
最喜歡你的「最緊要揾(找)到適合自己既(的)方法種到 D 花靚一靚啫.(將花兒種得漂亮)

對呀,我無用泥都可以種到佢地開花。所以各施各法,最緊要種到自己又開心。  發表於 2012-5-4 13:33
邊個咁衰, 話比 G大知我年紀大既, 殺殺殺  發表於 2012-5-4 13:00
gigilau 發表於 2012-5-4 13:17:43 |顯示全部樓層
george 發表於 2012-5-4 12:37
我在花墟森記園購得   
對啊,我也太大意,下次要用手套,謝謝sunsunsun  今次就當賣大 ...

G大雙手真係幾滑喎